ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Συμβάλλω: Δημόσια συζήτηση για την πράσινη επιχειρηματικότητα και την κυκλική οικονομία

Συμβάλλω: Δημόσια συζήτηση για την πράσινη επιχειρηματικότητα και την κυκλική οικονομία
Μια πρωτοβουλία που στοχεύει στο να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας Unsplash

Μια δημόσια συζήτηση για την «Πράσινη Επιχειρηματικότητα και την Κυκλική Οικονομία» διοργανώνει το νεοσύστατο δίκτυο «ΣΥΜΒΑΛΛΩ», την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που στοχεύει στο να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας, την επίτευξη της αειφορίας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Με αφορμή την ίδρυση του Δικτύου «ΣΥΜΒΑΛΛΩ», μιας νέας προσπάθειας δεκάδων επιχειρήσεων από το χώρο της πράσινης επιχειρηματικότητας και της ανακύκλωσης ο Πρόεδρος της προσωρινής διοικούσας επιτροπής και μέλος του Δικτύου Βασίλης Καρατσώλης, δίνει το βασικό στίγμα της πρωτοβουλίας, μιλώντας για την γενεσιουργό αιτία της δημιουργίας του νέου Δικτύου.

Όπως τόνισε, η δημιουργία της ομάδας -δικτύου- εταιριών έχει ως σκοπό την παρέμβαση στους ευρωπαϊκούς και εθνικούς θεσμούς, για τη σωστή προώθηση των αρχών της κυκλικής οικονομίας και της προστασίας του περιβάλλοντος, αποφεύγοντας την δαιμονοποίηση των αρχών της κατανάλωσης.

Ενώ πρόσθεσε πως δεν θεωρείται συνδικαλιστικό όργανο, δεν έχει στόχο την προστασία ή προάσπιση συμφερόντων συγκεκριμένου επιχειρηματικού κλάδου της οικονομίας, αλλά την ορθή και δυναμική ενημέρωση των εκάστοτε ευρωπαϊκών και εθνικών θεσμών για τα θέματα που άπτονται της οικονομικής ζωής της χώρας σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος.

Ειδικότερα, όσον αφορά στις βασικές προτεραιότητες των βιομηχανιών αναφορικά με αυτό που ονομάζουμε «πράσινη επιχειρηματικότητα», ο κ. Καρατσώλης αναφέρει πως βασική προτεραιότητα «είναι η προσπάθεια επαναπροσδιορισμού των δράσεων της παραγωγικής τους διαδικασίας – η προώθηση της εμπορικής τους δραστηριότητας ώστε να συμβαδίζουν με την φιλοσοφία και τις αρχές της πράσινης επιχειρηματικότητας, δηλαδή την ανάπτυξη και βελτίωση των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων με ταυτόχρονη φιλική προς το περιβάλλον επιχειρηματική συμπεριφορά».

Ειδικά στο θέμα της ανακύκλωσης, στόχος είναι η βελτιστοποίηση των διαδικασιών περισυλλογής των παντός είδους απορριπτόμενων υλικών της βιομηχανίας μετά την χρήση τους από τους καταναλωτές, ώστε να οδηγηθούν στην επαναχρησιμοποίηση και στην ανακύκλωση με μηδενικά ποσοστά αποβλήτων.

Παράλληλα, στάθηκε στο θέμα της κυκλικής οικονομίας, η οποία είναι η δυναμική διαδικασία κατά την οποία τα καταναλωτικά αγαθά (μακράς, μέσης και μικρής διάρκειας) να οδηγούνται στην επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση ώστε να επαναπροωθούνται μετά την κατανάλωση στην βιομηχανία και αυτή με τη σειρά της ξανά στην κατανάλωση, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην συνεχή ανάπτυξη του ΑΕΠ και στην επίτευξη μηδενικών αποβλήτων.

Σημειώνεται πως στην εκδήλωση θα χαιρετίσουν εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου και της τοπικής αυτοδοίκησης. Ο Βασίλης Κικίλιας, Υπουργός Τουρισμού και βουλευτής Ά Αθήνας από την Νέα Δημοκρατία, ο Γιάννης Σαρακιώτης Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιώργος Αρβανιτίδης τομεάρχης Περιβάλλοντος και βουλευτής Β’Θεσσαλονίκης από ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο Εμμανουήλ Φράγκος Ευρωβουλευτής “ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ”. Χαιρετισμό θα απευθύνει επίσης ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης και ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΚΕΔΕ Μιχάλης Αγγελόπουλος.

Πιο αναλυτικά, η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου και ώρα 12μμ στο Ξενοδοχείο «Στράτος Βασιλικός» και θα αποτελέσει αφορμή για μια ευρεία δημόσια συζήτηση σε στρογγυλό τραπέζι και πλαίσιο αυτό θα συμμετάσχουν οι Σπύρος Κουβέλης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου, Ανδρέας Ανδριανόπουλος, Τέως Πρύτανης Ε.Μ.Π., Αντώνης Μαυρόπουλος Χημικός Μηχανικός, Γιάννης Ραζής Γενικός Διευθυντής Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, ενώ τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Άρση Γιανέλλου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ