ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δυναμικό ξεκίνημα κάνουν το 2023 τα ελληνικά startups

Δυναμικό ξεκίνημα κάνουν το 2023 τα ελληνικά startups
Το 2022 είχαμε συνολικά 16 εξαγορές startups με παρουσία στην Ελλάδα και 23 αν συνυπολογιστούν και τα εγχειρήματα με Έλληνες ιδρυτές σε ολόκληρο τον κόσμο Unsplash

Με αρκετά υψηλούς ρυθμούς ξεκίνησε το 2023 για το οικοσύστημα των startups στην Ελλάδα καθώς αρκετές νεοφυείς επιχειρήσεις καταφέραν να συγκεντρώσουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε επίπεδο χρηματοδότησης, ενώ είχαμε ήδη και τις πρώτες εξαγορές.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Marathon Venture Capital μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2023, η συνολική χρηματοδότηση που «έκλεισαν» τα startups που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα ανήλθε στα 134 εκατ. δολάρια, ενώ οι γύροι χρηματοδότησης που πραγματοποιήθηκαν έφθασαν στους 18. Πάντως, σύμφωνα με τη Marathon VC, αν συνυπολογιστούν τα startups που έχουν ιδρυθεί από Έλληνες -και περιλαμβάνουν εγχειρήματα χωρίς παρουσία στην Ελλάδα- τότε η συνολική χρηματοδότηση ανέρχεται στα 267 εκατ. δολάρια σε 27 γύρους χρηματοδότησης.

Επιπλέον, είχαμε ήδη τις 2 πρώτες «εξόδους» με την πώληση της MarineTraffic και της OilFx. Σημειώνεται πως το 2022 είχαμε συνολικά 16 εξαγορές startups με παρουσία στην Ελλάδα και 23 αν συνυπολογιστούν και τα εγχειρήματα με Έλληνες ιδρυτές σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν μία έντονη κινητικότητα και προϊδεάζουν για μία αρκετά καλή χρονιά για το ελληνικό startup οικοσύστημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Marathon VC, το 2022 η συνολική χρηματοδότηση για τα startups με παρουσία στην Ελλάδα είχε φθάσει στα 1,03 δισ. δολάρια, ενώ για το σύνολο των νεοφυών επιχειρήσεων με Έλληνες ιδρυτές το αντίστοιχο ποσό ήταν στα 3,004 δισ. δολάρια.

Η πιο πρόσφατη επένδυση σε ελληνικό startup ήταν αυτή στην pandas που ανακοίνωσε χθες η 5G Ventures που «τρέχει» το fund Φαιστός. Στις εταιρείες που έλαβαν χρηματοδότηση μέσα στο τελευταίο δίμηνο περιλαμβάνονται η Hack the Box και η instacar που «σήκωσαν» 55 εκατ. δολάρια, αν και στην περίπτωση της δεύτερης ένα πολύ μεγάλο κομμάτι αφορά την ανάληψη «χρέους». Επίσης, η σχετική λίστα της Marathon περιλαμβάνει εταιρείες όπως είναι η Wikifarmer, η Prosperty, η BibeCoffee, η Convert Group, η billys, η BIO2CHP, η Moverse, η Agroverse, η Ascanio κ.ά.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ