ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μυτιληναίος: Η Ελλάδα έχει εξελιχθεί σε πύλη LNG για όλο τον κόσμο

Μυτιληναίος: Η Ελλάδα έχει εξελιχθεί σε πύλη LNG για όλο τον κόσμο
Η Ελλάδα έχει πλέον κομβικό ρόλο για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης CNBC

Για τον ρόλο της Ελλάδας ως πύλη LNG για την Ευρώπη και τον κόσμο μίλησε ο διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της MYTILINEOS - Energy & Metals, Ευάγγελος Μυτιληναίος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC και στην εκπομπή Squawk Box.

Ο κ. Μυτιληναίος αφού αναφέρθηκε στις υποδομές που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια και καθιστούν τη χώρα μας κομβική για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, στάθηκε και στη δραστηριότητα gas trading της MYTILINEOS που εξελίσσεται δυναμικά, αφού η εταιρεία διατηρεί τα περισσότερα slots στον Τερματικό Σταθμό LNG της Ρεβυθούσας.

Επανέλαβε τις επικρίσεις που έχει διατυπώσει και στο παρελθόν για τους χειρισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ενεργειακό κόστος της βιομηχανίες και τον κίνδυνο αποβιομηχάνισης της Ευρώπης – ιδιαίτερα μετά την εφαρμογή του αμερικανικού νόμου για τον περιορισμό του Πληθωρισμού (IRA), ενώ με την ιδιότητά του ως Πρόεδρος της Eurometaux, δεσμεύθηκε ότι θα συνεχίσει να μάχεται για την προάσπιση της ευρωπαϊκής ενεργοβόρου βιομηχανίας.

Όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη, η Ελλάδα συνεχίζει να αυξάνει τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου με τον διαχειριστή φυσικού αερίου της χώρας να ανακοινώνει ότι όλες οι θέσεις στον βασικό τερματικό σταθμό επαναεριοποίησης στη Ρεβυθούσα έχουν κλείσει για το έτος και εξετάζει τώρα την κατασκευή περαιτέρω πλωτών εγκαταστάσεων επαναεριοποίησης για το 2024.

Μάλιστα, η ελληνική πολυεθνική MYTILINEOS - Energy & Metals ήταν ένας από τους πρώτους εισαγωγείς που εξασφάλισε φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου άνω του ενός TW/ώρα στη Ρεβυθούσα προσθέτοντας και συμφώνησε αυτό το μήνα να λάβει φορτίο παρόμοιου μεγέθους από την αμερικανική Cheniere.

Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με το ενδεχόμενο να γίνει η Ελλάδα, μαζί με άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης, το επίκεντρο νέων ροών ενέργειας προς την Ευρώπη, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος δήλωσε πως:

«Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει σε λειτουργία ένα FSRU στη Ρεβυθούσα, όπως είπατε, το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στην Αθήνα και οι θέσεις είναι πλήρως κλεισμένες για πέρυσι, φέτος και είμαι σίγουρος για τα επόμενα δύο χρόνια, τουλάχιστον. Επιπλέον, έχουμε 2 ή 3 ακόμη FSRUs που έχουν κατασκευαστεί ή βρίσκονται σε ώριμο στάδιο αδειοδότησης. Οπότε ναι, αυτό είναι που βλέπει η αγορά γιατί δεν είναι μόνο οι ελληνικές ανάγκες, είναι και από πιο βόρεια, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, κτλ. Έτσι, η Ελλάδα γίνεται πλέον πύλη υγροποιημένου φυσικού αερίου για όλο τον κόσμο».

Αναφερόμενος στον ενισχυμένο ρόλο της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος και την θέση της χώρας εναντι της Ιταλίας στην αγορά, δήλωαε πως:

«Η Ελλάδα έχει μοναδική θέση επειδή έχει ευκολότερη πρόσβαση στο βορρά. Η Ιταλία είναι ήδη μια πολύ μεγάλη αγορά, φέρνει απευθείας αγωγό από την Αφρική πολλά χρόνια τώρα. Η δυτική Ευρώπη έχει τις δικές της υποδομές. Στην Ελλάδα είναι διαφορετικά ενώ χρειάζονται υποδομές και για άλλα μέρη όπως η Βουλγαρία, η Βόρεια Μακεδονία, η Ρουμανία και ακόμη πιο πάνω – στη ΝΑ και Ανατολική πλευρά της Ευρώπης. Γι' αυτό λοιπόν η Ελλάδα γίνεται τόσο δημοφιλής και χρειάζονται τόσοι όγκοι για να καλυφθούν οι απαιτήσεις».

Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την έντονη κριτική που έχει ασκήσει στο παρελθόν για την έλλειψη θεσμικής υποστήριξης σε επίπεδο ΕΕ για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες και τη θέση του για την αμερικάνικη πολιτική, δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 14 Μαρτίου θα ανακοινώσει το Green Deal (Critical Raw Material Act) προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του ΙRA που έρχονται από τις ΗΠΑ.

«Νομίζω ότι οι ΗΠΑ έκαναν το σωστό σε αυτή την περίπτωση και οι Ευρωπαίοι πάλι σέρνονται πίσω. Είναι μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση για να καταλάβουν όλοι για τι πράγμα μιλάμε: Η αμερικανική κυβέρνηση δίνει ένα καρότο στις εταιρείες προκειμένου να γίνουν πράσινες, να επενδύσουν πράσινα και ούτω καθεξής. Αντίθετα, οι ευρωπαϊκές αρχές λειτουργούν τιμωρητικά αν συνεχίσεις τις παλιές σου πρακτικές. Έτσι, από τη μία πλευρά έχουμε ένα δώρο από την κυβέρνηση και από την άλλη έχουμε μια ποινή για τις εταιρείες, και φυσικά οι εταιρείες προτιμούν το δώρο της αμερικανικής κυβέρνησης παρά την ποινή των ευρωπαϊκών αρχών. Αυτή είναι με πολύ απλά λόγια η διαφορά μεταξύ του ΙRA και των ευρωπαϊκών ενεργειών μέχρι στιγμής».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ