ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Παραγωγή πρώτων υλών για φάρμακα και έμφαση στην έρευνα στο επενδυτικό πλάνο €356 εκατ. της DEMO

Παραγωγή πρώτων υλών για φάρμακα και έμφαση στην έρευνα στο επενδυτικό πλάνο €356 εκατ. της DEMO

Με στόχο να πρωταγωνιστήσει στον χώρο του φαρμάκου στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, εκπόνησε και υλοποιεί το επενδυτικό της πλάνο ύψους 356 εκατομμυρίων ευρώ έως το 2027, η φαρμακοβιομηχανία DEMO ΑΒΕΕ. Πρόκειται για μία ιστορική ελληνική φαρμακοβιομηχανία, που ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1960 από την οικογένεια Δέμου και σήμερα αποτελεί τον μεγαλύτερο προμηθευτή ενέσιμων σκευασμάτων των ελληνικών νοσοκομείων και ισχυρή δύναμη στο φάρμακο για την Ευρώπη.

Την ηγετική θέση της αυτή προσδοκά να ενισχύσει ακόμη περισσότερο, μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον που «ανοίγεται» στην επόμενη ημέρα της πανδημίας, με ανατροπές και ανακατατάξεις. Υπό αυτό το πρίσμα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποφασίσει πως ο δρόμος για τη διασφάλιση της επάρκειας φαρμάκων περνά από την παραγωγή πρώτων υλών επί ευρωπαϊκού εδάφους. Έτσι, εγκαινιάζεται η νέα εποχή για το φάρμακο στη χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη, ενώ αυτός είναι ο ένας από τους τέσσερις άξονες μέσω των οποίων αναπτύσσεται το επενδυτικό πλάνο της DEMO, το οποίο περιλαμβάνει:

  1. Επέκταση της παραγωγικής δυναμικής στο Κρυονέρι Αττικής
  2. Τέσσερις μονάδες παραγωγής πρώτων υλών και τέσσερις μονάδες παραγωγής τελικού προϊόντος στην Τρίπολη
  3. Σύγχρονα εργαστήρια R&D στην Θεσσαλονίκη
  4. Μονάδα ανάπτυξης μονοκλωνικών αντισωμάτων και ΒιοΑκαδημία στην Αττική

Παραγωγή πρώτων υλών φαρμάκων για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Την απάντηση στο ζήτημα των ελλείψεων στον χώρο της υγείας, που έγινε εμφανές κατά τη διάρκεια της πανδημίας όταν «πάγωσαν» οι εξαγωγές πρώτων υλών από την Κίνα και την Ινδία, έρχεται να δώσει η παραγωγή πρώτων υλών στην Ευρώπη. Στον τομέα αυτό, το επενδυτικό πλάνο της DEMO προβλέπει τη δημιουργία τεσσάρων παραγωγικών μονάδων πρώτων υλών φαρμάκων στην Τρίπολη Αρκαδίας, όπου επίσης θα λειτουργούν τέσσερις παραγωγικές μονάδες τελικών φαρμάκων. Οι δύο από τις οκτώ αυτές μονάδες μειώνουν το αρνητικό ισοζύγιο της χώρας στα προϊόντα που θα παράγουν, ενώ οι τρεις από τις οκτώ θα παράξουν τελικά φάρμακα που σήμερα δεν παράγονται στην Ελλάδα. Και οι οκτώ μονάδες συνολικά έχουν εξαγωγικό χαρακτήρα, αφού θα κατασκευαστούν και με προδιαγραφές ΗΠΑ, καλύπτοντας την παγκόσμια αγορά.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι με την ολοκλήρωση των μονάδων παραγωγής πρώτων υλών, η χώρα μας θα αποκτήσει αυτή την ιδιότητα για πρώτη φορά στην ιστορία της, γεγονός που αυτομάτως αναβαθμίζει τον ρόλο της ως προς τη διασφάλιση επάρκειας της Ε.Ε. σε πρώτες ύλες. Παράλληλα, στην ευρύτερη περιοχή δημιουργούνται σε βάθος δεκαετίας πάνω από 600 άμεσες θέσεις εργασίας, την ώρα που οι μονάδες αυτές μπορούν να καλύψουν το 20% της ευρωπαϊκής αγοράς στα προϊόντα που θα παράγουν. Όσον αφορά στα τεμάχια, η δυναμικότητα διαμορφώνεται ως εξής: 270 τόνοι πρώτης ύλης και 324.000.000 τεμάχια τελικού προϊόντος.

Επενδύσεις που αναδεικνύουν τον ρόλο της DEMO και της χώρας στον χώρο του φαρμάκου

Από εκεί και πέρα, ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του επενδυτικού πλάνου της DEMO είναι η διασύνδεση των αξόνων μεταξύ τους, καθώς, για παράδειγμα, το παραγωγικό hub στην Τρίπολη θα τροφοδοτείται από την ερευνητική δραστηριότητα στο Κέντρο Έρευνας & Ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη. Εκεί, σε μια έκταση 2.400 τ.μ., στεγάζονται 13 ξεχωριστά εργαστήρια και 34 βοηθητικοί χώροι, ενώ εγκαταστάθηκαν 403 εργαστηριακά όργανα και πολλά ειδικά συστήματα και κατασκευές. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα 50 υπερσύγχρονα Συστήματα Χρωματογραφίας (HPLC, UPLC, GC) είναι τα περισσότερα που εγκαταστάθηκαν στο 2021 σε φαρμακευτική εταιρεία στην Ευρώπη. Στο κέντρο επίσης, βρίσκεται Εργαστήριο Πυρηνικού Συντονισμού (NMR) που επιτρέπει την αποτύπωση και ταυτοποίηση της δομής των οργανικών μορίων και είναι το μοναδικό, σε μη ακαδημαϊκό χώρο στην Ελλάδα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο κέντρο φαρμακευτικής Έρευνας & Ανάπτυξης στην περιοχή, που περιλαμβάνει και δύο εργαστηριακούς χώρους για την υλοποίηση νέων ερευνητικών έργων, σε συνεργασία με την Πανεπιστημιακή Κοινότητα, ενώ είναι επανδρωμένο με υψηλής κατάρτισης επιστημονικό προσωπικό. Σε πλήρη λειτουργία θα απασχολεί 100 νέους επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης, με στόχο την ανάπτυξη πέντε νέων Δραστικών Πρώτων Υλών και 21 τελικών προϊόντων, κάθε χρόνο.

Την ίδια στιγμή, η DEMO γίνεται η πρώτη εταιρία στην Ελλάδα που θα δραστηριοποιηθεί στον τομέα της βιοτεχνολογίας, με τη δημιουργία σύγχρονου Ερευνητικού Κέντρου Βιοτεχνολογίας, στο Άγιο Στέφανο Αττικής. Εκεί θα στεγάζονται εργαστήρια Έρευνας και Ανάπτυξης βιοτεχνολογικών προϊόντων, στην πρότυπη μονάδα παραγωγής μονοκλωνικών αντισωμάτων για παραγωγές παρτίδων προϊόντος για κλινικές μελέτες και θα δημιουργηθεί η Βίο-Ακαδημία Φαρμάκων, όπου μείγμα επιστημόνων από το εξωτερικό θα εκπαιδεύσει νέους επιστήμονες από τα πανεπιστήμια της χώρας μας, ώστε να γίνουν ο θύλακας Έρευνας και Ανάπτυξης στην νέα αυτή τεχνολογία.

Φαρμακοβιομηχανία DEMO: Ένα επενδυτικό πλάνο για την Ελλάδα και την Ευρώπη

Ένα επενδυτικό πλάνο που «σπάει» τα κατεστημένα και χαρίζει στην χώρα μας δύο σημαντικές «πρωτιές», τόσο στην παραγωγή πρώτων υλών όσο και στη δημιουργία κέντρου βιοτεχνολογίας, δεν μπορεί παρά να αποτελεί μια επένδυση ζωτικής σημασίας για την Εθνική Οικονομία. Έτσι, από το επενδυτικό πλάνο της DEMO και σύμφωνα με την αντίστοιχη μελέτη του ΙΟΒΕ, προβλέπεται αύξηση του ΑΕΠ κατά €1,13 δισ. με την παράλληλη δημιουργία 600 άμεσων θέσεων εργασίας σε βάθος δεκαετίας, 800 έμμεσων θέσεων εργασίας κάθε έτος κατά την κατασκευή και 3.700 θέσεων εργασίας κατά τη λειτουργία.

Ιδιαίτερη αξία έχει και το γεγονός πως μεγάλο μέρος της επένδυσης αφορά στην ελληνική περιφέρεια, στην Αρκαδία, ενώ ειδικά η επέκταση του τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη συμβάλλει στην αξιοποίηση το υψηλού επιπέδου επιστημονικού και ερευνητικού προσωπικό της χώρας, σε μία προσπάθεια μετατροπής του Brain Drain σε Brain Gain. Είναι χαρακτηριστικό, επίσης, το γεγονός ότι start up εταιρίες του εξωτερικού θα έχουν την δυνατότητα να παράξουν τις δοκιμαστικές τους παρτίδες για κλινικές μελέτες στην Ελλάδα, στο συγκεκριμένο κέντρο, με παράλληλη δημιουργία ευκαιρίας για αύξηση εθνικών εσόδων στο χώρο των κλινικών δοκιμών και διασφάλιση της επάρκειας του εθνικού συστήματος υγείας και σε βιοομοειδή φάρμακα.

Όσον αφορά στην Ευρώπη, συνολικότερα, πέρα από την αξιοπιστία της DEMO που αποτελεί εγγύηση επάρκειας σε φάρμακα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη συνολικά, η ουσιαστική διαφορά γίνεται με την ανάπτυξη πρώτων υλών σε ευρωπαϊκό έδαφος. Έτσι, η Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας, αποκτά τις προϋποθέσεις να αποκτήσει σταδιακά επάρκεια και αυτονομία από τρίτες χώρες στο νευραλγικό τομέα της Υγείας.

Είναι σαφές πως με την ολοκλήρωση του επενδυτικού πλάνου της DEMO, η εικόνα στον χώρο του φαρμάκου για την Ελλάδα και την Ευρώπη θα έχει αλλάξει σημαντικά. Όχι μόνο διότι η Ελλάδα γίνεται σημαντικό ευρωπαϊκό κέντρο της Φαρμακοβιομηχανίας, με την παραγωγή πρώτων υλών, αλλά και διότι αναβαθμίζεται συνολικά η παραγωγή υψηλής ποιότητας φαρμάκων, με παράλληλη ανάπτυξη όλης της χώρας. Μια επένδυση που γίνεται για το σήμερα και το αύριο, στον χώρο της Υγείας, για το μέλλον όλων μας.