ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μεγάλες μπίζνες στις μικρές τράπεζες: Η Optima, η Attica Bank και ο πέμπτος πόλος

Μεγάλες μπίζνες στις μικρές τράπεζες: Η Optima, η Attica Bank και ο πέμπτος πόλος
EUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι εξελίξεις στις «μικρές τράπεζες» καθώς η είσοδος της Optima Bank στο Χρηματιστήριο και η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Attica Bank, με τη συμμετοχή της Thrivest αλλάζουν τα δεδομένα.

Κοινή επιδίωξη και των δύο προσπαθειών είναι να αποτελέσουν το λεγόμενο «πέμπτο πόλο», δηλαδή μια ισχυρή, μη συστημική τράπεζα η οποία και θα απευθύνεται κυρίως σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καλύπτοντας το όποιο χρηματοδοτικό κενό υπάρχει.

Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει στους επόμενους μήνες, καθώς, από τη μία η είσοδος της Optima Bank στο Χρηματιστήριο θα της δώσει επιπλέον κεφάλαια και άρα νέα δυναμική. Από την άλλη, η επιτυχημένη ΑΜΚ της Attica Bank και η συγχώνευσή της με την Παγκρήτια Τράπεζα θα της επιτρέψει να αποκτήσει νέα δυναμική αλλά και μεγαλύτερο εκτόπισμα.

Η Optima Bank και το Χρηματιστήριο

Αναλυτικά, τις πόρτες της Λεωφόρου Αθηνών αναμένεται να περάσει η Optima Bank, αποτελώντας την πρώτη τράπεζα που «μπαίνει» στο Χρηματιστήριο εδώ και 17 χρόνια.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Optima Βank κ. Γεώργιος Τανισκίδης, σχετικά με την έγκριση που έδωσε η Γενική Συνέλευση της τράπεζας για την είσοδο στο Χρηματιστήριο, «ο επόμενος σημαντικός στόχος μας στην Optima bank, είναι η εισαγωγή της τράπεζάς μας στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Αυτή η στρατηγική για εμάς απόφαση, θα υλοποιηθεί με τον τρόπο που έως σήμερα λειτουργούμε. Με σχέδιο, συνέπεια και σεβασμό στους πελάτες μας, στους εργαζομένους μας αλλά κυρίως στους παρόντες και μέλλοντες μετόχους μας. Οι άνθρωποι της Optima bank που συνέβαλαν στις μέχρι σήμερα επιτυχίες, είναι έτοιμοι να γράψουν το επόμενο κεφάλαιο στην ιστορία της, ώστε να συνεχίσει να αποτελεί σημείο αναφοράς στην ελληνική τραπεζική αγορά.»

Σημειώνεται ότι η Optima bank στα 3,5 χρόνια λειτουργίας της, έχει συγκεντρώσει πάνω από 2,3 δισ. ευρώ σε καταθέσεις, ενώ έχει πραγματοποιήσει χορηγήσεις σε επιχειρήσεις το ύψος των οποίων υπερβαίνει τα 1,8 δισ. ευρώ.

Όπως έχει αναφέρει η διοίκηση της τράπεζας, στόχος είναι χρηματοδοτεί «κάθε επιχείρηση που κατάφερε να επιδιώκει τη 10χρονη λαίλαπα». Σήμερα, το 95% των χορηγήσεων αφορά επιχειρήσεις και το 5% στεγαστικά δάνεια.

Παράλληλα, σχεδιάζει να επεκτείνει το δίκτυο καταστημάτων της, το οποίο σήμερα απαριθμεί 26 καταστήματα, εκ των οποίων τα 21 στην Αττική. Στόχος είναι –σε πρώτη φάση- να φτάσει τα 35 καταστήματα, με μια προσθήκη να έρχεται μέσα στις επόμενες ημέρες. Μάλιστα, η Optima έχει υιοθετήσει το υβριδικό μοντέλο “clicks and mortar” συνδυάζοντας τις ψηφιακές υπηρεσίες με τη φυσική παρουσία και τραπεζικά καταστήματα νέας γενιάς. Ως προς το εργασιακό δυναμικό, η Optima σήμερα απασχολεί 412 άτομα έναντι 182 εργαζομένων στην έναρξη της λειτουργίας της.

Η Attica Bank, η Thrivest και η Παγκρήτια

Αντίστοιχα, με τη συμμετοχή της Thrivest, συμφερόντων Μπάκου, Καϋμενάκη και Εξάρχου προχωρά η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank. Στόχος της Thrivest, μετά την ολοκλήρωση της αύξησης, είναι η συγχώνευση με την Παγκρήτια Τράπεζα, ούτως ώστε αυτή να αποτελέσει τον πέμπτο τραπεζικό πόλο.
Όπως ανέφερε σε σχετικό δημοσίευμά του το Bloomberg, η Thrivest συμφώνησε να συμμετάσχει στην επερχόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής, η οποία θα καταλήξει στην συγχώνευσή της με την Παγκρήτια Τράπεζα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σε συνέντευξή του ο κ. Αλέξανδρος Εξάρχου. Και πρόσθεσε ότι αυτή τη εξέλιξη θα οδηγήσει στην «δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα στην Ελλάδα», ο οποίος θα συμπληρώσει τις τέσσερεις συστημικές τράπεζες.
Το όφελος του να υπάρχει μια αρκετά μεγάλη μη συστημική τράπεζα, απαλλαγμένη από τους συστημικούς περιορισμούς, είναι ότι θα είμαστε σε θέση να εξυπηρετήσουμε αυτό που λείπει σήμερα από την ελληνική αγορά, την παροχή τραπεζικής χρηματοδότησης σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, προσέθεσε ο κ. Εξάρχου στην Αθήνα.
Μετά την συγχώνευση της Αττικής με την Παγκρήτια «ακόμα μία αύξηση κεφαλαίου θα είναι απαραίτητη», σύμφωνα με τον κ. Εξάρχου. Οι μέτοχοι, συμπεριλαμβανομένης της Thrivest, θα συμμετάσχουν στην δεύτερη αύξηση αναλογικά και με βάση το ποσοστό που κατέχουν, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μία νέα τράπεζα, η οποία εν συνεχεία θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ