ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Teleperformance Greece και Women Act φέρνουν σε πρώτο πλάνο το θέμα της γυναικείας ηγεσίας

Teleperformance Greece και Women Act φέρνουν σε πρώτο πλάνο το θέμα της γυναικείας ηγεσίας
Μία ουσιαστική συζήτηση για τη γυναικεία ενδυνάμωση στον χώρο της εργασίας, με αφορμή τη φετινή Ημέρα της Γυναίκας Teleperformance

Αλήθεια, σε ποιον βαθμό μπορούμε να μιλάμε για ίσες ευκαιρίες μεταξύ αντρών και γυναικών σε ηγετικές θέσεις στην Ελλάδα του 2023;

Άραγε, πώς μπορεί η μητρότητα να συνδυαστεί με την ηγεσία; Τελικά, εφαρμόζονται στη χώρα μας πολιτικές για την έμφυλη ισότητα και ποιες είναι οι εταιρείες που συμβάλλουν πράγματι σε αυτήν την προσπάθεια;

Ερωτήματα όπως τα παραπάνω είναι πιο επίκαιρα από ποτέ στις μέρες μας, όπως άλλωστε και η ανάγκη να καταρριφθούν τα κοινωνικά στερεότυπα που έχουν επικρατήσει - δυστυχώς- μέχρι σήμερα σε πολλούς τομείς της καθημερινότητάς μας και δη, τον εργασιακό.

Όλα αυτά και ακόμη περισσότερα ζητήματα τέθηκαν στο επίκεντρο της επίκαιρης και
ιδιαίτερα σημαντικής συζήτησης για το μέλλον της εργασίας και τον ρόλο της γυναικείας ηγεσίας, που πραγματοποίησε πρόσφατα στο κέντρο της Αθήνας η Teleperformance Greece, σε συνεργασία με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση για την ενδυνάμωση των γυναικών Women Act.

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Teleperformance Greece, κυρία Charlotte Foucteau, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων, κυρία
Αντιγόνη Λυμπεροπούλου, η Ιδρύτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος του αθηΝΕΑ, κυρία
Μαριάννα Σκυλακάκη και η Πρόεδρος και Συν-ιδρύτρια της Women Act, κυρία Μαίη Ζαννή, τέσσερις γυναίκες που μέσα από τις πορείες τους κάνουν πράξη την έννοια της γυναικείας ενδυνάμωσης, έφεραν στο προσκήνιο το θέμα της γυναικείας ηγεσίας. Και με αφορμή τη φετινή Ημέρα της Γυναίκας και μέσα από μία ουσιαστική συζήτηση προσπάθησαν να αναδείξουν την προστιθέμενη αξία των γυναικών στον χώρο της εργασίας, αλλά και τη σημασία της εφαρμογής πολιτικών ισότητας.

Θέτοντας τις βάσεις για ένα καλύτερο και πιο ισότιμο μέλλον για όλους

Η αλήθεια είναι πως παρά τις συζητήσεις και τα μέτρα σχετικά με τη σημασία της
ενδυνάμωσης των γυναικών, οι γυναίκες έρχονται ακόμη αντιμέτωπες με σημαντικές
προκλήσεις και περιορισμούς στον επαγγελματικό στίβο, που συχνά ανακόπτουν ή
δυσκολεύουν σημαντικά την πορεία και την ανέλιξή τους.

Για την κ. Foucteau, τη Διευθύνουσα Σύμβουλο της Teleperformance Greece, αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να υπάρξουν σχετικές εταιρικές διαδικασίες και καλλιέργεια της κατάλληλης κουλτούρας, ώστε να ανελίσσονται οι γυναίκες στην κορυφή της εργασιακής πυραμίδας. Κάτι που υποστήριξε κατά την εναρκτήρια ομιλία της στη συζήτηση για τον ρόλο της γυναικείας ηγεσίας και η Πρόεδρος και Συν-ιδρύτρια της Women Act, μιας οργάνωσης που επενδύει συνεχώς σε προγράμματα με έμφαση στη γυναικεία ενδυνάμωση.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενη στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στον επαγγελματικό στίβο, η κ. Ζαννή υπογράμμισε πως «μόνο μέσω της ισότιμης τοποθέτησης των γυναικών σε ηγετικές θέσεις, μπορούμε να μιλάμε για ίσες ευκαιρίες».

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Teleperformance Greece, κυρία Charlotte FoucteauTeleperformance Greece

Συνδυάζοντας τη μητρότητα με την ηγεσία στη σύγχρονη εργασιακή πραγματικότητα

Τη χρονιά που πέρασε η Ελλάδα βρέθηκε στην τελευταία θέση της λίστας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά στην απασχόληση των γυναικών με παιδιά. Και ο τρόπος που η μητρότητα μπορεί να συνδυαστεί με την ηγεσία σήμερα, ήταν ένα ακόμη από τα σημαντικά ζητήματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης, που οργάνωσε η Teleperformance Greece σε συνεργασία με τη Women Act στο Φουάρ, παρουσία στελεχών επιχειρήσεων και εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών.

Πιο αναλυτικά, για τη κ. Λυμπεροπούλου, Διευθύνουσα Σύμβουλο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων, «η μητρότητα και η ηγεσία θέλουν συντονισμό και ισορροπία στην κατανομή των ευθυνών στο πλαίσιο της οικογένειας». Για αυτό και όπως τόνισε, «οι αποφάσεις που λαμβάνουν τα υψηλόβαθμα στελέχη στους χώρους εργασίας, οφείλουν να είναι συμπεριληπτικές».

Στη σημασία χάραξης κατάλληλων στρατηγικών αναφέρθηκε από την πλευρά της και η κ. Σκυλακάκη, Ιδρύτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος του αθηΝΕΑ, υπογραμμίζοντας πως «για μία εργαζόμενη μητέρα, η βοήθεια είναι προνόμιο και συνιστά ακόμη και σήμερα δομική δυσκολία, κάτι το οποίο χρήζει βελτίωσης μέσα από τη χάραξη κατάλληλων στρατηγικών».

Για την ίδια δε, η σημασία της εφαρμογής πολιτικών για την ισότητα, μέσω των οποίων θα ανακτηθεί η ισορροπία στην ιεραρχία των χώρων εργασίας, κρίνεται απαραίτητη.

Οι εταιρείες που κάνουν τη διαφορά στη γυναικεία ενδυνάμωση

Το βασικό ερώτημα που τέθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης και το οποίο πρέπει να μας απασχολεί σε συλλογικό επίπεδο, βέβαια, είναι το αν και σε ποιον βαθμό εφαρμόζονται στη χώρα μας πολιτικές για την έμφυλη ισότητα, αν γίνονται πράξη τα κριτήρια ESG (Environmental, Social, Governance) και αν δίνονται, εν τέλει, στις γυναίκες οι ευκαιρίες να ανελιχθούν επαγγελματικά, φτάνοντας ακόμη και σε ηγετικές θέσεις στους τομείς τους.

Τα βήματα που χρειάζεται να γίνουν προς αυτήν την κατεύθυνση, είναι σίγουρα πολλά. Ωστόσο, υπάρχουν γύρω μας εταιρείες και οργανισμοί που κάνουν τη διαφορά και αποδεικνύουν έμπρακτα την πρόθεσή τους να επενδύσουν στη γυναικεία ηγεσία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Teleperformance Greece, η μεγαλύτερη εταιρεία παροχής Customer Experience Management στην Ελλάδα, η οποία επικεντρώνεται στην ενσωμάτωση κατάλληλων πρακτικών γύρω από την αποδοχή της διαφορετικότητας. Και οι αριθμοί «μιλούν» από μόνοι τους στη συγκεκριμένη περίπτωση. Να αναφέρουμε απλώς ότι το 54% του πολυάριθμου ανθρώπινου δυναμικού της Teleperformance Greece αποτελείται από γυναίκες, ενώ το 47% των θέσεων ευθύνης καλύπτεται από γυναίκες, όπως επεσήμανε και η κ. Foucteau.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι η Teleperformance Greece -η οποία έχει λάβει πολλές σημαντικές διακρίσεις στην Ελλάδα, όπως εκείνη του Best Place to Work (2022, 2021, 2020, 2017, 2013)- αποτελεί σήμερα ένα από τα κορυφαία Multilingual Hubs στον κόσμο, υποστηρίζοντας πάνω από 140 αγορές σε 42 γλώσσες και διαλέκτους, με πάνω από 12.000 εργαζόμενους που προέρχονται από περισσότερες από 110 χώρες.

Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, πάντως, αφού όπως είπε η Διευθύνουσα Σύμβουλός της, κ. Λυμπεροπούλου, το 70% των υπαλλήλων στην ΕΑΤΕ είναι γυναίκες, με το 60% να κατέχει υψηλές διοικητικές θέσεις.

Το σίγουρο είναι ότι, όπως τόνισε και η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Teleperformance Greece, η ενδυνάμωση των γυναικών, ώστε να συμμετέχουν πλήρως και ισότιμα στην αγορά εργασίας και να αξιοποιήσουν στο μέγιστο τις δυνατότητές τους, δεν ωφελεί μόνο τα ίδια τα άτομα και τις οικογένειές τους: Στην πραγματικότητα, συμβάλλει και στην ενίσχυση της καινοτομίας, της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για την οικονομία μας στο σύνολό της.

Και έχουμε κάθε λόγο, «να καταρρίψουμε τα εμπόδια, να αμφισβητήσουμε τα στερεότυπα και να δημιουργήσουμε έναν κόσμο, όπου κάθε γυναίκα θα έχει την ευκαιρία να πετύχει και να θριαμβεύσει».