ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Intrakat, η ΑΚΤΩΡ και το νέο τοπίο στις κατασκευές

Η Intrakat, η ΑΚΤΩΡ και το νέο τοπίο στις κατασκευές
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Intrakat, Αλέξανδρος Εξάρχου

Τεκτονικές αλλαγές στον εγχώριο κατασκευαστικό χάρτη φέρνει η απόκτηση της ΑΚΤΩΡ από την Intrakat, καθώς κατ’ αυτό τον τρόπο δημιουργείται ο δεύτερος μεγαλύτερος «παίκτης» στον κλάδο.

Γεγονός που με τη σειρά του αλλάζει τους συσχετισμούς εν όψει και της νέας γενιάς «μεγάλων έργων» που αναμένεται να δημοπρατηθούν το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, το ύψος των οποίων μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 8 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, στα νέα δεδομένα προσαρμόζονται και οι υπόλοιπες εταιρείες, δηλαδή ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η MYTILINEOS και η ΑΒΑΞ καθώς μαζί με την Intrakat αποτελούν πλέον τους “big four” των εγχώριων κατασκευών που θα κληθούν να υλοποιήσουν τη νέα γενιά δημόσιων και ιδιωτικών έργων.

Ποια είναι η νέα Intrakat

Με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα μετά και την ανακοίνωση της συμφωνίας, με την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ, η Intrakat καθίσταται ο δεύτερος ισχυρότερος πόλος στον κατασκευαστικό κλάδο της χώρας, καθώς η νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί θα διαθέτει ανεκτέλεστο ύψους 4 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, για τη διοίκηση της Intrakat, το στοίχημα της επόμενης μέρας δεν είναι απλά η αύξηση των έργων και του ανεκτέλεστου, αλλά η κατασκευή μεγάλων έργων εθνικής εμβέλειας και σημασίας με σύγχρονους όρους, που θα πάνε την Ελλάδα μπροστά χάρη στα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους (βιωσιμότητα, πράσινα υλικά, κοινωνικό αποτύπωμα).

Με άλλα λόγια επιδιώκει να παίξει κομβικό ρόλο στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ και άλλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων που θα κατευθυνθούν στις υποδομές, τα οποία και θα πρέπει να απορροφηθούν μέσα στα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια. Παράλληλα, όπως προβλέπεται στη συμφωνία με τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ, μετά και την απόκτηση της ΑΚΤΩΡ, η Intrakat θα αποτελεί και τον προτιμητέο κατασκευαστικό εταίρο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, γεγονός που σημαίνει ότι θα ενισχύσει και με αυτό τον τρόπο τη δραστηριότητά της.

Επιπλέον, επιδίωξη της Intrakat είναι να παίξει σημαντικό ρόλο και σε μια σειρά από μεγάλα ιδιωτικά κατασκευαστικά έργα –συμπεριλαμβανομένων και αυτών στο Ελληνικό- ούτως ώστε να συνδυάσει δράσεις δημοσίου αλλά και ιδιωτικού τομέα.

Το νέο τοπίο στις κατασκευές

Η έντονη κινητικότητα από την πλευρά της Intrakat επηρεάζει άμεσα και τους υπόλοιπους «παίκτες» στον κατασκευαστικό κλάδο, αλλά και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τα οποία καλούνται να χρηματοδοτήσουν μια σειρά από μεγάλα έργα. Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, σε αντίθεση με το παρελθόν, ο μεγάλος αριθμός των έργων αλλά και το γεγονός ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν άμεσα επηρεάζει και το μοντέλο του ανταγωνισμού. Έτσι, ειδικά στα έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπου τα χρονοδιαγράμματα είναι ανθεκτικά, δεν αναμένεται να υπάρξει μπαράζ προσφυγών και καθυστερήσεων, όπως κατά κόρον συνέβαινε στο παρελθόν.

Παράλληλα, το μεγάλο ανεκτέλεστο που ήδη έχουν οι εταιρείες αλλά και ο αντίστοιχος όγκος των έργων που έρχονται δημιουργούν τον «ευχάριστο πονοκέφαλο» της αναζήτησης προσωπικού αλλά και τεχνικών μέσων, προκειμένου τα έργα να ολοκληρωθούν στην ώρα τους. Και αντίστοιχα, εκτινάσσουν τη ζήτηση για χρηματοδότηση αλλά και για εγγυητικές επιστολές από τις τράπεζες.

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν στελέχη του κλάδου, τα επόμενα χρόνια αναμένεται εκτίναξη της κατασκευαστικής δραστηριότητας, η οποία –εκτός απροόπτου- θα μεταφραστεί και σε εκτίναξη του τζίρου για τους “big four” του κλάδου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ