ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εξάρχου: Τα επόμενα βήματα της Intrakat και το τίμημα της εξαγοράς της ΑΚΤΩΡ

Εξάρχου: Τα επόμενα βήματα της Intrakat και το τίμημα της εξαγοράς της ΑΚΤΩΡ
O κ. Αλέξανδρος Εξάρχου

Τον οδικό χάρτη για τα επόμενα βήματα της Intrakat, μετά και την απόκτηση της ΑΚΤΩΡ παρουσίασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Αλέξανδρος Εξάρχου.

Στόχος της εταιρείας είναι η διεκδίκηση μεγάλων έργων στις κατασκευές στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Παράλληλα, η εταιρεία σχεδιάζει επέκταση των δραστηριοτήτων της και στο Real Estate, όπως επίσης και στις ΑΠΕ αλλά και στο κομμάτι των παραχωρήσεων.

Παράλληλα, η νέα εταιρεία αναβαθμίζει σημαντικά τη θέση της τόσο αναφορικά με το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων, το οποίο πλέον φτάνει τα 4 δισ. ευρώ όσο και σε θέματα τεχνογνωσίας, εμπειρίας αλλά και ανθρώπινο δυναμικό.

Όπως δήλωσε ο κλ. Εξάρχου κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής ενημέρωσης, «η ανάγκη ήταν να δημιουργηθούν σταθερά κατασκευαστικά θεμέλια στην Intrakat, να αποκτήσει τεχνική επάρκεια και ικανότητα. Η Intrakat ήταν μια μικρότερη κατασκευαστική εταιρεία με διαφορετικό business plan στο παρελθόν με αποτέλεσμα σε πάρα πολλά αντικείμενα να μην έχει επαρκή εμπειρία, άρα ήταν υποχρεωμένη στο παρελθόν να αγοράζει ή νοικιάζει εμπειρία με ό,τι σημαίνει αυτό για το κόστος αλλά και δυσκολίες συμμετοχής σε έργα».

Και προσέθεσε χαρακτηριστικά ότι «με την Άκτωρ η Intrakat έχει την επάρκεια και εμπειρία για να αναλάβει οποιοδήποτε κατασκευαστικό έργο στην Ελλάδα ή στα Βαλκάνια που μας ενδιαφέρουν».

Το τίμημα της εξαγοράς

Αναφερόμενος στο τίμημα της εξαγοράς της ΑΚΤΩΡ, όπως τόνισε ο κ. Εξάρχου, αυτό ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ. Πέραν αυτού, τα υπόλοιπα 114 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν μέσα σε 19 μήνες από την ολοκλήρωση της συναλλαγής από την ΑΚΤΩΡ στην Ελλάκτωρ ως τμήμα ενδοομιλικών δανείων, με την εγγύηση της Intrakat.
Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι η Intrakat δεν προτίθεται να πραγματοποιήσει νέα αύξηση κεφαλαίου για την εξαγορά, χωρίς όμως να αποκλείει το ενδεχόμενο αυτό για μελλοντικές, αναπτυξιακού χαρακτήρα, συναλλαγές. «Η συναλλαγή η συγκεκριμένη δεν απαιτεί αύξηση κεφαλαίου και δεν σκοπεύουμε να προχωρήσουμε σε τέτοια κίνηση»

Αναλυτικά, ως προς την καταβολή του τιμήματος, η Intrakat αξιοποιεί για την εξαγορά το ποσό των 50 εκατ. ευρώ από την τελευταία Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου που είχε εξάλλου καθοριστεί για εξαγορές, καθώς και ένα αδιάθετο ποσό 7 εκατ. ευρώ από παλαιότερη ΑΜΚ. Τα υπόλοιπα 43 εκατ. ευρώ εξασφαλίστηκαν από τραπεζικό δανεισμό.
Αντίστοιχα, τα υπόλοιπα 114 εκατ. ευρώ, συνέχισε ο κ. Εξάρχου, θα εξασφαλιστούν από το cash flow της Άκτωρ.

«Έχουμε μια εικόνα για το ανεκτέλεστο της Άκτωρ, αν λειτουργήσουν τα έργα σωστά η αναμενόμενη κερδοφορία αρκεί όχι μόνο για να καλύψει τις ενδοομιλικές υποχρεώσεις προς την Ελλάκτωρ, αλλά και να αφήσει και κέρδη», τόνισε ο κ. Εξάρχου, κάνοντας λόγο και για σημαντικά οφέλη από τις οικονομίες κλίμακος που προκύπτουν.

Η συνεργασία με την Άκτωρ Παραχωρήσεις

Τέλος, αναφορικά με τη σχέση μεταξύ της ΑΚΤΩΡ και της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, ο κ. Εξάρχου ανέφερε πως αυτή θα πραγματοποιείται με όρους αγοράς, εξηγώντας ότι υπάρχουν μεν όροι της συμφωνίας που ευνοούν τη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά δεν υπάρχει καμία δέσμευση και αποκλειστικότητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ