ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών

Εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών

Μετά την οικονομική ύφεση που προκάλεσε η πανδημία και εν μέσω  της γεωπολιτικής και ενεργειακής κρίσης, παραμένει δυσεπίλυτο πρόβλημα της Ελληνικής Οικονομίας, η διαχείριση του Ιδιωτικού Χρέους. Η αύξηση των επιτοκίων, δυσχέρανε την ήδη κρίσιμη κατάσταση και εκτίναξε τον κίνδυνο της δημιουργίας νέας γενιάς Κόκκινων Δανείων.

 

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το υπόλοιπο των δανείων στο τέλος του έτους 2022 έφτανε στα 115 δισ. ευρώ. Στα ως άνω θα πρέπει να προστεθούν τα 113 δισ. ευρώ που είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία, το οποίο βαραίνει 4,2 εκατομμύρια φορολογούμενους, και 28 δισ. ευρώ που είναι το χρέος προς τα ασφαλιστικά ταμεία το οποίο βαραίνει περίπου 2,36 εκατομμύρια ασφαλισμένους, αγγίζοντας συνολικά ποσό που ξεπερνά τα 256 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, το ζήτημα των ήδη υφιστάμενων «Κόκκινων Δανείων», των ενεργών Πλειστηριασμών και των Κατασχέσεων Τραπεζικών Λογαριασμών λόγω οφειλών, ταλανίζει ακόμα εκατομμύρια συμπολίτες μας.

Στο ήδη τεταμένο και έκρυθμο κλίμα οικονομικής αβεβαιότητας, οι Εταιρείες Διαχείρισης οφειλών – Funds, προχωρούν αμεσότατα τις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης, προσπαθώντας να ρευστοποιήσουν όσο πιο γρήγορα μπορούν τις εμπράγματες εξασφαλίσεις τους (προσημειώσεις – υποθήκες κ.α), προκειμένου να μειώσουν τον χρόνο αποεπένδυσης, καθιστώντας τις, ενίοτε περισσότερο επιθετικές και απρόσωπες από τα πιστωτικά ιδρύματα.

Στο θεσμικό πλαίσιο του σκοπού της αντιμετώπισης του εθνικού προβλήματος της υπερχρέωσης πολιτών και επιχειρήσεων, εντάσσεται ο Εξωδικαστικός μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών Ν.4738/2020, όπως τροποποιήθηκε με τον Ν.5024/2023.

Ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών αποτελεί μια ηλεκτρονική διαδικασία, χωρίς προσφυγή στα δικαστήρια, αντιμετωπίζοντας με τρόπο ολιστικό, ενιαίο και συνεκτικό την υπερχρέωση των φυσικών και νομικών προσώπων.

Μέσω της συγκεκριμένης ηλεκτρονικής πλατφόρμας, δύναται να ρυθμιστούν οφειλές προς τους χρηματοδοτικούς φορείς (δηλ. τράπεζες και διαχειριστές δανείων), Δημόσιο (δηλ. ΑΑΔΕ) και Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (δηλ. ΕΦΚΑ/ΚΕΑΟ), καθώς και οφειλές υπέρ τρίτων που εισπράττονται από τη φορολογική διοίκηση, μέσω της ενοποίησης βάσεων δεδομένων των τραπεζών, των funds, του ΕΦΚΑ, της ΑΑΔΕ και των προσωπικών στοιχείων ενός δανειολήπτη.

Μέσω αιτήματος στην οικεία πλατφόρμα οι οφειλές των ως άνω κατηγοριών, δύνανται να διακανονιστούν βάσει Α) Των φορολογικών στοιχείων Β) Της περιουσιακής κατάστασης του οφειλέτη και Γ) Του ποσού που ο οφειλέτης δηλώνει ότι μπορεί να αποπληρώσει.

Η ρύθμιση προβλέπει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις:

Α. Μερική Διαγραφή Οφειλών ως εξής:

  • Προς το Δημόσιο:
  • Έως 75% επί της βασικής οφειλής
  • Έως 85% επί των προσαυξήσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ
  • Έως 95% επί των προστίμων της ΑΑΔΕ.

  • Προς Τράπεζες και Διαχειριστές Δανείων:
  • Έως 80% επί της Βασικής Οφειλής
  • Έως 100% επί των τόκων

Β. Μακροχρόνιο πλάνο αποπληρωμής του υπόλοιπου χρέους:

  • Έως 240 δόσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης
  • Έως 420 δόσεις για μη εξυπηρετούμενα δάνεια προς Τράπεζες και Διαχειριστές Δανείων κ.α

Παρά το γεγονός, ότι η αίτηση δεν απαιτεί την υποχρεωτική υποβολή της από δικηγόρο, λόγω της πολυπλοκότητας του νόμου και των βημάτων που θα πρέπει να ακολουθηθούν, εκτιμούμε ότι η συνδρομή ενός έμπειρου δικηγόρου, υπό την ιδιότητα του Συμβούλου, εξασφαλίζει την ορθή υποβολή του αιτήματος και την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Με την οριστική υποβολή της αίτησης και μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιτυγχάνεται η αναστολή των διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης, όπως διαταγές πληρωμής, κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, καθώς και πλειστηριασμοί στην κινητή και ακίνητη περιουσία του οφειλέτη.

Η Δικηγορική εταιρεία ΑΝΝΑ Α. ΚΟΡΑΚΗ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ μέσω του άρτια καταρτισμένου νομικού τμήματός της, δύναται να αποτελέσει έναν πολύτιμο σύμβουλο για κάθε οφειλέτη που επιχειρεί την Υπαγωγή του στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό, έχοντας ήδη στο ενεργητικό της πολλές υποθέσεις επιτυχών υποβολών Αιτήσεων και τελικής διαγραφής σημαντικού μέρους των χρεών, αναλαμβάνοντας μεταξύ άλλων :

  • Τον έλεγχο της πληρότητας των κριτηρίων που απαιτούνται για την ορθή υπαγωγή της αίτησης.
  • Τη Συγκέντρωση των απαραίτητων δικαιολογητικών.
  • Τον Νομικό σχεδιασμό για κατάθεση αντίστοιχης πρότασης ρύθμισης ταυτόχρονα με την υποβολή της αίτησης υπαγωγής.
  • Τη Διαχείριση της πλατφόρμας από την αρχή έως και την ολοκλήρωση της διαδικασίας με συνεχόμενη εποπτεία των αποτελεσμάτων και του σταδίου αυτής.
  • Την Νομική Εκτίμηση της Ρύθμισης.
  • Τις Νομικές Συμβουλές και το συντονισμό των διαδικασιών κατά το στάδιο τυχόν διαμεσολάβησης.
  • Το νομικό σχεδιασμό για περαιτέρω νομικές ενέργειες σε περίπτωση μη επιτυχούς Ρύθμισης.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην εταιρεία ΑΝΝΑ Α. ΚΟΡΑΚΗ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ, Πολυτεχνείου 12, Αθήνα, τηλ. 210 8250008, korakilaw.gr