ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα πλάνα της Quest Συμμετοχών για το 2023

Τα πλάνα της Quest Συμμετοχών για το 2023

Σε περισσότερα από 30 εκατ. ευρώ αναμένεται να κινηθεί το επενδυτικό πλάνο της Quest Συμμετοχών για το 2023, το οποίο περιλαμβάνει τόσο αναπτυξιακές κινήσεις στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όσο και επενδύσεις στον κλάδο των ταχυμεταφορών αλλά και εξαγορές μεσαίου μεγέθους εταιρειών πληροφορικής.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η διοίκηση της Quest Συμμετοχών κατά τη διάρκεια της χθεσινής παρουσίασης στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, ο στόχος για το 2023 είναι η επίτευξη ενός ρυθμού ανάπτυξης αντίστοιχου με εκείνον του 2022. Σημειώνεται ότι ο όμιλος Quest πέτυχε το 2022 να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ με τις συνολικές πωλήσεις να ανέρχονται στα 1,031 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 12,7% σε σχέση με το 2021 όσον αφορά στις συνεχιζόμενες δραστηριότητες. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 72,029 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 12,4%.

Το 2022 οι επενδύσεις ξεπέρασαν τα 47 εκατ. ευρώ, καθώς ο όμιλος ολοκλήρωσε δύο σημαντικές κινήσεις όσον αφορά στις υποδομές του: το νέο κέντρο διανομής της ACS, η συνολική επένδυση για το οποίο έφθασε στα 45 εκατ. ευρώ, και τις νέες αποθήκες της Info Quest Technologies, όπου η επένδυση για τον εξοπλισμό ήταν της τάξεως των 5 εκατ. ευρώ. Συνολικά, την τελευταία πενταετία οι επενδύσεις έφθασαν στα 140 εκατ. ευρώ.

Τη φετινή χρονιά το επενδυτικό πλάνο δεν περιλαμβάνει υποδομές αντίστοιχο μεγέθους. Όμως, περιλαμβάνει κινήσεις όσον αφορά στη δημιουργία νέων φωτοβολταϊκών πάρκων, αλλά και εξαγορών εταιρειών πληροφορικής που εξειδικεύονται σε συγκεκριμένους τομείς. Η διοίκηση του ομίλου ανέφερε ότι υπάρχουν συζητήσεις με εταιρείες χωρίς, όμως, να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες.

Σημειώνεται ότι ο όμιλος έχει ισχυρή παρουσία στο χώρο των υπηρεσιών και έργων πληροφορικής μέσω της Unisystems, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο της οποίας ανέρχεται στα 550 εκατ. ευρώ. Η εκτίμηση είναι ότι η Unisystems θα αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που υπάρχουν από την επιτάχυνση της υλοποίησης έργων πληροφορικής τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Η Quest ποντάρει πολλά και στην ACS καθώς αναμένει αύξηση εσόδων και κερδών το 2023 λόγω της περαιτέρω ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου στη χώρα μας.

Επίσης, αναμένει αύξηση και από τον κλάδο των εμπορικών δραστηριοτήτων που περιλαμβάνει εταιρείες όπως είναι η Info Quest Technologies, η iSquare, η Quest on Line, η iStorm, η Clima Quest, η FoQus και η ΓΕ Δημητρίου. Στα έσοδα του 2022 η αύξηση των πωλήσεων των προϊόντων της Apple, τα οποία διανέμει η iSquare, έδωσε σημαντική ώθηση αλλά το 2023 αναμένεται να υπάρχει πίεση των περιθωρίων κέρδους. Η πίεση αυτή αναμένεται να καλυφθεί αφενός από την αύξηση των πωλήσεων στην αγορά του κλιματισμού όπου η προσθήκη της ΓΕ Δημητρίου που διανέμει τα κλιματιστικά της Toytomi ήταν εξαιρετικά σημαντική και αφετέρου από την επέκταση των δραστηριοτήτων της Info Quest Technologies. Η τελευταία, όπως έγινε και επισήμως γνωστό, ανέλαβε την διανομή των προϊόντων της Xiaomi και για την αγορά της Ρουμανίας.

Στα πλάνα περιλαμβάνεται πάντως η αύξηση του αριθμού των καταστημάτων iStorm. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 14 καταστήματα iStorm σε Ελλάδα και Κύπρο και ο στόχος είναι να φθάσουν στα 18-20 στο προσεχές μέλλον. Ακόμη, τα στελέχη του ομίλου άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω επέκταση στο χώρο των οικιακών ηλεκτρικών (λευκών) συσκευών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ