ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζα Αττικής: Πώς θα γίνει η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου

Τράπεζα Αττικής: Πώς θα γίνει η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου
Attica Bank INTIME NEWS

Χωρίς τη συμμετοχή του ΤΜΕΔΕ, αλλά με χρήματα και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και της Παγκρήτιας Τράπεζας σχεδιάζεται πλέον η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank.

Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται εντός της ημέρας στο Χρηματιστήριο, όμως, μετά και την αποχώρηση του ΤΜΕΔΕ, ο μετοχικός χάρτης της Attica Bank αλλάζει σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο προβλέπει συμμετοχή της Thrivest Holdind, συμφερόντων των κ.κ. Μπάκου, Καϋμενάκη, Εξάρχου με 30 εκατ. ευρώ αλλά και της Παγκρητιας Τράπεζας με 34 εκατ. ευρώ ενώ από 10 εκατ. ευρώ έκαστη αναμένεται να βάλουν στην ΑΜΚ οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, καλύπτοντας έτσι το ποσό των 40 εκατ. ευρώ που αναλογεί στο ΤΜΕΔΕ.

Έτσι, προχωρά το σχέδιο για τη δημιουργία του 5ου Τραπεζικού Πυλώνα καθώς δρομολογείται η συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα, η οποία και καθίσταται μέτοχος της Attica Bank.

Υπό αυτό το πρίσμα, και όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, η συμμετοχή και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στην ΑΜΚ αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα εποχή της Τράπεζας Αττικής και παράλληλα δημιουργεί γι’ αυτές την δυνατότητα υπεραξίας από την νέα τράπεζα που θα δημιουργηθεί, μετά την συγχώνευση με την Παγκρήτια Τράπεζα.

Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Αττικής θα υπάρχουν τέσσερα ανεξάρτητα μέλη, τα οποία θα προταθούν από την Επιτροπή Υποψηφιοτήτων της τράπεζας, ενώ τόσο ο Πρόεδρος του Δ.Σ., όσο και η διευθύνουσα σύμβουλος θα είναι κοινής αποδοχής όλων των μετόχων.

Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι στη διοίκηση της τράπεζας δεν θα συμμετέχει φυσικό ή εταιρικό πρόσωπο που να προσδοκά οφέλη από την εμπορική λειτουργία της τράπεζας ή/και από τη διαχείριση κόκκινων δανείων.

Σημειώνεται, όπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, ότι η Thrivest Holding (συμφερόντων Δ. Μπάκου, Γ. Καϋμενάκη, Αλ. Εξάρχου) αποτελεί έναν θεσμικό επενδυτή που επιδιώκει την επενδυτική συμμετοχή ως μετόχου σε μια εξυγιασμένη, σωστά κεφαλαιοποιημένη και ανταγωνιστική Τράπεζα Αττικής, η οποία θα μπορεί να είναι κερδοφόρος και να δημιουργήσει υπεραξία για τους μετόχους της. Προς την κατεύθυνση αυτή συντρέχουν πλέον όλες οι προϋποθέσεις

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, στην όλη διαδικασία καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε η θετική συμβολή του Διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, η πίστη στο μέλλον της τράπεζας της Ελένης Βρεττού και η αποφασιστικότητα του Αλέξανδρου Εξάρχου της Thrivest.

Τέλος, οι εξελίξεις αυτές αφήνουν πίσω ένα δύσκολο παρελθόν για την Τράπεζα Αττικής και δημιουργούν όλες τις προϋποθέσεις για την δημιουργία ενός υγιούς χρηματοπιστωτικού ιδρύματος που θα αποτελεί τον 5ο, μη συστημικό, τραπεζικό πυλώνα στην χώρα μας ο οποίος θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ