ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

HELLENiQ ENERGY: Έρχονται επενδύσεις και ανοίγματα στις αγορές του εξωτερικού

HELLENiQ ENERGY: Έρχονται επενδύσεις και ανοίγματα στις αγορές του εξωτερικού
Ανδρέας Σιάμισιης, Διευθύνων Σύμβουλος HELLENiQ ENERGY ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ

Για την μετονομασία των ΕΛΠΕ σε HELLENiQ ENERGY, ένα όνομα που αντικατοπτρίζει τους νέους στόχους και τη στρατηγική του Ομίλου, τη στροφή της αγοράς ενέργειας στους υδρογονάνθρακες και στην πράσινη ενέργεια, το μέλλον της ηλεκτροκίνησης και τις προβλέψεις του για την πορεία των τιμών τον χειμώνα του 2023 μίλησε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ανδρέας Σιάμισιης, από το 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σιάμισιης αναφέρθηκε στην επαναχάραξη της στρατηγικής του Ομίλου μέσω του Vision 2025, ώστε να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των επενδύσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό.

«Η εταιρική διακυβέρνηση ήταν ένας τομέας μεγάλης αλλαγής. Όταν θες να είσαι μια ανταγωνιστική εταιρεία, πρέπει να έχεις και την κατάλληλη Διακυβέρνηση. Κάναμε γενναίες αλλαγές στον τρόπο που εκλέγεται το Δ.Σ. και αυτό προωθείται και στην ευρύτερη εταιρική κουλτούρα. Αλλάξαμε τη δομή για να έχουμε ευελιξία στις νέες δραστηριότητες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως σημείωσε «το μυστικό της επιτυχίας για μια εταιρεία, είναι να καταλαβαίνει προς τα πού πάει ο κόσμος και να αλλάζει».

Στο επίκεντρο οι ΑΠΕ και οι πράσινες τεχνολογίες

Τα «Ελληνικά Πετρέλαια» έπρεπε να αλλάξουν, όπως είπε, καθώς οι επενδύσεις πλέον αφορούν στην ενέργεια στο σύνολο της. Μάλιστα, το 60% των επενδύσεών του Ομίλου την τελευταία διετία αφορά σε έργα ΑΠΕ και «πράσινες» τεχνολογίες.

«Επενδύσαμε πάνω από 0,5 δισ. ευρώ στις ΑΠΕ και κερδίσαμε το δικαίωμα να μην λεγόμαστε αμιγώς ‘πετρέλαια’, αλλά HELLENiQ ENERGY. Με επενδύσεις όπως το φωτοβολταϊκό στην Κοζάνη, επιταχύνουμε την πορεία μας για βιώσιμη ανάπτυξη. Ήδη δουλεύουμε για άλλα δύο έργα στην Ελλάδα, ενώ σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις και για το εξωτερικό».

Αυτοκίνηση ή ηλεκτροκίνηση;

Αναφερόμενος στις τεχνολογίες που θα βοηθήσουν στο να μειωθεί το ανθρακικό αποτύπωμα των μεταφορών, ο προειδοποίησε πως η πλήρης ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης «αργεί», ωστόσο γίνονται βήματα προόδου και όντως θα έχει όλο και μεγαλύτερο ρόλο στην κινητικότητα. Μάλιστα, από πλευράς της η HELLENiQ ENERGY έχει στόχο να αναπτύξει τις υποδομές της για το σύνολο ηλεκτροκίνησης, όχι μόνο τα σημεία φόρτισης.

Σύμφωνα με τον κ. Σιάμισιη, ο Όμιλος δίνει έμφαση και στα εναλλακτικά καύσιμα, γιατί στη μεταβατική περίοδο των επόμενων δεκαετιών πρέπει να βελτιωθούν τις εκπομπές της αυτοκίνησης.

«Σε αυτό το πλαίσιο, ήδη έχουμε εγκρίνει πιλοτική επένδυση για την παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου στην Ελευσίνα, ενώ επίσης κοιτάζουμε και για μπλε υδρογόνο με δέσμευση CO2».

Οι προβλέψεις για τον χειμώνα του 2023

Κάνοντας μια πρόβλεψη για τις τιμές των καυσίμων τον ερχόμενο χειμώνα, ο κ. Σιάμισιης είπε πως «στα πετρελαιοειδή (βενζίνη) δεν βλέπω λόγους για ουσιαστικές διάφορες σε σχέση με πέρυσι», τονίζοντας πως οι τιμές θα είναι σταθερές ή και λίγο «προς τα πάνω», αλλά «όχι πολύ χειρότερα».

Όσον αφορά στο φυσικό αέριο, υπογράμμισε πως η τιμή τώρα είναι ιδιαίτερα χαμηλή, λόγω του ήπιου χειμώνα και της επάρκειας αποθεμάτων LNG. Ωστόσο, είπε «αν δώσω πιθανότητες, τότε η τιμή θα κινηθεί προς τα πάνω, σύμφωνα με τους περιβαλλοντολογικούς παράγοντες», και αυτό γιατί τα αποθέματα στα φράγματα των υδροηλεκτρικών είναι χαμηλά και τον χειμώνα θα χρειαστεί να συμβάλουν περισσότερο οι μονάδες φυσικού αερίου για την κάλυψη της ζήτησης.

Μάλιστα, διευκρίνισε πως «το φυσικό αέριο έχει μεγαλύτερη επίπτωση για το ρεύμα. Πιο ψηλές τιμές του φυσικού σημαίνει και υψηλότερες τιμές ρεύματος τον επόμενο χειμώνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ