ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μονεμβασιώτης (Βενέτη): Τι συμβαίνει με τις ελλείψεις εργαζομένων στην εστίαση

Μονεμβασιώτης (Βενέτη): Τι συμβαίνει με τις ελλείψεις εργαζομένων στην εστίαση
O πρόεδρος της «Βενέτη», Παναγιώτης Μονεμβασιώτης.

«Μόνο από τα εταιρικά μας μαγαζιά λείπουν σήμερα 100 εργαζόμενοι» επεσήμανε ο επικεφαλής της αλυσίδας «Βενέτη», Παναγιώτης Μονεμβασιώτης, ενδεικτικό της εικόνας που καταγράφεται στον κλάδο της εστίασης λόγω της έλλειψης εργαζομένων.

«Έχουν φύγει παραπάνω εργαζόμενοι από εκείνους που μπορούμε να βρούμε. Πλέον όποιον βρίσκουμε, παλεύουμε με ταχύρρυθμη προσπάθεια να τον βάλουμε να σταθεί και να δουλέψει στα καταστήματά μας» εξήγησε ο κ. Μονεμβασιώτης μιλώντας σε δημοσιογραφική εκδήλωση της εταιρείας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν όλες οι μεγάλες αλυσίδες εστίασης της χώρας. Κάτι άλλωστε που έχει αναδείξει και το CNN Greece, με τους επιχειρηματίες του κλάδου να δυσκολεύονται να βρουν προσωπικό σε όλα τα πόστα της εστίασης. «Το πρόβλημα είναι μεγάλο και θα συνεχίσει και τα επόμενα χρόνια. Οι αλυσίδες όλες είναι «διαλυμένες» γιατί οι εργαζόμενοι στην εστίαση δεν θέλουν να δουλεύουν στην εστίαση» όπως επεσήμανε ο κ. Μονεμβασιώτης.

Εφόσον μάλιστα, όπως είπε, ισχύσει η πενθήμερη εργασία στον κλάδο, το πρόβλημα με τις κενές θέσεις που υπάρχουν θα ενταθεί. «Αν εμείς περιμένουμε ελλείψεις 100.000 νέων χεριών και γίνει πενθήμερη η εργασία, θα χρειαστούμε άλλες 30-40 χιλιάδες κόσμο για να την καλύψουμε».

Ενόψει καλοκαιριού μάλιστα ο προβληματισμός των επαγγελματιών του κλάδου μεγαλώνει. «Οι άνθρωποι που δουλεύουν στα μαγαζιά μας, πάνε στα νησιά για να πάρουν τα διπλά χρήματα. Δεν υπάρχει χρόνος ούτε να εκπαιδεύσουμε τους καινούριους, ούτε να προσαρμοστούν, ούτε να μάθουν τη δουλειά» σημειώνει ο κ. Μονεμβασιώτης.

Νέες επενδύσεις 80 εκατ. από τη «Βενέτη» στην 4ετία

Το αναπτυξιακό πλάνο της «Βενέτη» για την επόμενη τετραετία, σύμφωνα με όσα επισήμανε ο επικεφαλής της εταιρείας, ανέρχεται στα 80 εκατ. ευρώ και προβλέπει νέα παραγωγική μονάδα στη Βοιωτία και μηχανολογικό εξοπλισμό, νέα καταστήματα και εξαγορά δικτύων καταστημάτων εστίασης. Στόχος του προγράμματος είναι οι πωλήσεις του σήματος «Βενέτη» να ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ, σε κύκλο εργασιών.

Σημειώνεται ότι στο τετραετές πλάνο, περιλαμβάνεται η έναρξη άμεσα της λειτουργίας των χώρων εστίασης της Εθνικής Πινακοθήκης: Café Εστιατόριο Κ. Παρθένης στον 3ο όροφο του Β΄ κτιρίου και Café Ilissos κάτω από το φουαγιέ της κεντρικής εισόδου. Και οι δυο χώροι ακολουθούν το ωράριο λειτουργίας της Εθνικής Πινακοθήκης.

Επίσης τη δυναμική είσοδο στην αγορά των Dark Kitchens με δύο νέα concepts τo Jackson burger και την Pizza Mia . Σημειώνεται πως σε συνεργασία με την FiveBoys, λειτουργούν ήδη τέσσερις Dark Kitchens στην Αττική- στην Καισαριανή και την Αργυρούπολη- ενώ δύο είναι υπό κατασκευή στην περιοχή του Κολωνακίου. Στόχος είναι μέχρι τέλος του χρόνου o αριθμός να φτάσει τις δέκα.

Παράλληλα την επέκταση στο χώρο της εστίασης με τη δημιουργία του νέου concept Tailor Made Coffe Roasters με πρώτο πιλοτικό κατάστημα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, στην οδό Περικλέους 37.

Τέλος την επαναλειτουργία του ιστορικού μπαρ-εστιατορίου Jackson Hall στο Κολωνάκι έως το τέλος του 2023. Ο σχεδιασμός προβλέπει στο ισόγειο κατάστημα να στεγαστεί ένα Artisan Bakery ενώ στον πρώτο όροφο θα λειτουργήσει American Bar -Εστιατόριο με τα σήματα των Jackson Burger και Pizza Mia.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ