ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Σήμα κινδύνου» από αρτοποιούς και ζαχαροπλάστες – To ενεργειακό και η έλλειψη προσωπικού

«Σήμα κινδύνου» από αρτοποιούς και ζαχαροπλάστες – To ενεργειακό και η έλλειψη προσωπικού
Τα ιδρυτικά μέλη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής

«Ο κλάδος μας τελεί υπό εξαφάνιση» τόνισε ο κ. Παναγιώτης Μονεμβασιώτης, πρόεδρος της νεοσυσταθείσας Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής.

Κύριο αίτημα της Ε.ΕΠ.Α.Ζ. που ιδρύθηκε πριν από λίγες εβδομάδες και παρουσιάστηκε στους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης την Τρίτη, είναι η ένταξη του ελληνικού αρτοποιείου και ζαχαροπλαστείου στα προστατευόμενα επαγγέλματα ενώ στόχος της, όπως επισημάνθηκε να βοηθήσει την Πολιτεία να εκσυγχρονιστεί και να απαλλαγεί από τη μεγάλη γραφειοκρατία, ώστε να μπορέσει να στηρίξει τον κλάδο να επιτύχει τη βιωσιμότητά του.

Η Ε.ΕΠ.Α.Ζ. με ιδρυτικά μέλη, 20 εταιρείες των κλάδων της αρτοποιίας, της ζαχαροπλαστικής και της εστίασης ή συνεργαζόμενων με αυτούς (προμηθευτές πρώτων υλών, εξοπλισμού κλπ), εκπροσωπεί πάνω από 300 καταστήματα και πάνω από 5.000 εργαζόμενους.

«Οι διαδοχικές κρίσεις μας έχουν εξουθενώσει. Τα καταστήματά μας τη χρονιά που διανύσαμε έχασαν όλο το λιανικό κέρδος. Αδυνατούμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις που μας καλεί η Πολιτεία. Απορροφούμε ανατιμήσεις διαρκώς και μία φορά στα 2-3 χρόνια κάνουμε μία «δειλή» ανατίμηση για να περισώσουμε ότι μπορούμε, στις πρώτες ύλες και το ενεργειακό κόστος» επεσήμανε ο κ. Μονεμβασιώτης, επικεφαλής της αλυσίδας Βενέτη.

Ο πρόεδρος της Ε.ΕΠ.Α.Ζ. αναφέρθηκε διεξοδικά στην ανάγκη να δοθεί λύση στο ζήτημα της ενέργειας. «Η κρίση της ενέργειας ήρθε για να μείνει κάποια χρόνια» τόνισε, αναφέροντας ενδεικτικά το παράδειγμα καταστήματος που πριν πλήρωνε 2.500 ευρώ και εν μέσω κρίσης πλήρωνε έως και 9.500 ευρώ μηνιαίως. Στο πλαίσιο αυτό η νεοσυσταθείσα Ένωση ζητά γενναία ρύθμιση για τη στήριξη των επιχειρήσεων του κλάδου έναντι του υπέρογκου κόστους ενέργειας, που απειλεί, όπως σημειώνει, τη βιωσιμότητά τους και πιέζει ανοδικά τις τιμές των αγαθών πρώτης ανάγκης.

«Βοήθεια» από τη Λατινική Αμερική στο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού

Όσον αφορά στο ζήτημα της έλλειψης εργαζομένων ο κ. Μονεμβασιώτης επανέλαβε όσα είχε επισημάνει προ μίας εβδομάδας, σχετικά με τα προβλήματα τα οποία θα ενταθούν εφόσον εφαρμόζεται πενθήμερο στην εστίαση.

Συγκεκριμένα πρότεινε, οριστική ρύθμιση για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε 6 ημέρες την εβδομάδα κατόπιν συμφωνίας εργοδότη-εργαζομένου. Επίσης ζήτησε τη διευκόλυνση της εισαγωγής εργαζομένων από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής για την κάλυψη των πολλών κενών θέσεων εργασίας στον κλάδο. Όπως εξήγησε οι εργαζόμενοι από τις συγκεκριμένες χώρες μπορούν να εγκλιματιστούν καλύτερα, στις ελληνικές συνθήκες και την ελληνική κουλτούρα σε σχέση, για παράδειγμα, με εκείνους από ασιατικές χώρες.

Σε ό,τι αφορά στη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει για τεχνίτες στον τομέα της αρτοποιίας ο κ. Μονεμβασιώτης επεσήμανε ότι σήμερα για να βρεις έναν καλό αρτοπαρασκευαστή πρέπει να πληρώσεις πολύ περισσότερα και ο μεικτός μισθός μπορεί και να υπερβεί κάποιες περιπτώσεις ακόμη και τις 2.500 ευρώ. Ο ίδιος επίσης σημείωσε ότι «συμφωνούμε με την αύξηση του βασικού μισθού αλλά αυτή πρέπει να συνδυαστεί με μείωση του μη μισθολογικού κόστους».

Τέλος, μεταξύ των άλλων αιτημάτων του κλάδου ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στο ζήτημα των αδειοδοτήσεων, με την Ε.ΕΠ.Α.Ζ να ζητά για την αδειοδότηση μιας επιχείρησης η διαδικασία να ολοκληρώνεται εντός μίας εβδομάδας ενώ σε περίπτωση διατηρητέου κτιρίου εντός τριάντα ημερών. Επίσης η αδειοδότηση καταστήματος όπως και ο έλεγχος καλής λειτουργίας να γίνεται μόνο από δύο υπηρεσίες: Μία υπηρεσία υγειονομικού ενδιαφέροντος και από το Υπουργείο Οικονομικών.

Σημειώνεται ότι ιδρυτικά μέλη της Ε.ΕΠ.Α.Ζ αποτελούν οι εταιρείες: ΤΕΡΚΕΝΛΗΣ, PAUL, ΣΤΕΡΓΙΟΥ, ΕΣΤΙΑ, ΒΕΝΕΤΗ, ΑΡΤΟΠΟΛΙΣ, ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΦΟΥΡΝΟΣ DAILY BAKERY Α.Ε., ΣΑΒΟΪΔΑΚΗ, PIETRIS, ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΦΟΥΡΝΟΣ ΓΕΥΣΕΙΣ Α.Ε., ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΤΑΥΡΑΤΗ, ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ, ΣΟΒΟΛΟΣ, ΤΑ ΓΙΟΥΛΙΑ, ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ, ΜΕΛΙΡΡΥΤΟ, FARINE CAFÉ-BOULANGERIE, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΓΑΒΑΝΑΣ, ΡΩΞΑΝΗ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΕΜΟΝΗΣ, ΠΟΝΤΙΚΑΚΗΣ, D. STERGIOU, ΦΟΥΡΝΟΣ ΣΤΑΜΑΤΑΚΗ











ΕΝΕΓΡΕΙΚΑΉ ΚΡΙΣΗ

στην ευρώπη χιλιάδες έκλεισαν

υπάρχει μεγάλη αγωνία γα το μέλλον για τ α

οι διαδοχικές κρίσεις μαε έχυν εξουθενώσει

τα καταστήματα μας εχασαν όλο το λιανικό κέρδος, αδυνατούμε να αντα[οκρριθούμε στις υποχρεωσεςι

οτα καταστήματα μας δεν έχουν τους μηχανισμούς των σούπερ μαρκετ.

Χρειαζόμαστε 25-40 πρώτες υλες για να παραξουμε ένα προϊόν

απορροφουμε ανατιμήσεις διαρκώς και μία φορά στα τρια -2 χρόνια κάνουμε μία δειλή ανατιμήση για να περισώσουμε ότι μπορούμε.

2 φαστ σουντα οργανωμένης εστίασης κοστίζουν όσο ένα αρτοζαροπλαστείο

---

ΔΗΜΟΦΙΛΗ