ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στην «καρδιά» της Θεσσαλίας η 10η πιο σημαντική βιομηχανία ζυμαρικών στην Ευρώπη

Στην «καρδιά» της Θεσσαλίας η 10η πιο σημαντική βιομηχανία ζυμαρικών στην Ευρώπη

Στην «καρδιά» του θεσσαλικού κάμπου, εκεί όπου εδώ και 50 χρόνια λειτουργεί νυχθημερόν το εργοστασιακό συγκρότημα Μέλισσα Κίκιζας, βρέθηκε το CNN Greece.

Αφορμή στάθηκε ο εορτασμός των 10 ετών λειτουργίας της Ακαδημίας Σίτου και τα εγκαίνια του νεοσυσταθέντος Μουσείου Σίτου, που ίδρυσε ο Πρόεδρος, Γεώργιος Κίκιζας.

Η εταιρεία Μέλισσα, μία οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε την πορεία της το 1923, σήμερα, ακριβώς 100 χρόνια μετά, βρίσκεται για πρώτη φορά στην κορυφή, αποτελώντας την πρωταθλήτρια στον «κόσμο» των ζυμαρικών στην Ελλάδα -αφήνοντας μάλιστα πίσω της και τους Ιταλούς ανταγωνιστές της. Ο τζίρος για το 2022, που ανήλθε στα 119 εκατ. ευρώ από 64 εκατ. ευρώ το 2013, την ανέδειξε ως το «Νο1» brand ζυμαρικών στην Ελλάδα τόσο σε όγκο όσο και αξία.

Φέτος, στο πλαίσιο της 10ης επετείου λειτουργίας της Ακαδημίας Σίτου, η Μέλισσα ίδρυσε το Μουσείου Σίτου, που στηρίχτηκε αρχικά στην ιδιωτική συλλογή του Προέδρου και της συζύγου του. Στη συνέχεια τα εκθέματα εμπλουτίστηκαν με μηχανήματα και φωτογραφίες του Τάκη Τλούπα, αλλά και δωρεές, ώστε σήμερα το Μουσείο να αποτελεί έναν χώρο επισκέψιμο που καταγράφει ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας της σιτοκαλλιέργειας στη χώρα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, το γεγονός πως η ξενάγηση στο Μουσείου Σίτου μοιάζει με ένα «ταξίδι» στην ιστορία της αγροτικής ζωής στην ύπαιθρο.

Η «Νο1» μάρκα ζυμαρικών στην Ελλάδα το 2022

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Μέλισσα Κίκιζας, τα τρία κύρια χαρακτηριστικά – γεύση, υγεία και οικονομία- στα οποία βασίζεται η εταιρεία Μέλισσα Κίκιζας, οδήγησαν στην εκτίναξη τζίρου και κερδών το 2022. Σε επίπεδο οικονομικών μεγεθών, η Μέλισσα έκλεισε το 2022 καταγράφοντας σημαντική άνοδο εσόδων κατά 67%, στα 119 εκατ. ευρώ, ποσό στο οποίο περιλαμβάνεται και ο αυξημένος τζίρος της Terra Creta, εταιρείας ελαιολάδου, η οποία εξαγοράστηκε στο τέλος του 2021.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Αλέξανδρος Κίκιζας, αναφέρθηκε στις σημαντικές επενδύσεις ύψους 47 εκατ. ευρώ για την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων του ομίλου στη Λάρισα, γεγονός που καθιστά πλέον τη βιομηχανία ζυμαρικών ως την 10η πιο σημαντική σε όγκο και πωλήσεις στην Ευρώπη. «Αν και η ενίσχυση των εσόδων επηρεάστηκε και από τις ανατιμήσεις, τη διαφορά έκαναν οι εξαγωγές, καθώς σημείωσαν θεαματική αύξηση της τάξης του 80%. Για φέτος, ωστόσο δεν σκοπεύουμε να πραγματοποιήσουμε καμία εκ νέου ανατίμηση, μιας και αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι να μειώσουμε τα κόστη και να βελτιώσουμε το affordability στα προϊόντα μας», επισήμανε χαρακτηριστικά. Ως αποτέλεσμα, συνέχισε, το 2022 η Μέλισσα αναδείχθηκε ως το «Νο1» brand ζυμαρικών στην Ελλάδα, με το βλέμμα στραμμένο σε συνεχείς επενδύσεις και νέες εξαγορές, μιας και η εξωστρέφεια της εταιρείας ήταν ανέκαθεν στρατηγική προτεραιότητα.

Μάλιστα, ο ίδιος αναφέρθηκε στη συνεργασία με την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή χαρακτηρίζοντάς τη σημαντική, για την εκπαίδευση των αγροτών και την περαιτέρω έρευνα. Με γνώμονα την αναβάθμιση της αγροτικής παραγωγής στη χώρα μας, η Ακαδημία Σίτου προσφέρει δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα αλλά και υποτροφίες σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης και το Perrotis College. Μάλιστα, κάθε χρόνο παρακολουθούν τα σεμινάρια της Ακαδημίας περί τους 20 αγρότες και αυτός που θα πρωτεύσει, με πληρωμένα όλα τα έξοδα, θα παρακολουθήσει δωρεάν τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής της Θεσσαλονίκης.

«Οδοιπορικό» σε ένα υπερσύγχρονο εργοστασιακό συγκρότημα

Το CNN Greece βρέθηκε στο εργοστάσιο της Μέλισσα Κίκιζας, το μεγαλύτερο καθετοποιημένο συγκρότημα μύλων και μακαρονοποιείου στη χώρα μας. Εκεί, τα μηχανήματα δουλεύουν αδιάκοπα 24/7, καθώς οι πρώτες ύλες «συναντούν» τα υλικά συσκευασίας, μέσα σε ένα υπερσύγχρονο εργοστασιακό συγκρότημα, στο οποίο προετοιμάζονται νέες επενδύσεις, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος, Αλέξανδρος Κίκιζας: «Αυτή την περίοδο η εταιρεία βρίσκεται στη διαδικασία ωρίμανσης των επενδυτικών κινήσεων που έχει κάνει στο πρόσφατο παρελθόν ώστε να προχωρήσει στα επόμενα βήματα».

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός πως το μακαρονοποιείο της εταιρείας που λειτουργεί στη Λάρισα έχει φτάσει να είναι σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη στο είδος του, με ετήσια παραγωγή που ξεπερνάει τους 100.000 τόνους ζυμαρικών. Μάλιστα, η διαδικασία παραγωγής είναι πλήρως αυτοματοποιημένη και η ποιότητα των προϊόντων διασφαλίζεται από την τήρηση αυστηρών συστημάτων ελέγχου, ενώ μέσα σε μία δεκαετία η συνολική κτιριακή κάλυψη των εργοστασίων είναι 60.000 στρέμματα και το ανθρώπινο δυναμικό των αγροτών ανέρχεται στους 700, σε σύγκριση με 160 που ήταν το 2013.

Η Μέλισσα Κίκιζας ιδρύθηκε το 1923 και φέτος συμπληρώνει 100 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά. Αρχικά στην Αθήνα και αργότερα από τη Λάρισα, ώστε να είναι δίπλα στην πρώτη ύλη, βρίσκεται και δίπλα στον καταναλωτή προσφέροντας καινοτόμα προϊόντα με την παραδοσιακή διατροφική αξία. Το σκληρό σιτάρι, άλλωστε, είναι η «καρδιά» της εταιρείας Μέλισσα Κίκιζας, που στηρίζει την επιτυχημένη πορεία της σε μία καλά δεμένη «αλυσίδα»: Οι αγρότες, η Ακαδημία Σίτου, η ίδια η εταιρεία και φυσικά οι καταναλωτές, που ανέδειξαν τη Μέλισσα Κίκιζας, ως το «Νο1» brand ζυμαρικών στην Ελλάδα.

Με όραμα για το μέλλον τη συνεχή έρευνα, την εφαρμογή νέων τεχνολογιών, την περαιτέρω προώθηση της αριστείας και φυσικά τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος των εργασιών της, ήδη από το πρώτο στάδιο της γεωργίας, η Μέλισσα Κίκιζας ξεκινά πάνω στις στέρεες βάσεις της ιστορίας της και του παρόντος της, μια ακόμα πιο δυναμική πορεία για το μέλλον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ