ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς θα εκπαιδεύονται οι πιλότοι του μέλλοντος από την Aegean

Πώς θα εκπαιδεύονται οι πιλότοι του μέλλοντος από την Aegean

Περίπου 10 λεπτά από το αεροδρόμιο Barajas της Μαδρίτης, στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης της CAE στην ισπανική πρωτεύουσα, εκπαιδεύονται περισσότεροι από 5.000 πιλότοι και πάνω από 15.000 άτομα πληρώματος καμπίνας κάθε χρόνο.

Στο πλήρως εξοπλισμένο Κέντρο όπου ετησίως παρέχονται περισσότερες από 50.000 ώρες εκπαίδευσης προσομοιωτών, εκπρόσωποι των ελληνικών ΜΜΕ, είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά πώς εκπαιδεύονται οι πιλότοι και το πλήρωμα αλλά και να μάθουμε πώς θα λειτουργεί το μελλοντικό Εκπαιδευτικό Κέντρο AEGEAN CAE στην Αθήνα.

Βρεθήκαμε στη θέση του πιλότου σε έναν από τους 11 προσομοιωτές πλήρους πτήσης που φιλοξενεί το κέντρο. Όλα μέσα ήταν διαμορφωμένα σαν να ήμασταν σε κανονικό πιλοτήριο και λειτουργούσαν όπως ακριβώς συμβαίνει σε μία πτήση. Αν και επρόκειτο για μία εικονική πτήση, η αίσθηση ήταν ότι έχεις «στα χέρια σου» ένα αεροπλάνο γεμάτο επιβάτες και πρέπει να το οδηγήσεις με ασφάλεια στον προορισμό του. Άλλωστε αυτός είναι κι ο στόχος της εκπαίδευσης σε προσομοιωτή, να δημιουργήσει δηλαδή στον εκπαιδευόμενο τις αντίστοιχες συνθήκες με μία κανονική πτήση.

Στην εικονική πτήση που πραγματοποιήσαμε προς τη Σαντορίνη, επιλέγοντας να πετάξουμε σε καιρικές συνθήκες με θυελλώδεις ανέμους, «απογειωθήκαμε» από τα Σπάτα και στη συνέχεια «προσγειωθήκαμε» στον εικονικό αεροδιάδρομο του νησιού με τις κινήσεις και τον τρόπο που θα το έκανε κι ένας πιλότος σε ανάλογη περίπτωση, ώστε να γίνει με ασφάλεια. Ακολουθώντας φυσικά τις οδηγίες των εκπαιδευτών.

Επόμενος σταθμός στην επίσκεψή μας, η εικονική καμπίνα όπου γίνεται εκπαίδευση του πληρώματος για περιπτώσεις έκτακτων συνθηκών κατά τη διάρκεια της πτήσης, όπως φωτιάς ή καπνού εντός του αεροσκάφους καθώς και πώς πραγματοποιείται η εκκένωσή του. Όταν στην εικονική μας πτήση, η καμπίνα γέμισε με καπνό, το πλήρωμα με απόλυτα συντονισμένες κινήσεις ακολούθησε την πολύ συγκεκριμένη διαδικασία με την οποία εκπαιδεύονται τα μέλη της της, ώστε ακόμα κι αν δεν έχουν βρεθεί ξανά σε κοινή πτήση και δεν μιλούν την ίδια γλώσσα, να κάνουν όσα προβλέπονται. Άνοιξαν την πόρτα της εξόδου κινδύνου, ενεργοποίησαν την τσουλήθρα έκτακτης ανάγκης και φρόντισαν ώστε όλοι οι επιβάτες να απομακρυνθούμε από το αεροσκάφος. Αντίστοιχα και στην περίπτωση φωτιάς σε σημείο του αεροσκάφους, μέλος του πληρώματος φόρεσε τον ειδικό ειδικό εξοπλισμό και με πυροσβεστήρα έσβησε τη φωτιά.

Οι εγκαταστάσεις του Κέντρο Εκπαίδευσης της CAE στη Μαδρίτη εκτός από τους 11 προσομοιωτές πλήρους πτήσης για διάφορους τύπους αεροσκαφών (A320, A330, A340, A350, DASH8 Q-300, CRJ200/900/1000, ATR72-600 και B787) διαθέτουν μία IPT για τα αεροσκάφη CRJ200 και CRJ900, μία για DASH8 και μία για B787. Για την εκπαίδευση του πληρώματος καμπίνας, διαθέτει υποδομές τόσο για τον τύπο αεροσκάφους Α340 όσο και για το Α320, καθώς και δύο χώρους κατάσβεσης φωτιάς και ένας καπνού.

Οι 20 αίθουσες διδασκαλίας, σε κάποιες εκ των οποίων βρισκόταν σε εξέλιξη το μάθημα, είναι πλήρως εξοπλισμένες με ψηφιακούς πίνακες και προβολείς ενώ υπάρχουν και 22 αίθουσες ενημέρωσης για τους προσομοιωτές. Στις εγκαταστάσεις στεγάζεται επίσης ένα εστιατόριο, υπάρχουν ερμάρια και χώροι αποσκευών, δωρεάν χώρος στάθμευσης και αίθουσα προσευχής πολλαπλών θρησκειών που διατίθεται κατόπιν αιτήματος του πελάτη.

Εικόνα από το... μέλλον

Η εμπειρία στο Κέντρο Εκπαίδευσης της CAE της Μαδρίτης αποτέλεσε ουσιαστικά μία ...ματιά στο μέλλον και το πρώτο Κέντρο Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων στην Ελλάδα που θα δημιουργήσει η εταιρεία σε κοινοπραξία με την Aegean, στην τεχνική βάση της στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Ένα έργο που αποτελεί όραμα ετών όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean, Δημήτρης Γερογιάννης.

Με χωρητικότητα έως και 7 προσομοιωτών πλήρους πτήσης, το εκπαιδευτικό κέντρο θα αποτελέσει μέρος της νέας Τεχνικής Βάσης της AEGEAN συνολικής έκτασης 85.000 m2 που θα δημιουργηθεί στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών στο πλαίσιο της επένδυσης 140 εκατ. ευρώ της εταιρείας που στην ωρίμανσή της, αναμένεται να δημιουργήσει έως 500 νέες άμεσες και συνολικά περισσότερες από 1.100 νέες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης σε διάστημα 5-7 ετών.

Οι εργασίες αναβάθμισης στις κτιριακές εγκαταστάσεις έχουν ήδη ξεκινήσει με τον πρώτο προσομοιωτή να αναμένεται, στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο ώστε το κέντρο εκπαίδευσης να ξεκινήσει τη λειτουργία του πριν από το τέλος του 2023. Στο ίδιο οικοσύστημα θα ενταχθεί και η ήδη υπάρχουσα Σχολή Εκπαίδευσης Μηχανικών της Olympic Air, αλλά και ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός πιλοτών της AEGEAN, που λειτουργεί ήδη.

Στο πρώτο στάδιο ανάπτυξης το Εκπαιδευτικό Κέντρο θα διαθέτει τέσσερις προσομοιωτές πτήσης, συμπεριλαμβανομένων δύο Airbus A320 neo, ενός Boeing 737NG και ενός ATR 72-600, καθώς και εξοπλισμό εκπαίδευσης των πληρωμάτων καμπίνας, ενώ προβλέπει την εγκατάσταση τριών επιπλέον προσομοιωτών. Στην πλήρη του ανάπτυξη, το κέντρο θα είναι σε θέση να εκπαιδεύει έως και 3.500 πιλότους τον χρόνο παρέχοντας 42.000 ώρες εκπαίδευσης και πολλαπλάσιο αριθμό πληρωμάτων καμπίνας. Επίσης η εκπαιδευτική δυναμικότητα του Κέντρου, επιτρέπει τη διεύρυνση των υπηρεσιών υποστήριξης που η εταιρεία θα μπορεί να προσφέρει σε τρίτες εταιρείες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 60% της δυναμικότητας του Κέντρου θα μπορεί να αξιοποιηθεί για την εκπαίδευση πτητικού δυναμικού τρίτων και το 40% από την AEGEAN.