ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έξυπνοι τρόποι για να πάρετε τη διαχείριση της ενεργειακής κατανάλωσης στα χέρια σας

Έξυπνοι τρόποι για να πάρετε τη διαχείριση της ενεργειακής κατανάλωσης στα χέρια σας

H ενεργειακή κρίση αποτελεί ένα από τα μείζονα ζητήματα της εποχής, σε διεθνές επίπεδο. Σε συνδυασμό με τη γεωπολιτική αστάθεια που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, προκάλεσε δραστικές αλλαγές στο ενεργειακό τοπίο της Ευρώπης και μεγάλες πιέσεις στα πορτοφόλια των καταναλωτών.

Το ζητούμενο σήμερα, λόγω και της πράσινης μετάβασης που έχει τεθεί σε εφαρμογή, είναι ο περιορισμός της κατανάλωσης ενέργειας, τόσο για λόγους οικονομίας όσο και περιβαλλοντικούς.

Σε αυτόν τον πράσινο προσανατολισμό κινείται η Protergia, αναπόσπαστο κομμάτι της MYTILINEOS, της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας ενέργειας στην Ελλάδα, προσφέροντας σύγχρονες και αξιόπιστες υπηρεσίες και συνδυαστικά προϊόντα ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, με περισσότερες από 340.000 παροχές σε ολόκληρη τη χώρα.

Εφόσον ανήκετε σε αυτούς που αναζητούν τρόπους για να εξοικονομήσουν ενέργεια στο σπίτι, η Protergia προτείνει να ακολουθήσετε «βήματα» ενός από τους σημαντικότερους παίκτες στο μεγαλύτερο πρωτάθλημα μπάσκετ του κόσμου, του Γιάννη Αντετοκούμπο και να πείτε «ναι» στη μείωση του ενεργειακού κόστους, μέσα από απλές και εύκολες αλλαγές στην καθημερινότητά σας.

Οκτώ τομείς που «υπόσχονται» να μειώσουν το περιβαλλοντικό σας αποτύπωμα:

#1. Ο φωτισμός του σπιτιού σας είναι το Α και το Ω

Εάν υπάρχει ένας τομέας, στον οποίο γίνονται τα πιο συχνά λάθη, σχετικά με το περιβαλλοντικό σας αποτύπωμα, δεν είναι άλλος από εκείνον του φωτισμού. Ποιος από εσάς, άλλωστε, δεν έχει ξεχάσει κάποιο φως αναμμένο ενώ απουσιάζει, έχει επιλέξει λάμπες πυρακτώσεως αντί για λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας ή αμελεί να καθαρίζει συχνά τις λάμπες του σπιτιού του; Το αποτέλεσμα είναι τα διαρκώς αναμμένα φώτα, που υπολογίζεται πως καταναλώνουν ενέργεια ίση με εκείνη που θα μπορούσε να ζεστάνει ένα σπίτι για τρεις μήνες.

#2. Χρησιμοποιείστε «έξυπνα» τις ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές σας

Η χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση είναι το ζητούμενο για να αποφύγετε τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος στο τέλος κάθε μήνα. Οι ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές του σπιτιού σας λοιπόν, έχουν για εσάς τη λύση, αρκεί να τις χρησιμοποιείτε όταν τις χρειάζεστε και να τις απενεργοποιείτε όταν αυτό είναι δυνατό.

#3. Οι παράμετροι που επηρεάζουν τη θέρμανση και την ψύξη του σπιτιού σας

Φυσικά, ένα ζεστό καλοκαίρι και ένας «τσουχτερός» χειμώνας, συχνά αποτελούν «βραχνά» για τα περισσότερα νοικοκυριά. Ο λόγος είναι η αυξημένη κατανάλωση ενέργειας, είτε για θέρμανση είτε για ψύξη, που επιβαρύνει τον μηνιαίο προϋπολογισμό. Τι θα λέγατε λοιπόν, να μονώσετε τα παράθυρα του σπιτιού σας, να απομονώσετε τους χώρους που δεν εκμεταλλεύεστε ή να καθαρίσετε τα φίλτρα του κλιματιστικού σας;

#4. Η συνετή χρήση του θερμοσίφωνα συμβάλει στην εξοικονόμηση ενέργειας

Ομολογουμένως, η Ελλάδα είναι μία χώρα που ευνοεί τη χρήση ηλιακού θερμοσίφωνα, μιας και οι ηλιόλουστες ημέρες είναι πολλές κατά τη διάρκεια του χρόνου. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό για την εξοικονόμηση ενέργειας να προτιμήσετε έναν ηλιακό θερμοσίφωνα αντί για απλό ηλεκτρικό και να αφήσετε τον ήλιο να δουλέψει για εσάς. Φυσικά, ακόμη και τις κρύες ημέρες του χειμώνα, η συνετή χρήση του θερμοσίφωνα είναι σημαντική.

#5. Αποφύγετε το άσκοπο άνοιγμα των ηλεκτρικών συσκευών της κουζίνας

Κι όμως, η ηλεκτρική κουζίνα και κατ’ επέκταση η εξοικονόμηση ενέργειας κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος είναι πιο σημαντική απ’ ό,τι πιστεύετε. Τι σημαίνει αυτό; Πως πρέπει να έχετε υπομονή και να αφήσετε την κουζίνα σας να ετοιμάσει σιγά-σιγά το πιο νόστιμο φαγητό, χωρίς να ανοιγοκλείνετε το καπάκι της κατσαρόλας ή την πόρτα της κουζίνας ανά πέντε λεπτά.

#6. Το «μυστικό» βρίσκεται στη σωστή χρήση του πλυντηρίου ρούχων και πιάτων

Αρκεί να περιμένετε να γεμίσει το πλυντήριο των ρούχων και των πιάτων σας, αλλά και να πλένετε τα ρούχα σας με κρύο νερό, έτσι ώστε να πάρετε τη διαχείριση της ενεργειακής κατανάλωσης στα χέρια σας. Η Protergia σας προκαλεί να το δοκιμάσετε!

#7. Φροντίστε για τη σωστή λειτουργία ψυγείου και καταψύκτη

Το ψυγείο και οι καταψύκτες αποτελούν ηλεκτρικές συσκευές, που συναντώνται σε κάθε σπίτι. Επομένως, ένας είναι ο τρόπος για να μειώσετε την κατανάλωση ενέργειας μέσω της χρήσης τους: Να φροντίζετε για τη συνετή χρήση αυτών των δύο εκ των πιο ενεργοβόρων συσκευών του νοικοκυριού σας.

#8. Πείτε «όχι» στην ενεργειακή σπατάλη από τη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή

Μέσα στους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας, με τις πολλαπλές υποχρεώσεις, τις υπερωρίες και την τηλεργασία, αναμφίβολα η χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή είναι σχεδόν αδιάκοπη. Τι σημαίνει αυτό; Πως είναι σημαντικό να φροντίσετε έτσι ώστε να αποφύγετε την ενεργειακή σπατάλη κατά τη διάρκεια χρήσης του, είτε μέσω της μείωσης της φωτεινότητας, είτε μέσω της αδρανοποίησης του όταν δεν είστε μπροστά από την οθόνη του.

Υπάρχουν πολλοί «έξυπνοι» τρόποι για να πάρετε τη διαχείριση της κατανάλωσης στα δικά σας χέρια, αλλά και 34 μυστικά εξοικονόμησης ενέργειας, τα οποία μπορείτε να ανακαλύψετε στο site της Protergia. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να ακολουθήσετε απλές συμβουλές και να μειώσετε την κατανάλωση ενέργειας και το κόστος των λογαριασμών σας εύκολα και γρήγορα.