ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρόφιμα: 6+1 deals τους πρώτους μήνες του 2023

Τρόφιμα: 6+1 deals τους πρώτους μήνες του 2023
pixabay

Μπαράζ από deals καταγράφεται τους πρώτους πέντε σχεδόν μήνες του 2023 στον κλάδο των τροφίμων και ποτών, ο οποίος παρά τις «πιέσεις» που δέχεται λόγω της πληθωριστικής και ενεργειακής κρίσης δείχνει να διατηρεί «δυναμική», με τις επιχειρήσεις να συνεχίζουν με αμείωτη ένταση τις επενδύσεις.

Έντονη κινητικότητα καταγράφεται τόσο στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών όσο και στο οργανωμένο λιανεμπόριο, με τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ να διευρύνουν τα δίκτυά τους, αποκτώντας μικρότερες και τοπικές.

Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα τον κλάδο των σούπερ μάρκετ, εντός του 2023, είχαμε την εξαγορά από πλευράς της Μασούτης, των δύο καταστημάτων της αλυσίδας Γέγος (τα υπόλοιπα 4 είχε αποκτήσει η Σκλαβενίτης στα τέλη του 2022), την απόκτηση από την Σκλαβενίτης επίσης των 9 καταστημάτων της «AS Aγορά» στη Λάρισα καθώς και από την πλευρά της Κρητικός, της τοπικής αλυσίδας Κaterina's Market από τη Μεσσηνιακή Μάνη, με 4 καταστήματα.

Ανάμεσα στα σημαντικά deals του 2023 ξεχωρίζει και η απορρόφηση της Green Cola από τη Χήτος (με το brand Ζαγόρι). Η νέα εταιρεία που δημιουργείται, τίθεται κάτω από την ενιαία ομπρέλα του Ομίλου «Green Beverages» ο οποίος είχε ιδρυθεί το καλοκαίρι του 2022 με έδρα το Λονδίνο, από τις δύο εταιρείες, για την ενίσχυση των δραστηριοτήτων τους στο εξωτερικό.

Στον κλάδο του εμφιαλωμένου νερού, το Ιόλη άλλαξε χέρια, με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία να μεταβιβάζει τα ακίνητα της επιχείρησης και του brand του Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΙΟΛΗ στο fund Sterner Stenhus Greece.

Όσον αφορά στον κλάδο των γαλακτοκομικών τις προηγούμενες μέρες ανακοινώθηκε και επίσημα η απόκτηση από ΔΕΛΤΑ του 70% της εταιρείας ΚΟΥΡΕΛΛΑΣ Α.Ε. από τα Γρεβενά, οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή βιολογικών γαλακτοκομικών και φυτικών προϊόντων.

Προς συμφωνία -χωρίς ωστόσο να έχουν ανακοινωθεί οι επίσημες υπογραφές- φαίνεται να πηγαίνει και η περίπτωση της παγωτοβιομηχανίας «Παγωτά Δωδώνη» καθώς ο επικεφαλής της εταιρείας «Βένετη», Παναγιώτης Μονεμβασιώτης ανακοίνωσε πρόσφατα κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής ενημέρωσης ότι έχει έρθει σε συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες για την απόκτησή της.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η κινητικότητα στο μέτωπο των επενδύσεων, εξαγορών και συγχωνεύσεων στα τρόφιμα και τα ποτά θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες του τρέχοντος έτους, υπογραμμίζοντας μάλιστα και τη συμβολή της ανόδου του τουρισμού με τις νέες ανάγκες και αλλά και ευκαιρίες ανάπτυξης που δημιουργούνται για τις επιχειρήσεις του κλάδου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ