ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αμετάβλητη η αξιολόγηση της Fitch για τις ελληνικές τράπεζες

Αμετάβλητη η αξιολόγηση της Fitch για τις ελληνικές τράπεζες

Αμετάβλητη διατήρησε την αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών ο οίκος αξιολόγησης Fitch, κατατάσσοντας στην κατηγορία της «περιορισμένης χρεοκοπίας» (restricted default) τις Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank.

Σύμφωνα με ανάλυση του οίκου, η απόφαση για διατήρηση των ελληνικών τραπεζών στο καθεστώς της περιορισμένης χρεοκοπίας είναι το αποτέλεσμα της αξιολόγησης (review) της πορείας των ελληνικών τραπεζών. Οι ελληνικές τράπεζες υποβαθμίστηκαν στην κλίμακα του restricted default στις 29 Ιουνίου 2015, όταν και επιβλήθηκαν τα capital controls στην Ελλάδα.

Η απόφαση του οίκου να μην μεταβάλλει την αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών αντανακλά την πεποίθησή του πως οι τράπεζες συνεχίζουν να μην είναι σε θέση να καλύψουν ορισμένες από τις βασικές τους υποχρεώσεις, δεδομένου ότι τα capital controls παραμένουν ακόμη σε ισχύ στην Ελλάδα.

Ο οίκος προειδοποιεί για τον υψηλό πιστωτικό κίνδυνο που ελλοχεύει για τις ελληνικές τράπεζες, λόγω των αδύναμων προοπτικών ανάκαμψης, αλλά και της «φτωχής» ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού τους (assets).

Σύμφωνα πάντα με τη Fitch, το οικονομικό και πολιτικό κλίμα παραμένει εύθραυστο στην Ελλάδα, ενώ οι τράπεζες δεν έχουν ακόμη ανακτήσει την εμπιστοσύνη πελατών και επενδυτών, γεγονός που βάζει φρένο στην τόνωση των χρηματοδοτικών τους προφίλ και κατ’ επέκταση στη θωράκιση της βιωσιμότητας των επιχειρηματικών τους μοντέλων.

Ωστόσο, όπως αναγνωρίζει ο οίκος αξιολόγησης, από τον Ιούνιο του 2015 μέχρι και σήμερα, έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος σε ότι αφορά στα θεμελιώδη μεγέθη των ελληνικών τραπεζών. Ιδίως, μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους στο τέταρτο τρίμηνο του 2015, οι ελληνικές τράπεζες κατόρθωσαν να ισχυροποιήσουν την κεφαλαιακή τους θέση – επάρκεια, αλλά και να τονώσουν τα επίπεδα ρευστότητάς τους.

Ωστόσο, όπως προειδοποιεί η Fitch, τα πιστωτικά προφίλ των ελληνικών τραπεζών παραμένουν αδύναμα, λόγω των μεγάλων ανισορροπιών που εντοπίζονται σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότησή τους, αλλά και λόγω της υψηλής ακόμη εξάρτησής τους από το Ευρωσύστημα. Αδύναμη είναι και η ποιότητα των δανειακών τους χαρτοφυλακίων, λόγω των υψηλών επιπέδων των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

«Οι αξιολογήσεις των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών είναι απίθανο να αναβαθμιστούν εάν δεν χαλαρώσουν σημαντικά τα capital controls», τονίζει η Fitch και προσθέτει πως «απαιτούνται περισσότερα στην κατεύθυνση βελτίωσης της εμπιστοσύνης καταθετών και επενδυτών, για να αρθούν πλήρως τα capital controls στην Ελλάδα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ