ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εfood: Αύξηση τζίρου 20% το 2022 – Οι τρεις λόγοι

Εfood: Αύξηση τζίρου 20% το 2022 – Οι τρεις λόγοι
INTIME

Αύξηση στον κύκλο εργασιών κατά περίπου 20% κατέγραψε το 2022 η Online delivery (efood), καθώς ανήλθε στα 135,6 εκατ. ευρώ από 112,8 εκατ. ευρώ το 2021, η οποία αποδίδεται από την εταιρεία σε τρεις βασικούς παράγοντες.

Συγκεκριμένα, στη συνολική αύξηση που εμφάνισαν οι παραγγελίες, στη μεγαλύτερη χρήση των υπηρεσιών της εταιρείας από τα καταστήματα (b2b) καθώς και στη συνολική αύξηση των online αγορών από τους καταναλωτές. Σημειώνεται πως η εταιρεία ενίσχυσε τα έσοδά της από προμήθειες κατά 11 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2021 ενώ τα έσοδα από τη χρήση υπηρεσιών προώθησης και συνεργαζόμενων καταστημάτων στην πλατφόρμα ήταν κατά 7,6 εκατ. ευρώ περισσότερα.

Σε επίπεδο κερδοφορίας καταγράφηκε αύξηση κατά 27% του EBITDA, η οποία αντανακλά την αύξηση στα έσοδα από τις υπηρεσίες που παρέχονται στα καταστήματα (vendors) καθώς την αύξηση αντίστοιχα της χρήσης των υπηρεσιών από τα καταστήματα (vendors).

Σημειώνεται επίσης από την εταιρεία πως οι σημαντικές επενδύσεις που η εταιρεία έχει ήδη δρομολογήσει ή υλοποιήσει σε υποδομή, ανθρώπινο δυναμικό και τις νέες υπηρεσίες προς τους πελάτες διατήρησαν την κερδοφορία στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο έτος, παρά την αύξηση του κύκλου εργασιών.

Αξίζει να σημειωθεί πως στα οικονομικά αποτελέσματα για το 2022, έχει αποτυπωθεί και η ολοκλήρωση της εξαγοράς των εταιρειών etable και delivery.gr του Ομίλου Μούχαλη (στο πλαίσιο ευρύτερης εξαγοράς και άλλων δύο εταιριών, των INKAT και AΛΦΑ ΔΙΑΝΟΜΕΣ από πλευράς Ομίλου της DeliveryHero), καθώς και βάσει του σχετικού σχεδιασμού η απορρόφηση του delivery.gr. Σύμφωνα με το πλάνο η εταιρεία προχωρά σταδιακά και στην απορρόφηση των υπόλοιπων εταιρειών του Ομίλου Μούχαλη.

Επισημαίνεται ακόμα ότι για πρώτη φορά αποτυπώνεται η ύπαρξη δανειακών υποχρεώσεων 7 εκατ. ευρώ οι οποίες αφορούν στην ανάληψη εγγυήσεων για υφιστάμενες δανειακές υποχρεώσεις των εταιριών του Ομίλου Μούχαλη που εξαγοράστηκαν, προς αντικατάσταση των παλιών εγγυητών. Η εταιρεία, όπως σημειώνεται, έχει μηδενικές δανειακές υποχρεώσεις και αυξημένη ρευστότητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ