ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Παύλος Κασκαρέλης, Υδρόγειος Ασφαλιστική: Εστιάζουμε στον άνθρωπο, με επαγγελματισμό και ευαισθησία

Παύλος Κασκαρέλης, Υδρόγειος Ασφαλιστική: Εστιάζουμε στον άνθρωπο, με επαγγελματισμό και ευαισθησία
Ο Παύλος Κασκαρέλης, Αντιπρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας «Υδρόγειος Ασφαλιστική»

Μια πολύ σημαντική επέτειο γιορτάζει φέτος η Υδρόγειος Ασφαλιστική, μία από τις κορυφαίες ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα, καθώς συμπληρώνει 50 χρόνια παρουσίας.

Με την αφορμή αυτή, ο Αντιπρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, κύριος Παύλος Κασκαρέλης, μίλησε στο CNN Greece για τις αρχές, τις αξίες, το όραμα και τους μελλοντικούς στόχους της «οικογένειας» της Υδρογείου Ασφαλιστικής, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Ο ίδιος στέκεται στις αρχές και τις αξίες της εταιρείας, τις οποίες χαρακτηρίζει ως τον «πυρήνα» της διαχρονικής επιτυχίας, όπως επίσης και στις στρατηγικές επιλογές που διαμόρφωσαν την πορεία της: «Η εστίαση σε ποιοτικούς και όχι μόνο ποσοτικούς στόχους, η υγιής και ισορροπημένη ανάπτυξη που επιλέξαμε να ακολουθήσουμε, η προσήλωση στις ανάγκες των ασφαλισμένων, συνεργατών και εργαζομένων μας, η υπευθυνότητα και αγάπη με την οποία προσεγγίζουμε το αντικείμενό μας - να προσφέρουμε ασφάλεια και φροντίδα, με υψηλό επαγγελματισμό, με ποιότητα αλλά και με ευαισθησία και ανθρώπινη προσέγγιση», δηλώνει ο ίδιος. Η εταιρεία άλλωστε, διαθέτει ένα ευρύ και συνεχώς εμπλουτιζόμενο χαρτοφυλάκιο ασφαλιστικών λύσεων που καλύπτει όλο το φάσμα των ασφαλίσεων για τον ιδιώτη, τον επιχειρηματία και επαγγελματία, την περιουσία και την οικογένεια.

Η ανάπτυξη, όπως επισημαίνει ο κ. Κασκαρέλης στο CNN Greece, έρχεται μέσα από ένα «διττό όραμα συνέπειας, συνέχειας και διαφύλαξης όλων όσων έχουμε χτίσει, από τη μια, αλλά και συνεχούς εξέλιξης από την άλλη», προσθέτοντας πως «απώτερος στόχος είναι φυσικά να συνεχίσουμε να αποτελούμε την εταιρεία που εμπιστεύονται αλλά και αισθάνονται ουσιαστικά δίπλα τους, παντού και πάντα, τόσο οι ασφαλισμένοι όσο και οι συνεργάτες μας».

Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος της Υδρογείου Ασφαλιστικής στέκεται στην ανάγκη δημιουργίας ασφαλιστικής συνείδησης στους Έλληνες πολίτες: «Το δικό μας μήνυμα είναι αυτό: η ασφάλιση είναι εδώ, ένας πολύτιμος σύμμαχος στη ζωή μας που προστατεύει και θωρακίζει ό,τι μάς είναι σημαντικό – την υγεία, την οικογένεια, το σπίτι, τη δουλειά μας. Η ασφάλιση αφορά τον καθένα μας, δεν κοστίζει ακριβά, και μας παρέχει τη σιγουριά και την ελευθερία ότι, ό,τι και αν συμβεί, θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη ζωή και τους στόχους μας. Η ασφάλιση, επιπλέον, έχει μια ευρύτερη και σημαντική συμβολή στην κοινωνία και την οικονομία. Είναι καιρός και ως πολίτες και ως πολιτεία, να αντιληφθούμε την αξία της».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη κυρίου Παύλου Κασκαρέλη, Αντιπροέδρου & Διευθύνοντος Συμβούλου της Υδρογείου Ασφαλιστικής στο CNN Greece

Κύριε Κασκαρέλη, η Υδρόγειος Ασφαλιστική συμπληρώνει 50 χρόνια συνεχούς και αδιάλειπτης παρουσίας στην Ελλάδα και αυτό είναι ένα σημαντικό επίτευγμα που δεν συναντάμε πολύ συχνά. Ποιος είναι ο πυρήνας της επιτυχίας αυτής;

Ο πυρήνας είναι φυσικά οι αρχές και αξίες πάνω στις οποίες έχει οικοδομηθεί η εταιρεία μας, καθώς και οι στρατηγικές επιλογές που διαμόρφωσαν την πορεία μας: Η εστίαση σε ποιοτικούς και όχι μόνο ποσοτικούς στόχους, η υγιής και ισορροπημένη ανάπτυξη που επιλέξαμε να ακολουθήσουμε, η προσήλωση στις ανάγκες των ασφαλισμένων, συνεργατών και εργαζομένων μας, η υπευθυνότητα και αγάπη με την οποία προσεγγίζουμε το αντικείμενό μας - να προσφέρουμε ασφάλεια και φροντίδα, με υψηλό επαγγελματισμό, με ποιότητα αλλά και με ευαισθησία και ανθρώπινη προσέγγιση.

Καθοριστική ήταν επίσης η απόφασή μας, ήδη από τη δεκαετία του ’90, να στρέψουμε την ανάπτυξή μας στην ελληνική περιφέρεια ενώ στη βάση όλων βρίσκεται, φυσικά, η σταθερή θέση μας να πορευόμαστε με αποκλειστικό κανάλι διανομής το ανθρώπινο δίκτυο των συνεργατών μας.

Οι παραπάνω επιλογές, όχι πάντα εύκολες ή αυτονόητες, μας έχουν δικαιώσει, τοποθετώντας μας σταθερά μεταξύ των μεγαλύτερων, οικονομικά ισχυρών και με υψηλή φερεγγυότητα εταιρειών του κλάδου μας. Είναι όμως και στοιχεία που μας έχουν χαρίσει την υψηλότερη διάκριση από όλες: την εμπιστοσύνη που απολαμβάνουμε από τους 400.000 ασφαλισμένους μας και τους 2.000 δραστήριους και αφοσιωμένους συνεργάτες μας σε όλη την Ελλάδα. Είναι μία πολύτιμη παρακαταθήκη, που διαφυλάσσουμε με προσοχή, κάνοντας παράλληλα τα δυναμικά βήματα που απαιτούνται ώστε να παραμένουμε επίκαιροι, σύγχρονοι και στο προσκήνιο των εξελίξεων που διαμορφώνουν το μέλλον του κλάδου μας.

Βλέπουμε ότι στην καμπάνια σας για τον εορτασμό των 50 χρόνων της Υδρογείου, έχετε θέσει την οικογένεια στο επίκεντρο. Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να εκπέμψετε;

Είμαστε μια εταιρεία που πιστεύουμε στον άνθρωπο και στην ανθρώπινη πλευρά της ασφάλισης. Βλέπουμε τον εαυτό μας ως μία μεγάλη οικογένεια ανθρώπων, που, μέσα από το αντικείμενό μας, την ασφάλιση, προσφέρουμε έργο αξίας για την ελληνική κοινωνία και οικογένεια.

Η οικογένεια είναι λοιπόν για εμάς μια έννοια συνυφασμένη τόσο με την ταυτότητα και τη φιλοσοφία λειτουργίας μας όσο και με την ίδια την ασφάλιση. Την ίδια στιγμή είναι ο θεσμός – κύτταρο της ελληνικής κοινωνίας, τις αλλαγές και τις ανάγκες του οποίου οφείλουμε να αφουγκραστούμε και να κατανοήσουμε.

Σ΄ αυτό το πλαίσιο, είδαμε την επέτειο των 50 χρόνων μας ως μια ευκαιρία να συνεισφέρουμε στον διάλογο γύρω από το παρόν και το μέλλον της ελληνικής οικογένειας. Εξ’ ου και η συνεργασία μας με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών και η ανάθεση σε αυτό της εκπόνησης της μεγάλης σχετικής κοινωνικής έρευνας, τα αποτελέσματα της οποίας πιστεύω ότι θα διαφωτίσουν πολλαπλά όλους τους ενδιαφερόμενους.

Οι δράσεις μας βέβαια δεν σταματούν εκεί. Υπό σχεδιασμό είναι επίσης μία σημαντική συνέργεια με αντικείμενο την παροχή στήριξης και φιλοξενίας σε οικογένειες ασθενών που μεταβαίνουν στην Αθήνα για να λάβουν νοσοκομειακή περίθαλψη και θεραπεία, αλλά και άλλες σχετικές δράσεις που απευθύνονται στη δική μας οικογένεια και την ευρύτερη κοινωνία.

Μια ασφαλιστική εταιρεία που έχει γράψει τη δική της ιστορία στον κλάδο, ποιο όραμα έχει και ποιους στόχους θέτει για το αύριο;

Έχουμε ένα διττό όραμα συνέπειας, συνέχειας και διαφύλαξης όλων όσων έχουμε χτίσει, από τη μια, αλλά και συνεχούς εξέλιξης από την άλλη.

Απώτερος στόχος είναι φυσικά να συνεχίσουμε να αποτελούμε την εταιρεία που εμπιστεύονται αλλά και αισθάνονται ουσιαστικά δίπλα τους, παντού και πάντα, τόσο οι ασφαλισμένοι όσο και οι συνεργάτες μας. Μία εταιρεία ισχυρή, στιβαρή, με προφίλ υψηλής αξιοπιστίας και θετικό κοινωνικό αποτύπωμα, αλλά ταυτόχρονα δυναμική, σύγχρονη, ευέλικτη, που πορεύεται, λειτουργεί και απευθύνεται σε όλα τα ενδιαφερόμενη μέρη της σύμφωνα με τις ανάγκες και τους «όρους» της εποχής.

Όλοι οι επιμέρους στόχοι μας απορρέουν από τα παραπάνω, όπως η συνεχής ενίσχυση της εταιρείας σε οικονομικό, λειτουργικό και προϊοντικό επίπεδο, η ενδυνάμωση, η υποστήριξη και ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και δικτύου μας και, φυσικά, οι ψηφιακοί μας στόχοι, που βρίσκονται πολύ υψηλά στην ατζέντα μας. Τα βήματα που έχουμε κάνει στον συγκεκριμένο τομέα είναι πολλά και οι πρόσφατες σχετικές διακρίσεις μας, όπως η ανάδειξή μας σε Digital Ασφαλιστική Εταιρεία της χρονιάς το 2022, το αποδεικνύουν. Ταυτόχρονα, καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τομέων: έξυπνες υπηρεσίες, πράσινη στρατηγική, cloud-first προσέγγιση, analytics, συνδεσιμότητα, υπηρεσιών, απλοποίηση διαδικασιών. Η προσπάθεια, ωστόσο, είναι συνεχής καθώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η ενίσχυση της ψηφιακής ωριμότητας της εταιρείας και των ανθρώπων μας αποτελεί για εμάς κινητήριο δύναμη ανάπτυξης και διαφοροποίησης μέσα στο σύγχρονο ανταγωνιστικό περιβάλλον και, τελικά, καταλύτη για την ικανοποίηση και αναβαθμισμένη εμπειρία των ασφαλισμένων και συνεργατών μας.

Ποια είναι η άποψή σας για την ασφαλιστική αγορά στην Ελλάδα; Πώς πιστεύετε πως θα πορευθεί στο εξής;

Η αγορά μας βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε τροχιά ανάκαμψης, κάτι που είναι πολύ ενθαρρυντικό και μας γεμίζει αισιοδοξία. Το ποσοστό διείσδυσης της ιδιωτικής ασφάλισης εξακολουθεί ωστόσο να παραμένει πολύ χαμηλό στην Ελλάδα και εμείς καλούμαστε να καλύψουμε μια μεγάλη απόσταση, γεγονός που αποτελεί τη σημαντικότερη πρόκληση και – ταυτόχρονα- ευκαιρία για το μέλλον. Απαιτείται συστράτευση όλων των δυνάμεων του κλάδου, εξωστρέφεια, αλλά και απαγκίστρωση από τις παρωχημένες νοοτροπίες του παρελθόντος, κίνητρα και συμπράξεις με την πολιτεία, ειδικά σε κρίσιμους τομείς, όπου η αγορά μας μπορεί καίρια να συνεισφέρει σε πολίτη και κράτος, όπως π.χ. η υγεία και η προστασία από φυσικές καταστροφές. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί και ότι έρχεται η ώρα που ιδιωτική ασφάλιση θα διεκδικήσει έναν πιο αναβαθμισμένο ρόλο ως σύμμαχος του πολίτη και πυλώνας της οικονομίας και της κοινωνίας. Η αγορά μας το αξίζει γιατί διαθέτει όλα τα εχέγγυα, υψηλή αξιοπιστία, ισχυρό πλαίσιο διαφάνειας, στελέχη και επαγγελματίες με υψηλή τεχνογνωσία και ενσυναίσθηση απέναντι στις ανάγκες του πολίτη και, φυσικά, λύσεις και υπηρεσίες με ουσιαστική αξία για αυτόν.

Σε ποια προϊόντα εστιάζετε ή θα εστιάσετε τα επόμενα χρόνια;

Οι ανάγκες συνεχώς εξελίσσονται και εμείς προσπαθούμε να τις αφουγκραζόμαστε, να τις κατανοούμε και να ανταποκρινόμαστε ανάλογα. Η Υδρόγειος Ασφαλιστική διαθέτει ένα ευρύ και συνεχώς εμπλουτιζόμενο χαρτοφυλάκιο ασφαλιστικών λύσεων που καλύπτει όλο το φάσμα των ασφαλίσεων για τον ιδιώτη, τον επιχειρηματία και επαγγελματία, την περιουσία και την οικογένεια. Στην ασφάλιση οχημάτων, όπου διαχρονικά έχουμε χτίσει ένα ισχυρό μερίδιο και υψηλή τεχνογνωσία σε όλες τις κατηγορίες (ιδιωτικά, ειδικές χρήσεις, ενοικιαζόμενα, κτλ.), παρουσιάσαμε πριν λίγα χρόνια τα προγράμματα για ηλεκτροκίνητα οχήματα. Οι ασφαλίσεις περιουσίας – κατοικιών, επιχειρήσεων αλλά και τεχνικών ασφαλίσεων και έργων, φωτοβολταϊκών, κ.α.-, ο ανερχόμενος κλάδος των αστικών ευθυνών και φυσικά οι ασφαλίσεις υγείας αποτελούν τομείς στους οποίους δίνουμε ιδιαίτερο βάρος. Θα μπορούσα ίσως να κάνω μια ειδική αναφορά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν ένα ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι της ελληνικής επιχειρηματικότητας, για τις οποίες έχουμε αναπτύξει ορισμένα πολύ αξιόλογα προγράμματα, «γενικά» και πιο εξειδικευμένα, για π.χ. ξενοδοχειακές και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις εστίασης, κ.α., όπως επίσης και στα εξειδικευμένα προγράμματα επαγγελματικών αστικών ευθυνών, για, π.χ., ιατρούς, φαρμακοποιούς, τεχνικά και άλλα επαγγέλματα.

Τέλος, να μην παραλείψω την υγεία, όπου με το «Πλάνο Υγείας», προσφέρουμε μία πραγματικά ολοκληρωμένη πρόταση, που απευθύνεται σε κάθε Έλληνα και αγκαλιάζει τις ανάγκες του, τόσο στην πρωτοβάθμια φροντίδα όσο και τη νοσοκομειακή περίθαλψη, προσφέροντας υψηλής αξίας παροχές και υπηρεσίες.

Πιστεύετε πως οι Έλληνες διαθέτουν, έχουν χτίσει, αυτό που ονομάζουμε ως ασφαλιστική συνείδηση;

Όπως ανέφερα και πιο πάνω, δυστυχώς, δεν υπάρχει αναπτυγμένη ασφαλιστική κουλτούρα στη χώρα μας, κάτι που ίσως φαίνεται να αλλάζει τα τελευταία χρόνια, με αργούς ωστόσο ρυθμούς και, μάλλον, κατ’ ανάγκην.

Το αποτέλεσμα είναι ότι ο Έλληνας εξακολουθεί να παραμένει απροστάτευτος και εκτεθειμένος απέναντι σε μικρούς ή μεγαλύτερους κινδύνους, όπως για παράδειγμα οι φυσικές καταστροφές που έχουν τόσο αυξηθεί και, όπως βλέπουμε, πλήττουν όλο και πιο συχνά τα νοικοκυριά και ολόκληρες τοπικές κοινωνίες. Ας αναφέρουμε επίσης εδώ και το παράδοξο που συμβαίνει στην υγεία, όπου ο Έλληνας αναδεικνύεται «πρωταθλητής» στην Ευρώπη στις ιδιωτικές δαπάνες. Είναι δηλαδή αυτός, ο οποίος εκταμιεύει τα περισσότερα χρήματα από την τσέπη του ώστε να έχει τις ποιοτικές υπηρεσίες που επιθυμεί, τη στιγμή που αυτό μπορεί να του το παρέχει πολύ πιο οικονομικά και αποτελεσματικά η ιδιωτική ασφάλιση της υγείας του.

Το δικό μας μήνυμα είναι αυτό: η ασφάλιση είναι εδώ, ένας πολύτιμος σύμμαχος στη ζωή μας που προστατεύει και θωρακίζει ό,τι μάς είναι σημαντικό – την υγεία, την οικογένεια, το σπίτι, τη δουλειά μας. Η ασφάλιση αφορά τον καθένα μας, δεν κοστίζει ακριβά, και μας παρέχει τη σιγουριά και την ελευθερία ότι, ό,τι και αν συμβεί, θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη ζωή και τους στόχους μας. Η ασφάλιση, επιπλέον, έχει μια ευρύτερη και σημαντική συμβολή στην κοινωνία και την οικονομία. Είναι καιρός και ως πολίτες και ως πολιτεία, να αντιληφθούμε την αξία της.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να μας δώσετε τους βασικούς πυλώνες του μελλοντικού πλάνου ανάπτυξης της Υδρογείου Ασφαλιστικής.

Θα τους συνόψιζα στις εξής λέξεις: Ανθρωποκεντρικότητα και καινοτομία.

Όσον αφορά το πρώτο, και ως μια εταιρεία που, όπως ανέφερα, πιστεύει και επενδύει στα ανθρώπινα στοιχεία της ασφάλισης –ανθρώπινα δίκτυα, άμεση και ανθρώπινη επαφή, επικοινωνία, εκπαίδευση, κινητοποίηση, συναίσθημα -, θα συνεχίσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση. Θα το κάνουμε όμως με τον τρόπο που απαιτούν οι καιροί, με σύγχρονα μέσα και καινοτόμους τρόπους, εργαλεία και υπηρεσίες που αξιοποιούν τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της τεχνολογίας ενώ ταυτόχρονα εμπλουτίζουν το δημιουργικό ρόλο των ανθρώπων και συνεργατών μας και αγγίζουν τις ουσιαστικές, ανθρώπινες ανάγκες των πελατών μας.

Υπάρχει και ένας τρίτος «άξονας», αυτός της ευρύτερης κοινωνίας, στον οποίο θα κινηθούμε με μεγαλύτερη ένταση, μέσα από δράσεις και πρωτοβουλίες που από τη μία, στηρίζουν και προβάλλουν την αξία της ασφάλισης και από την άλλη ενισχύουν τον κοινωνικό μας αποτύπωμα.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για αυτή τη συνέντευξη