ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Drones και καλοκαιρινές διακοπές: Όλα όσα αξίζει να γνωρίζεις

Drones και καλοκαιρινές διακοπές: Όλα όσα αξίζει να γνωρίζεις

Το καλοκαίρι βρίσκεται ήδη εδώ! Είτε σχεδιάζεις μία απόδραση σε κάποιο νησί, είτε μία περιπέτεια σε κάποιο ορεινό μέρος, χρειάζεσαι έναν σύμμαχο για να απογειώσεις τις φωτογραφίες σου: Το drone.

Η εποχή που θα αφήσεις πίσω σου το σκοτεινό σου γραφείο και την άβολη καρέκλα έφτασε. Το καλοκαίρι είναι ήδη εδώ και μαζί του φέρνει όλες εκείνες τις ωραίες και ξέγνοιαστες εμπειρίες του.

Η στιγμή που θα ξυπνάς άνετος και χαρούμενος από το κρεβάτι του ξενοδοχείου και θα αντικρίζεις το καταπράσινο τοπίο δεν αργεί. Πάρε μια βαθιά ανάσα όμως λίγο πριν ξεκινήσουν οι διακοπές σου και σκέψου πως φέτος χρειάζεσαι έναν καινούργιο σύμμαχο στις φωτογραφίες σου: Το drone!

Ναι, μιλάμε για εκείνο το «εργαλείο» που ακούγεται σαν κουνούπι πάνω από το κεφάλι σου, όταν λιάζεσαι ήρεμος στην παραλία. Εντάξει, δεν λέμε να γίνεις ένας από αυτούς που μπορεί να σε ενοχλούν καθώς πετάνε το drone τους, όπου βρουν και όποτε θέλουν, αλλά πίστεψέ μας, όταν δεις το αποτέλεσμα των φωτογραφικών λήψεων που θα έχεις εξασφαλίσει, θα αλλάξεις σίγουρα γνώμη.

Ας ξεκινήσουμε όμως από τα βασικά. Πριν ξεχυθείς στα καταστήματα για να αγοράσεις το νέο σου drone, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι διακατέχονται από νομικούς κανονισμούς για τη χρήση τους. Μην αγχώνεσαι και μην τρομάξεις. Φυσικά και μπορείς να πετάξεις το drone σου σε κάποιο όμορφο δάσος και να πάρεις μία όμορφη λήψη εσένα και το ταίρι σου ανάμεσα στα δέντρα. Δεν μπορείς όμως, για παράδειγμα, να παρκάρεις το αμάξι σου στο πιο κοντινό σου στρατόπεδο, να βγάλεις το drone από το πορτ μπαγκάζ και να το πετάξεις ακριβώς από πάνω, απαθανατίζοντας τις βόλτες των φαντάρων στην αυλή.

Δώσε προσοχή σε τυχόν ταμπέλες που ανακοινώνουν την απαγόρευση φωτογραφικών μηχανών, ενώ ρώτα καλού κακού κάποιον υπεύθυνο εάν θέλεις να πετάξεις το drone σου πάνω από κάποιο αρχαιολογικό μνημείο.

Πώς όμως να επιλέξεις το σωστό drone; Αρχικά, ξέχνα ό,τι μπορείς να σκέφτεσαι. Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος drone γενικά. Όταν μιλάμε για το ιδανικό, αυτό εξαρτάται πάντα από τις δικές σου ανάγκες και τρόπους χρήσης του. Αυτό που σε συμβουλεύουμε είναι να λάβεις υπόψη σου μερικούς βασικούς παράγοντες, όπως η φορητότητα, ο χρόνος πτήσης του, η ποιότητα της κάμεράς του, αλλά και η ευκολία χρήσης του. Προσοχή! Μην σπάσεις τον κουμπαρά σου αν πρόκειται να το πετάς μόνο δύο με τρεις φορές τον χρόνο. Με ένα entry level drone θα κάνεις και με το παραπάνω τη δουλειά σου.

Μία ακόμη σημαντική συμβουλή για το drone σου, είναι να έχεις ρίξει μία ματιά στις οδηγίες χρήσης του, πριν το βάλεις σε λειτουργία για πρώτη φορά. Δεν σου λέμε να τις αποστηθίσεις όπως τα «SOS» κεφάλαια της Ιστορίας στις εξετάσεις, αλλά να κατέχεις τουλάχιστον τα βασικά στον χειρισμό του. Για καλή σου τύχη, τα περισσότερα drones προσφέρουν έξυπνες λειτουργίες πτήσης, αλλά και αυτοματισμούς που είναι σε θέση να σε «σώσουν» πριν γίνει το κακό. Καλό θα ήταν, βέβαια, να εξασκηθείς με το χειριστήριο, ώστε μελλοντικά να βελτιώσεις τα πλάνα και τις λήψεις σου.

Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα στις φωτογραφίες και στα βίντεό σου, κοίταξε να οργανώσεις βήμα προς βήμα την πτήση σου. Δώσε τη δέουσα σημασία στο περιβάλλον όπου θα σηκώσεις το drone σου, αλλά έχε στον νου σου ότι πρέπει να σεβαστείς και το απόρρητο κάποιων ατόμων που πιθανώς να βρίσκονται στην περιοχή. Απόφυγε, επίσης, τα δύσβατα σημεία και την πτήση ανάμεσα από ψηλά εμπόδια. Μην αμελήσεις να ενημερωθείς και για την πρόγνωση του καιρού. Σκέψου να τα έχεις σχεδιάσει όλα τέλεια και ξαφνικά να ξεκινήσει να βρέχει. Ακόμη, απόφυγε να πετάξεις το drone σου κατά τη διάρκεια ισχυρών ανέμων, καταιγίδας και ακραίων θερμοκρασιών.

Τέλος, θα ήταν αρκετά καλό εάν αφιέρωνες λίγα λεπτά πριν από κάθε πτήση σου για να πραγματοποιήσεις έναν μίνι έλεγχο. Βεβαιώσου ότι το drone σου βρίσκεσαι στη βέλτιστη κατάσταση. Επιθεώρησε τους έλικές του, τσέκαρε τις μπαταρίες του και τις συνδέσεις, έλεγξε για τυχόν φθορές ή σημάδια ζημιάς. Καλό είναι, επίσης, να μην αμελείς να κάνεις τακτική ενημέρωση του λογισμικού του drone σου και γενικά να τσεκάρεις τους αισθητήρες του. Έτσι, θα εξασφαλίσεις όχι μόνο εξαιρετικές λήψεις, αλλά και θα αυξήσεις τη διάρκεια ζωής του.