ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Βosch: Τι «βλέπει» για το 2023 στην ελληνική αγορά - «Όχι» σε νέες ανατιμήσεις

Βosch: Τι «βλέπει» για το 2023 στην ελληνική αγορά - «Όχι» σε νέες ανατιμήσεις
Ο διευθύνων σύμβουλος της Βοsch Ελλάδας, Ιωάννης Κάπρας.

Διψήφια ανάπτυξη της τάξεως του 11,3% με πωλήσεις στα 245,9 εκατ. ευρώ εμφάνισε το 2022 ο όμιλος Bosch στην Ελλάδα, εν μέσω ενός δύσκολου και απαιτητικού περιβάλλοντος όπως επεσήμανε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Ιωάννης Κάπρας.

Kατά τη διάρκεια της παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων του περασμένου έτους έκανε λόγο για έτος γεμάτο προκλήσεις. «Η ενεργειακή κρίση και οι επιπτώσεις της, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η αύξηση του κόστους των πρώτων υλών και των επιτοκίων, καθώς και ο πληθωρισμός αποτέλεσαν επιγραμματικά τη βάση ενός δυσμενούς μακροοικονομικού περιβάλλοντος το περασμένο έτος. Κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες, η εταιρεία κατάφερε όχι μόνο να ανταποκριθεί με επιτυχία, αλλά και να σημειώσει ανάπτυξη στην Ελλάδα» όπως επεσήμανε.

«Η αύξηση αυτή επιβεβαιώνει και την πορεία της εταιρείας των τελευταίων 10 ετών που είχαμε μία σταθερή αύξηση και παρά την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και την οποία βιώσαμε όπως όλες οι εταιρείες» υπογράμμισε ο κ. Κάπρος.

Οι ανατιμήσεις

Η ανάπτυξη που καταγράφηκε, όπως εξήγησε ο κ. Κάπρος απαντώντας σε σχετική ερώτηση, προήλθε περίπου κατά το ήμισυ από τις ανατιμήσεις που έγιναν σε προϊόντα και αντίστοιχα από την αύξηση του όγκου των τεμαχίων που πωλήθηκαν. Οι ανατιμήσεις που έγιναν το 2022 ήταν ανάλογα με το προϊόν και κυμάνθηκαν από 4% έως και 15%.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας σημείωσε ωστόσο ότι οι ανατιμήσεις δεν συνεχίζονται το 2023. «Ειδικά σε καταναλωτικά αγαθά δεν θα γίνει καμία ανατίμηση το 2023. Και τα κόστη ενέργειας και τα μεταφορικά έχουν πέσει» τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι προβλέψεις για το 2023

Για το 2023, όπως είπε ο κ. Κάπρος, αναμένεται ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας -η οποία πηγαίνει καλύτερα από τον μέσο όρο της ευρωπαϊκής αγοράς - της τάξεως του 2,4%. Την ίδια στιγμή σε διεθνές επίπεδο αναμένεται ότι η παγκόσμια οικονομική παραγωγή θα αυξηθεί κατά 1,7%. «Παρότι αναμένουμε μια απαιτητική χρονιά και στην Ελλάδα λόγω της τρέχουσας κατάστασης, παραμένουμε προσηλωμένοι στην τοπική αγορά και τις μακροπρόθεσμες δυνατότητές της» επεσήμανε.

Αν και όπως είπε είναι νωρίς γίνει σίγουρη πρόβλεψη για το τρέχον έτος, η Bosch το πρώτο τετράμηνo του 2023 εμφάνισε ανάπτυξη περί το 4,8% και εκτιμάται πως το ποσοστό θα ανέβει στο 5,4% με τον κ. Κάπρο να επισημαίνει πως «είμαστε αρκετά συντηρητικοί με την πρόβλεψή μας».

Οι δραστηριότητες της Bosch στην Ελλάδα ανά κατηγορία

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συνολικός αριθμός εργαζομένων που απασχολούνται στον όμιλο Bosch στην Ελλάδα ανήλθε στους 280, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση τον Δεκέμβριο του 2022.

Όσον αφορά τον κύκλο εργασιών ανά τμήμα και δραστηριότητα το 2022, το τμήμα Αυτοκίνησης κατέγραψε συνολική αύξηση 9,5% στην Ελλάδα και το τμήμα των Καταναλωτικών Αγαθών αύξηση της τάξεως του 14,4%. Το τμήμα Ενέργειας και Τεχνολογίας Κτιρίων αντίθετα μείωση 6,4%, η οποία από την εταιρεία θεωρείται μικρή δεδομένου του ισχυρού αντίκτυπου των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης. Τέλος, ο τομέας των Βιομηχανικών Λύσεων εμφάνισε ανάπτυξη της τάξεως του 20%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ