ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΑΒΕΚ Βεκράκος - Qualita Unica: Ο καφές ως τέχνη και επιστήμη – Νέα επένδυση €15 εκατ. στον Λαγκαδά

ΑΒΕΚ Βεκράκος - Qualita Unica: Ο καφές ως τέχνη και επιστήμη – Νέα επένδυση €15 εκατ. στον Λαγκαδά

Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε το CNN Greece για μια επιστημονική roasting espresso εμπειρία, που ήρθε να μας συστήσει η Qualita Unica, μια νέα, ιδιαίτερη πρόταση στον χώρο του specialty καφέ.

Πρόκειται για ένα project της ΑΒΕΚ Βεκράκος, που θέτει στο επίκεντρο εξειδικευμένα χαρμάνια υψηλής ποιότητας, που απευθύνονται σε επιχειρηματίες του καφέ.

Και επειδή, το success story της ΑΒΕΚ Βεκράκος είναι ήδη γνωστό στον επιχειρηματικό κόσμο -αφού η επιχείρηση του Χρήστου Βεκράκου είναι επίσημη αντιπρόσωπος του ιταλικού οίκου espresso Hausbrandt στην Ελλάδα εδώ και 26 χρόνια- σήμερα, θέλει να κερδίσει ένα ακόμη «στοίχημα», χτυπώντας την κορυφή: Να αναδείξει τα δικά της brands μέσω του project Qualita Unica.

Έχοντας ως «οδηγό» την αυστηρά επιστημονική διαδικασία καβουρδίσματος (μονοποικιλιακό ψήσιμο), η Qualita Unica καταβάλλει τα βέλτιστα, ώστε ο καφές να αποδίδει στο μέγιστο τις αρωματικές και γευστικές του ιδιότητες, δημιουργώντας tailor made blends. Επικεφαλής της διαδικασίας του scientific roasting σε όλα τα στάδια και πρόσωπο - κλειδί, είναι η Εύη Βάρκα, χημικός, quality control, research and development της Qualita Unica με 15ετή μεταδιδακτορική εμπειρία στο τμήμα χημικού του ΑΠΘ.

Η επόμενη ημέρα και οι αυξανόμενες ανάγκες της Qualita Unica

Κάθε νέα επιχειρηματική κίνηση της Qualita Unica δείχνει πως η εταιρεία αποσκοπεί στο να δοθεί περαιτέρω έμφαση στην καινοτομία και την επιστημονική προσέγγιση του καφέ. Πρόκειται δηλαδή για μια επιστημονική προσέγγιση καβουρδίσματος και blending, ένα scientific roasting, που αριστοποιεί το παραγόμενο προϊόν.

Είναι εμφανές, πως ο ποιοτικός καφές εσπρέσο θα συνεχίσει να έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην επιχειρηματική δράση της ΑΒΕΚ Βεκράκος. Ωστόσο, πέρα από τις 14 συνταγές, εκ των οποίων οι 4 αποκλειστικές, για συγκεκριμένους πελάτες, το επόμενο «βήμα» που κάνει η Qualita Unica είναι το λανσάρισμα των δικών της σημάτων, αυξάνοντας τις συνεργασίες της με επιχειρήσεις του HoReCa.

Φυσικά, για την υλοποίηση του συγκεκριμένου οράματος, χρειάστηκε η δημιουργία μίας νέας «πράσινης» μονάδας, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξανόμενες ανάγκες της Qualita Unica. Κάπως έτσι, κοντά στις λίμνες του Λαγκαδά, σε μια περιοχή Natura, που εντός των ορίων της απαγορεύονται δράσεις που μολύνουν το περιβάλλον, βρίσκεται «στα σκαριά» το νέο επενδυτικό πλάνο της εταιρείας, που περιλαμβάνει ένα νέο εργοστάσιο, με βάση τις αρχές της βιωσιμότητας. Πρόκειται για μία νέα επένδυση ύψους 15 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των κεφαλαίων αγοράς του οικοπέδου 30 στρεμμάτων, η οποία αφορά σε ένα εργοστάσιο 8.500 τ.μ. με τριπλάσια παραγωγική δυναμικότητα έναντι του υφιστάμενου.

Από τις αρχές του 2015 λειτουργεί άλλωστε το πρώτο εργοστάσιο του project Qualita Unica, αποδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο, αυτό που πιστεύει ακράδαντα ο CEO της ΑΒΕΚ Βεκράκος, Χρήστος Βεκράκος: «Στους νέους επιχειρηματίες θα έλεγα να βασίζονται στη γνώση και την έρευνα σε αυτό που θέλουν να δημιουργήσουν. Να έχουν πίστη που πηγάζει από σοβαρή µελέτη και σκέψη. Επιχειρείν χωρίς θάρρος και τόλµη δεν µπορεί να υπάρξει. Εκεί ακριβώς είναι και η µεγάλη διαφορά. Ποιος τολµά…».

Οι «αριθμοί» που δείχνουν τον δρόμο προς την ανάπτυξη

Σε οικονομικό επίπεδο, η εταιρεία που απασχολεί σήμερα 130 εργαζόμενους, παρουσιάζει στο πεντάμηνο αύξηση πωλήσεων της τάξης του 15%. Πιο συγκεκριμένα, το 2022 οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε επίπεδα άνω των 43 εκατ. ευρώ, έναντι 40,7 εκατ. ευρώ το 2021, ποσά που την κατατάσσουν στις πρώτες θέσεις σε ό,τι αφορά στους εγχώριους παίκτες που δραστηριοποιούνται στην επεξεργασία καφέ εσπρέσο.

Όπως ανέφερε ο Βασίλης Αρνάκης, managing director της εταιρείας και υπεύθυνος για το project της Qualita Unica, πέρσι πουλήθηκαν 470 τόνοι προϊόντων της Qualita Unica και φέτος οι πωλήσεις θα φτάσουν κοντά στους 800 τόνους, με την ABEK Bεκράκος να κερδίζει σημαντικό μερίδιο από την αγορά των micro-roasters.

Σημειώνεται ότι οι συνολικές πωλήσεις καφέ της επιχείρησης ανέρχονται στους 2.500 τόνους, από τους οποίους οι 1.800 τόνοι αφορούν τον ιταλικό espresso Hausbrandt, του οποίου την αντιπροσωπεία έχει η εταιρεία εδώ και 26 χρόνια, ενώ οι υπόλοιποι είναι δική της παραγωγή μέσω της Qualita Unica. Μάλιστα, η ΑΒΕΚ ως εισαγωγέας του Hausbrandt σήμερα είναι ο μεγαλύτερος συνεργάτης του οίκου εκτός Ιταλίας πραγματοποιώντας το 30% των πωλήσεων του κυρίως στην Ελλάδα, αλλά και στην Βρετανία όπου έχει επεκταθεί μέσω θυγατρικής εταιρείας, καθώς και στη Βουλγαρία.

Η Qualita Unica εκτός από τον καφέ, έχει δρομολογήσει την είσοδό της εταιρείας σε νέες κατηγορίες προϊόντων εκχύλισης, όπως το κρύο τσάι με φρούτα και βότανα, Lazy Mom.

Εφαρμόζοντας στην πράξη το motto της πως «ο καφές πέρα από τέχνη είναι και επιστήμη», επί περίπου 1,5 χρόνο, η ερευνητική ομάδα της Qualita Unica ασχολήθηκε αποκλειστικά με την έρευνα της χημείας του καφέ κατά την φρύξη, με τα γευστικά προφίλ, τους συνδυασμούς μεταξύ των ποικιλιών, τη συσκευασία και την αποθήκευση. Σήμερα, κατάφερε να δημιουργήσει ένα προϊόν πολύ υψηλής ποιότητας, προσαρμοσμένο στις ανάγκες και στο προφίλ της κάθε επιχείρησης, ενώ με τη νέα επένδυση στον Λαγκαδά, αποδεικνύει πως η καινοτομία και η διαρκής εξέλιξη βρίσκονται πάντα στον σχεδιασμό της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ