ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

P&G: Όταν το θησαυροφυλάκιο μίας «Ελβετικής τράπεζας» γεννά καινοτομία για την καθημερινότητά μας

P&G: Όταν το θησαυροφυλάκιο μίας «Ελβετικής τράπεζας» γεννά καινοτομία για την καθημερινότητά μας

Το κτήριο που στεγάζει τα κεντρικά γραφεία της Procter & Gamble στην Ευρώπη βρίσκεται στη Γενεύη και στο παρελθόν στέγαζε μία τράπεζα, το θησαυροφυλάκιο της οποίας βρισκόταν τρεις ορόφους κάτω από το έδαφος.

Στο ίδιο μέρος οι άνθρωποι ενός εκ των μεγαλύτερων εταιρειών παγκοσμίως όσον αφορά σε καταναλωτικά προϊόντα καθημερινής χρήσης έχουν δημιουργήσει έναν ειδικό χώρο, τον οποίο αποκαλούν επίσης Vault (σ.σ. η αγγλική λέξη για το θησαυροφυλάκιο).

Η διαφορά είναι ότι σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιείται για να εντοπισθούν οι επόμενες τάσεις στην παγκόσμια αγορά, αλλά και να δοκιμαστούν καινοτόμες ιδέες αναφορικά με τα επόμενα προϊόντα της P&G. Κοινός παρονομαστής της ερευνητικής προσπάθειας είναι ότι όλες οι καινοτομίες και τα νέα προϊόντα θα πρέπει να έχουν ως στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη και να βελτιώνουν την καθημερινότητα των καταναλωτών, βοηθώντας τους ακόμη και να μειώσουν τις δαπάνες τους, χωρίς, όμως, να χρειάζεται να «θυσιάζουν» την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα των προϊόντων που χρησιμοποιούν.

«Καινοτομούμε στον τρόπο με τον οποίο παράγουμε καινοτομία» σημειώνει στο CNN Greece η Virginie Helias, Chief Sustainability Officer της P&G, την οποία είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στα γραφεία της αμερικανικής εταιρείας στη Γενεύη. Μία επίσκεψη κατά τη διάρκεια της οποίας η P&G έδωσε για πρώτη φορά τη δυνατότητα σε ευρωπαίους δημοσιογράφους να επισκεφθούν το Vault και να μάθουν για το πώς η εταιρεία επιδιώκει να συνδυάσει τη βιώσιμη ανάπτυξη με την παραγωγή νέων προϊόντων που θα βοηθούν.

«Η βιωσιμότητα αποτελεί πλέον μέρος της καινοτομίας για εμάς» επισημαίνει η κα Virginie Helias, η οποία είναι υπεύθυνη για το θέμα της βιωσιμότητας εδώ και 11 χρόνια στην P&G. «Η αποστολή μας είναι να κάνουμε καλύτερη την καθημερινότητα των ανθρώπων και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη» σημειώνει το υψηλόβαθμο στέλεχος της P&G, σπεύδοντας να προσθέσει ότι τα προϊόντα που ακολουθούν τις αρχές της βιωσιμότητας μπορούν να συνεισφέρουν και σε άλλους τομείς, όπως είναι η μείωση των καταναλωτικών δαπανών. «Είναι μία κατάσταση όπου όλοι κερδίζουν» σημειώνει η κα Virginie Helias, τονίζοντας ότι κάθε προσπάθεια που γίνεται όσον αφορά στην ανάπτυξη νέων προϊόντων «πρέπει να ακολουθεί το σωστό δρόμο».

Η έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη όσον αφορά στα προϊόντα της P&G -στο χαρτοφυλάκιο της οποίας περιλαμβάνονται πολύ γνωστά εμπορικά σήματα όπως είναι τα Ariel, Lenor, Oral-B, Pampers και πολλά ακόμη- αποτελεί και ένα από τα βασικά ατού της αμερικανικής εταιρείας προκειμένου να παραμείνει ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο σε έναν κλάδο με ιδιαίτερα έντονο ανταγωνισμό. Και αυτό, διότι εντοπίζει τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που προκύπτουν λόγω της στροφής προς τη βιώσιμη ανάπτυξη αλλά και της έμφασης σε θέματα όπως είναι η προσβασιμότητα, η συμπερίληψη ακόμη και η κάλυψη αναγκών συγκεκριμένων ομάδων καταναλωτών. Όπως σημείωναν τα στελέχη της P&G κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας, σε πολλές περιπτώσεις προϊόντα που καλύπτουν απαιτήσεις όσον αφορά στην προσβασιμότητα και τη χρήση από ειδικές ομάδες πληθυσμού έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται ευκαιρίες για ενίσχυση των πωλήσεων. Όπως τις ειδικές -ανακυκλώσιμες προφανώς- συσκευασίες που επιτρέπουν σε άτομα με μειωμένη όραση να τις χρησιμοποιούν και την P&G να μπορεί να δηλώνει ότι απευθύνεται σε όλους -ανεξαιρέτως- τους καταναλωτές.

logo_pg.jpg
Τέλεια καθαριότητα σε χαμηλή θερμοκρασία και σε συσκευασία από χαρτόνι. Σχεδιασμένη και για ανθρώπους με δυσκολίες όρασης.

Επίσης, σε τομείς όπως είναι η προστασία του περιβάλλοντος, η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας ή του νερού σημαίνει και χαμηλότερους λογαριασμούς. Η κυρία Virginie Helias θυμάται ότι το Ariel κατάφερε να ανακάμψει όσον αφορά στη θέση του στην αγορά όταν ξεκίνησε να προωθεί το μήνυμα ότι η χρήση του συγκεκριμένου απορρυπαντικού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του λογαριασμού ρεύματος του καταναλωτή που το έχει επιλέξει πέραν της καλύτερης ποιότητας στην πλύση που προσφέρει.

Η εκτίμηση του κύκλου ζωής

Το κέντρο καινοτομίας της P&G στη Γενεύη είναι ένα από τα 6 που διατηρεί η αμερικανική εταιρεία σε παγκόσμιο επίπεδο και ήταν το δεύτερο χρονικά που δημιουργήθηκε πριν περίπου 20 χρόνια. Σκοπός του είναι να εντοπίσει τις τάσεις που υπάρχουν στην αγορά των καταναλωτικών προϊόντων όπου δραστηριοποιείται η P&G. Σε ένα χώρο 4000 τ.μ., το ένα τρίτο του οποίου αλλάζει κάθε χρόνο, τα στελέχη της P&G υποδέχονται συνεργάτες από το χώρο της λιανικής και ανταλλάσσουν απόψεις, ενώ παράλληλα δοκιμάζουν νέες τεχνολογίες και προϊόντα.

Ένας τομέας όπου η P&G δίνει ιδιαίτερη προσοχή είναι αυτό που αποκαλείται «εκτίμηση του κύκλου ζωής» (life cycle assessment). Δηλαδή, εξετάζεται πόσο επηρεάζει το περιβάλλον η χρήση ενός προϊόντος σε όλη τη διαδικασία. Από την παραγωγή και τη μεταφορά του στα καταστήματα μέχρι και την κατανάλωση του. «Αυτό που επιδιώκουμε είναι να δούμε ποιο τμήμα είναι εκείνο με τη μεγαλύτερη επίπτωση και να επικεντρωθούμε σε αυτό προκειμένου να έχουμε τη μεγαλύτερη επίδραση» επισημαίνει η κα Virginie Helias. Ένα παράδειγμα είναι η πλύση των ρούχων. Αυτό που έχουν δείξει οι έρευνες είναι ότι τη μεγαλύτερη επίπτωση έχει η χρήση του νερού και η κατανάλωση ενέργειας. Οπότε αν μπορεί η πλύση να γίνει σε χαμηλότερη θερμοκρασία, τότε αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μεγαλύτερη ωφέλεια τόσο για το περιβάλλον όσο και για τον ίδιο τον καταναλωτή. Γι’ αυτό και η P&G έχει δώσει τόση έμφαση στην καμπάνια για πλύση σε χαμηλότερες θερμοκρασίες έχοντας τα απορρυπαντικά που το υποστηρίζουν. «Οι καταναλωτές θέλουν να τους δίνεις απλά πράγματα» αναφέρει η κυρία Virginie Helias, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα είναι από τις χώρες όπου δοκιμάζονται πολλές από αυτές τις ενέργειες της P&G με τα αποτελέσματα να είναι εξαιρετικά μέχρι τώρα.

Οι επόμενες τάσεις

Στο Vault οι άνθρωποι της P&G αρέσκονται να δοκιμάζουν καινοτόμα προϊόντα και λύσεις από διάφορους συνεργάτες και κατασκευαστές προκειμένου να εντοπίσουν τις νέες τάσεις αλλά και να δουν πως διαμορφώνεται το μέλλον του λιανεμπορίου. Για παράδειγμα, είχαμε την ευκαιρία να δούμε μία συσκευή wearable που αναλύει το DNA του ανθρώπου που τη φορά ή μία άλλη που καταλαβαίνει τη διάθεση μας. Και φυσικά χρησιμοποιούν τα δεδομένα και εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης τόσο στο Vault όσο και στα ερευνητικά κέντρα που διαθέτει η αμερικανική εταιρεία παγκοσμίως προκειμένου να αναλύσουν όλες αυτές τις τάσεις.

Στις τάσεις αυτές περιλαμβάνονται από το γεγονός της εκτεταμένης διασύνδεσης ανθρώπων και συσκευών μέχρι την οικολογική κρίση αλλά και την αύξηση του μέσου όρου ζωής των ανθρώπων. Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά σε ένα φυσικό κατάστημα μπορεί να βρει κανείς καταναλωτές που ανήκουν σε 5 διαφορετικές γενιές με αποτέλεσμα να υπάρχει μία μεγαλύτερη ανάγκη για προσωποποίηση των προϊόντων. Όπως, επίσης, πλέον οι καταναλωτές προέρχονται από διαφορετικές κουλτούρες, κάθε μία με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ανάγκες. Κάτι που οδηγεί επίσης σε μία μεγαλύτερη προσωποποίηση όσον αφορά στις καμπάνιες προώθησης προϊόντων.

«Αποστολή μας είναι να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των ανθρώπων» σημειώνει η κα Virginie Helias «και αυτό που έχουμε καταφέρει είναι να συνδυάσουμε την επιστήμη με τις επιχειρηματικές προοπτικές, επιδιώκοντας να δείξουμε στους καταναλωτές τι είναι αυτό που χρειάζεται να κάνουν».