ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Παγκρήτια Τράπεζα: Τα επόμενα βήματα και οι στρατηγικοί στόχοι

Παγκρήτια Τράπεζα: Τα επόμενα βήματα και οι στρατηγικοί στόχοι

Τα επόμενα βήματα και τους στρατηγικού της στόχους στη βάση ενός πενταετούς business plan, παρουσίασε σε εκπροσώπους του Τύπου ο CEO της Παγκρήτιας Τράπεζας, Αντώνης Βαρθολομαίος, μαζί με τα στελέχη της Εκτελεστικής Επιτροπής και την ευρύτερη διοικητική ομάδα του οργανισμού.

Συγκεκριμένα, το business plan της κρητικής τράπεζας στηρίζεται στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) το καλοκαίρι του 2024 και στην είσοδο της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, κάτι που ενδέχεται να επισπευθεί σε περίπτωση συγχώνευσης με την Attica Bank.

Όπως περιγράφηκαν στην παρουσίαση των στελεχών οι βασικοί άξονες του business plan περιλαμβάνουν την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 50-70 εκατ. ευρώ την την άνοιξη ή μέχρι το καλοκαίρι του 2024.

Την τιτλοποίηση Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων ύψους 300 εκατ. ευρώ, η οποία είναι προγραμματισμένη για το δεύτερο εξάμηνο του 2024, με ή χωρίς πρόγραμμα Ηρακλή. Σημειώνεται πως σήμερα το σύνολο κόκκινων δανείων είναι 1 δισ. ευρώ και τα 700 εκατ. ευρώ έχουν ήδη ανατεθεί προς διαχείριση στην QQuant.

Την μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) σε 33% στο τέλος του 2024, από 64% που είναι σήμερα και 11% στο τέλος του πενταετούς business plan (τέλη του 2027).

Τις νέες εκταμιεύσεις δανείων ύψους 3 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία και είσοδος σε νέους τομείς μέσα από την εμπειρία και την τεχνογνωσία της HSBC.

Αποκτά τον πλήρη έλεγχο της HSBC

Ανάμερα τους ήταν η ανακοίνωση για την ολοκλήρωση της συγχώνευσης της HSBC στις 28 Ιουλίου και την εφαρμογή του ενιαίου συστήματος λειτουργίας των δύο τραπεζών, από την 1η Αυγούστου.

Όπως σημειώθηκε θα υπάρξουν δύο ακόμη τεστ για την διασφάλιση της ομαλής μετάπτωσης των συστημάτων της HSBC στα συστήματα της Παγκρήτιας, ενώ συνεχίζεται η παρακολούθηση των δεδομένων και η ταυτόχρονης εκπαίδευσης του προσωπικού.

Παράλληλα, προγραμματίζεται πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, για όσους εργαζόμενους επιθυμούν να την αξιοποιήσουν.

Αξίζει να σημειωθεί πως η HSBC ενισχύει σημαντικά την φυσική παρουσία της Παγκρήτιας στην Αττική με το δίκτυο των 15 καταστημάτων της, αλλά και την εμπλουτίζει με τομείς δραστηριότητας, όπως wealth management, treasury, θεματοφυλακή στους οποίους η Παγκρήτια δεν είχε παρουσία.

Ισχυρό πλεονέκτημα της συγχώνευσης είναι και το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό της HSBC, το οποίο θα αξιοποιηθεί πλήρως από την Παγκρήτια για την απόκτηση τεχνογνωσίας και θα ενσωματωθεί στην τελευταία χωρίς να θιγούν οι αμοιβές που είχε στην HSBC.

Σε οικονομικό επίπεδο, η συγχώνευση της HSBC θα προσδώσει καθαρή αξία 95 εκατ. ευρώ στην Παγκρήτια Τράπεζα.

Με «ορίζοντα» την Attica Bank

Επόμενο βήμα στον σχεδιασμό της Παγκρήτιας Τράπεζας είναι και η συγχώνευση με την Attica Bank για την δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πόλου, για την οποία έχει προγραμματιστεί due diligence το φθινόπωρο του 2023.

Ενώ στο μεταξύ οι δύο τράπεζες θα προχωρήσουν στην εκπόνηση κοινού business plan για την επόμενη πενταετία. Σημειώνεται πως μετά την συγχώνευση, το νέο ΔΣ θα αποφασίσει την νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, όπως επίσης και τον τρόπο εισόδου της νέας τραπεζικής οντότητας στο Χρηματιστήριο.

Διευκρινίζεται πως η συγχώνευση με την Attica Bank δεν αποτελεί δέσμευση της Παγκρήτιας και θα εξαρτηθεί από την πορεία εξυγίανσης της Attica Bank και την κρίση των μετόχων της Thrivest.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ