ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Tα 20 πάρκα τσέπης από την P&G που κάνουν τις γειτονιές μας λίγο πιο βιώσιμες

Tα 20 πάρκα τσέπης από την P&G που κάνουν τις γειτονιές μας λίγο πιο βιώσιμες
Άποψη από το νέο πάρκο τσέπης στον Βύρωνα

Το περιβάλλον που ζούμε και η βελτίωσή του βρίσκεται στην ατζέντα της δημόσιας συζήτησης όλο και πιο έντονα, το τελευταίο διάστημα.

Στο πλαίσιο της στροφής της ανθρωπότητας προς την αειφορία, την κυκλική οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη, αναζητούμε τρόπους ώστε η ζωή μας να αρχίσει να αλλάζει, μέσα από μικρότερες ή μεγαλύτερες πράξεις, ατομικές ή συλλογικές.

Διότι, κάθε πράξη φροντίδας προς το περιβάλλον και μείωσης του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος, μόνο προς όφελός μας είναι. Από την ανακύκλωση των ηλεκτρικών συσκευών και τη μείωση της χρήσης των ΙΧ οχημάτων, μέχρι τη δημιουργία των λεγόμενων «πάρκων τσέπης», των μικρών πνευμόνων πρασίνου στο αστικό τοπίο, ένα είναι το σίγουρο: Οδεύουμε -όλοι μαζί- έτσι ώστε να γίνουν οι πόλεις μας πιο βιώσιμες.

Αυτό ήταν και το όραμα της P&G που κατάφερε να δημιουργήσει 20 πάρκα τσέπης σε 20 διαφορετικές γειτονιές σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Λάρισα, που πλέον έχουν αποκτήσει καινούρια σημεία συνάντησης, πρασίνου και ανάσας για τους κατοίκους τους, μέσα σε μόλις 2,5 χρόνια – από τότε δηλαδή, που ξεκίνησε το αντίστοιχο πρόγραμμα, με τίτλο: «Δημιουργούμε πάρκα τσέπης, κάνουμε τις πόλεις μας πιο βιώσιμες».

Δίνοντας ζωή σε εγκαταλελειμμένους χώρους

Αν μη τι άλλο, αν είμαστε τυχεροί όσοι ζούμε στην Ελλάδα, είναι κυρίως επειδή έχουμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε την ηλιοφάνεια που επικρατεί τις περισσότερες ημέρες του χρόνου. Και επειδή δεν υπάρχει καλύτερος συνδυασμός από μία όμορφη ημέρα στη φύση, τι καλύτερο από το να αξιοποιούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τους εγκαταλελειμμένους χώρους που υπάρχουν σε κάθε γειτονιά, δίνοντάς τους ζωή;

Αυτός ήταν ο κινητήριος άξονας για την P&G που εκπόνησε ένα συνεπές πλάνο αξιοποίησης ανεκμετάλλευτων χώρων, σε συνεργασία με την Οργάνωση ΓΗ και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πρόσφατα, ολοκληρώθηκαν και παραδόθηκαν στους κατοίκους τρία νέα πάρκα τσέπης, στο Μαρούσι, το Περιστέρι και τον Βύρωνα.

Το πάρκο τσέπης στο Μαρούσι, που βρίσκεται στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου αφορά σε μια έκταση 224 τ.μ.. Συνολικά φυτεύτηκαν περισσότερα από 900 φυτά και δέντρα, με τη συμμετοχή και εργαζομένων της εταιρίας, ενώ στο πάρκο τοποθετήθηκε και αστικός εξοπλισμός όπως αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα, παγκάκια, βρύση και κάδος απορριμμάτων, για να είναι ακόμη πιο «φιλικό» για τους πολίτες.


Το πάρκο τσέπης στο Μαρούσι όπως ήταν και όπως διαμορφώθηκε

Απολαμβάνοντας δραστηριότητες στη φύση

Δεν είναι λίγες οι φορές, μέσα στους γρήγορους ρυθμούς του σύγχρονου τρόπου ζωής, που η ανάγκη μας να απολαύσουμε διάφορες δραστηριότητες με τα παιδιά και την οικογένειά μας ή να χαρούμε ανέμελες στιγμές με αγαπημένα πρόσωπα, φίλους ή το κατοικίδιό μας, είναι όλα όσα ζητάμε από την καθημερινότητά μας. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος, που οι κάτοικοι κάθε γειτονιάς έχουν αγκαλιάσει τα πάρκα τσέπης όπου αυτά έχουν δημιουργηθεί.

Για παράδειγμα, μία βόλτα στο πάρκο τσέπης στο Περιστέρι, που είναι έκτασης 113 τ.μ. και βρίσκεται στη συμβολή των οδών Διομήδους και Αιτωλών, αρκεί για να πάρουμε μια βαθιά ανάσα αναζωογόνησης, καθώς η «γειτονιά» μπορεί να το επισκέπτεται καθημερινά, είτε ως προορισμό αναψυχής είτε απλώς περνώντας από εκεί κατά τις δραστηριότητες και υποχρεώσεις της καθημερινότητας. Στο πάρκο, μάλιστα, τοποθετήθηκαν περισσότερα από 220 φυτά, καθώς και αστικός εξοπλισμός όπως αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα, παγκάκια, βρύση, κάδος απορριμμάτων, ξενοδοχείο εντόμων και φωλιές πτηνών.


Το πάρκο τσέπης στο Περιστέρι, διαμορφώθηκε ώστε να δώσει ανάσες στη γειτονιά

Προσφέρουν ανάσες δροσιάς από την πολύβουη πόλη

Έρευνες έχουν δείξει πως η επαφή μας με τη φύση είναι ευεργετική τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική μας υγεία. Ποιος άλλωστε, δεν αισθάνεται αναζωογονημένος, μετά από μία βόλτα σε έναν χώρο πρασίνου και δροσιάς; Ειδικά, εάν αυτός ο χώρος βρίσκεται σε μία περιοχή εντός της Αθήνας, όπως είναι για παράδειγμα το πάρκο τσέπης στον Βύρωνα, τα πράγματα είναι ακόμη καλύτερα. Η συγκεκριμένη «ανάσα» δροσιάς, βρίσκεται στη συμβολή των οδών Κύπρου και Κολοκοτρώνη, με μια έκταση 304 τ.μ., που καλύφθηκε με περισσότερα από 860 φυτά. Παράλληλα, και μέσα σε αυτό το πάρκο τοποθετήθηκε ο κατάλληλος αστικός εξοπλισμός, όπως ταΐστρες και φωλιές πτηνών, κάτω από τα νέα δέντρα. Είναι σαφές, φυσικά, πως για τον σχεδιασμό και την κατασκευή του συγκεκριμένου πάρκου, όπως και όλων των άλλων πάρκων τσέπης, αξιοποιούνται λύσεις βασισμένες στις αρχές της αειφορίας και της κυκλικής οικονομίας, ενώ οι περισσότερες κατασκευές έχουν γίνει με επαναχρησιμοποιημένα και φιλικά προς το περιβάλλον υλικά.


Το πάρκο τσέπης στον Βύρωνα έχει μετατραπεί σε έναν καταπράσινο χώρο, φιλόξενο για τους περίοικους

Η P&G γνωρίζει, δυόμιση χρόνια μετά τη δημιουργία του πρώτου πάρκου τσέπης στο Παγκράτι, πως η φροντίδα του πλανήτη μας είναι το Α και το Ω. Γι’ αυτό και κατάφερε να κάνει 20 γειτονιές της Ελλάδας, ακόμη πιο «πράσινες», με την προσθήκη 11.500 δέντρων και φυτών, ενώ μάλιστα συνεχίζει και επεκτείνει το πρόγραμμά της. Εάν υπάρχει ένα στοιχείο που πρέπει να επισημάνουμε λοιπόν, είναι πως η σημασία της ύπαρξης πάρκων τσέπης στις μεγαλουπόλεις είναι καταλυτική με τα ίδια να έχουν σήμερα αναρίθμητα οφέλη τόσο για το περιβάλλον όσο και για την κοινωνία. Έτσι, η P&G παραμένει πιστή στον στόχο της να συμβάλλει στην ενίσχυση της βιωσιμότητας των πόλεων, μέσα από τη δημιουργία χώρων πρασίνου που βελτιώνουν την ποιότητα του εδάφους και του αέρα, αποτελώντας παράλληλα εξαιρετικά σημεία συνάντησης και αναψυχής μικρών και μεγάλων. Διότι οι πόλεις μας μπορούν να γίνουν βιώσιμες και αυτό είναι πράγματι ένα πρώτο, πολύ σημαντικό βήμα.