ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

IDEAL Holdings: Αποκτά τα πολυκαταστήματα attica έναντι 100 εκατ. ευρώ

IDEAL Holdings: Αποκτά τα πολυκαταστήματα attica έναντι 100 εκατ. ευρώ

Στην εξαγορά του 100% των πολυκαταστημάτων attica προχωρά η η IDEAL Holdings, έναντι 100 εκατ. ευρώ, επεκτείνοντας τη δραστηριότητά της στο λιανικό εμπόριο.

Συγκεκριμένα η εταιρεία προχώρησε στην υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας για την εξαγορά του 100% των μετοχών της KTGoldenRetailVentureLimited («ΚΤ»), η οποία κατέχει το 100% των μετοχών της Αττικά Πολυκαταστήματα Α.Ε. («attica»). Η ολοκλήρωση της συναλλαγής υπόκειται σε συνήθεις όρους και εγκρίσεις, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης από την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού, οι οποίες αναμένεται να ληφθούν κατά τους προσεχείς μήνες.

Η attica που ιδρύθηκε το 2005 λειτουργεί τα μεγαλύτερα πολυκαταστήματα στην Ελλάδα, στην Αθήνα (Citylink, Golden Hall, The Mall) και στη Θεσσαλονίκη (Mediterranean Cosmos, Tsimiski). Διαχειρίζεται συνολικά 62.000 τ.μ., απασχολεί 2.000 άτομα και συνεργάζεται με περισσότερους από 300 προμηθευτές. Το 2022 παρουσίασε Κύκλο Εργασιών € 190 εκατ., EBITDA € 19,3 εκατ., ΚΠΦ € 12,4 εκατ. και είχε μηδενικό καθαρό δανεισμό. Το 1ο τετράμηνο του 2023, είχε Κύκλο Εργασιών € 58,9 εκατ. έναντι € 49,4 εκατ. το 2022, EBITDA € 4,84 εκατ. έναντι € 1,14 εκατ. το 2022, ΚΠΦ € 2,5 εκατ, έναντι ΚΠΦ -0,98 εκατ. το 2022 (όλα τα μεγέθη χωρίς την επίδραση του IFRS 16).

Η χρηματοδότηση

Το τίμημα των 100 εκατ. ευρώ της συναλλαγής θα καλυφθεί από τραπεζικό δανεισμό 65 εκατ. ευρώ και από ίδια κεφάλαια 35 εκατ. ευρώ Συγκεκριμένα, η IDEAL θα προχωρήσει σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση, η οποία θα αποφασίσει την αύξηση του Μετοχικού της Κεφαλαίου, με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων υπέρ των μετόχων της attica, με την έκδοση 7.869.000 νέων μετοχών στην τιμή των €4,15 ανά μετοχή.

Ταυτόχρονα, οι μέτοχοι της attica θα αγοράσουν από την IDEAL τις 592.000 ίδιες μετοχές που κατέχει, στην τιμή των €4,15 ανά μετοχή. Η δομή αυτή της συναλλαγής αυξάνει τα Ίδια Κεφάλαια της IDEAL Holdings ενώ οι μέτοχοι της attica θα αποκτήσουν το 17,36% της IDEAL μετά την αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου.

Με την συμφωνία, η IDEAL Holdings μεγαλώνει και ενδυναμώνει ακόμα περισσότερο το μετοχικό της σχήμα με νέους ισχυρούς μετόχους, με αποτέλεσμα το τελικό μετοχικό σχήμα της, εκτός από τους ιδρυτές των attica να περιλαμβάνει και γνωστά ονόματα της Ελληνικής επιχειρηματικότητας. Η παρούσα διοίκηση της attica, θα συνεχίσει να διοικεί την εταιρεία, ενδυναμώνοντας παράλληλα τη διοικητική ομάδα της IDEAL, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΤΤΙΚΑ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ κ. Δημοσθένης Μπούμης σχολίασε: «Είμαστε χαρούμενοι που γινόμαστε μέρος αυτού του επιτυχημένου ομίλου και κυρίως διότι γνωρίζουμε την επενδυτική του φιλοσοφία και τον στόχο του να δημιουργεί υπεραξίες. Πιστεύουμε ότι με την συνεργασία μας και με την συμπαράσταση των μετόχων μας, θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε αξία στους μετόχους μας και θα προχωρήσουμε ταχύτερα στα επόμενα επενδυτικά μας βήματα. Ο κοινός μας στόχος είναι να συνεχίζουμε να έχουμε το attica στην κορυφή της προτίμησης καταναλωτών, προμηθευτών και εργαζομένων».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της IDEAL Holdings κ. Λάμπρος Παπακωνσταντίνου σχολίασε: «Ανυπομονούμε να ολοκληρώσουμε την επένδυση της attica και να καλωσορίσουμε τα στελέχη, τους εργαζόμενους και τους μετόχους στην οικογένειά μας. Η συναλλαγή αποδεικνύει για άλλη μια φορά την επενδυτική μας φιλοσοφία και την εστίασή μας σε εταιρείες που διαθέτουν: άριστο management, υγιή οικονομικά στοιχεία και ισχυρούς μετόχους που όλοι μαζί θέλουν να πορευτούν μαζί μας. Η εξαγορά της attica είναι σημαντική, προσθετική στα κέρδη ανά μετοχή και δημιουργεί αξία για την IDEAL Holdings. Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής αυτής, ο στόχος για το 2023 θα είναι να προσεγγίσουμε τα € 400 εκατ. σε Κύκλο Εργασιών και τα € 50εκατ. σε EBITDA. Το επόμενο διάστημα θα δώσουμε αναλυτικές πληροφορίες στους επενδυτές μας».

Επεκτείνει τη δραστηριότητά της στο λιανικό εμπόριο

Η IDEAL Holdings επεκτείνει με την κίνηση αυτή τη δραστηριότητά της στο λιανικό εμπόριο, έναν τομέα με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και ανοδική πορεία – άρρηκτα συνδεδεμένο με την δυναμική του τουρισμού και της γενικότερης οικονομίας της Ελλάδας.

Σημειώνεται πως οι συμμετοχές της IDEAL Holdings είναι: η Astir Vitogiannis, και η Coleus Packaging, κορυφαίοι διεθνώς κατασκευαστές μεταλλικών πωμάτων, η ΒΥΤΕ Α.Ε., πάροχος ολοκληρωμένων λύσεων πληροφορικής και επικοινωνιών, ανάπτυξης εφαρμογών λογισμικού και πάροχος υπηρεσιών Εμπιστοσύνης, η ADACOM, πάροχος υπηρεσιών Εμπιστοσύνης και λύσεων κυβερνοασφάλειας και υπηρεσιών μέσω Κέντρου Παρακολούθησης & Πρόληψης Συμβάντων Κυβερνοασφάλειας, και η IDEAL Electronics, εταιρεία διανομής προϊόντων τεχνολογίας, ανάπτυξης λογισμικού και λύσεων πληροφορικής στην εξειδικευμένη αγορά του EnterpriseOutputManagement.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ