ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Avokado: Η επένδυση του Mytilineos που θέλει να φέρει την τεχνητή νοημοσύνη στο χώρο της ενέργειας

Avokado: Η επένδυση του Mytilineos που θέλει να φέρει την τεχνητή νοημοσύνη στο χώρο της ενέργειας

Τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) στον ευρύτερο χώρο της ενέργειας σε συνδυασμό με τις αλλαγές που υπάρχουν σε παγκόσμιο επίπεδο στον κλάδο επιδιώκει να εκμεταλλευτεί η Avokado, η οποία αποτελεί την τελευταία επένδυση του ομίλου Mytilineos.

Αν και ο όμιλος Mytilineos αποτελεί τον μοναδικό μέτοχο και τον αρχικό επενδυτή της Avokado, η εταιρεία λειτουργεί με μία λογική αντίστοιχη με εκείνη που έχουν τα startups αναπτύσσοντας μία σειρά από πλατφόρμες και τεχνολογικές λύσεις, οι οποίες αξιοποιούν το ΑΙ όπως και άλλες καινοτόμες τεχνολογίες, όπως είναι η ανάλυση δεδομένων και το blockchain. Ο στόχος, όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της σχετικής χθεσινής παρουσίασης, είναι να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε, παράγουμε και διαχειριζόμαστε την ενέργεια ώστε να είναι εφικτή η βέλτιστη αξιοποίηση της.

Η ιδέα, όπως αναφέρθηκε, ξεκίνησε από τις συζητήσεις που είχαν το 2021 ο Γιάννης Καλαφατάς, γενικός εκτελεστικός διευθυντής του τομέα ενέργειας του ομίλου Mytilineos με τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο, τότε υψηλόβαθμο στέλεχος της Protergia και νυν διευθύνων σύμβουλος της Avokado, αναφορικά με τις αλλαγές που έρχονται στο χώρο της ενέργειας. Στις συζητήσεις αυτές ενεπλάκη και ο Βασίλης Νικολόπουλος, επίσης στέλεχος του ομίλου Mytilineos ο οποίος είχε ασχοληθεί στο παρελθόν με startups, και ο οποίος κατέχει πλέον τη θέση του γενικού διευθυντή τεχνολογίας στην Avokado. Το αποτέλεσμα των συζητήσεων ήταν η κατάθεση μίας πρότασης στον επενδυτική επιτροπή του ομίλου, η οποία αποφάσισε να επενδύσει 1 εκατ. ευρώ στο συγκεκριμένο εγχείρημα, το οποίο έχει αρχίσει να αποδίδει.

Η Avokado, η οποία λειτουργεί ανεξάρτητα από τον όμιλο Mytilineos και απασχολεί ήδη 8 άτομα με στόχο να διευρυνθεί το ανθρώπινο δυναμικό, αξιοποιεί εφαρμογές ΑΙ και δημιουργεί αλγόριθμους προκειμένου να προσφέρει τεχνολογικές λύσεις προς κάθε ενδιαφερόμενο. Ουσιαστικά, μπορεί να αποτελέσει τον τεχνολογικό πάροχο για κάθε εταιρεία ή οργανισμό που θέλει να διαχειριστεί με τον βέλτιστο τρόπο την παραγωγή, κατανάλωση ή διαχείριση της ενέργειας. Και αξιοποιεί την τεχνογνωσία που υπάρχει μέσα στον όμιλο Mytilineos, ο οποίος έχει υλοποιήσει καινοτόμα projects όπως αυτό των «έξυπνων πόλεων» στα Άσπρα Σπίτια, όπως και τα δεδομένα που προέρχονται από θυγατρικές του ομίλου όπως είναι η Protergia.

Μέχρι στιγμής, η Avokado έχει αναπτύξει τρεις λύσεις που αξιοποιούν το AI. Η πρώτη είναι το Avokado AI, μία «εργαλειοθήκη» από αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης, τους οποίους μπορεί να αξιοποιήσει μία επιχείρηση προκειμένου να «δημιουργήσει» εύκολα και γρήγορα τις δικές της εφαρμογές για υπηρεσίες που σχετίζονται με το χώρο της ενέργειας, όπως είναι η πρόβλεψη ζήτησης ή παραγωγής ή ακόμη και να εκτιμά ποιος είναι ο βέλτιστος τρόπος φόρτισης. Η δεύτερη είναι το AVOS, ένα λειτουργικό σύστημα (operating system) για συστήματα αποθήκευσης ενέργειας προκειμένου οι μπαταρίες κάθε είδους να γίνουν περισσότερο έξυπνες. Και η τρίτη λύση είναι το Avox, μία τεχνολογική πλατφόρμα που συνδυάζει τις δύο προηγούμενες αλλά και άλλες εφαρμογές και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διαχείριση των ενεργειακών πόρων σε μία «έξυπνη πόλη» ή από μία εταιρεία ενέργειας προκειμένου να προσφέρει καινοτόμες υπηρεσίες.

Αυτό που επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης είναι πως η Avokado έχει ήδη τους πρώτους πελάτες της με την Protergia να είναι ένας από αυτούς αλλά δεν πρόκειται να περιοριστεί στις εταιρείες του ομίλου Mytilineos αλλά θέλει να προσφέρει τις λύσεις της σε επιχειρήσεις και οργανισμούς που τις χρειάζονται. Στους πιθανούς πελάτες περιλαμβάνονται, πέραν των ενεργειακών παρόχων, επιχειρήσεις με πολλαπλά σημεία παρουσίας, όπως είναι οι αλυσίδες λιανικής, οι δήμοι αλλά και εταιρείες διαχείρισης μεγάλων κτιριακών εγκαταστάσεων και υποδομών.

Στα πλάνα είναι και η επέκταση στο εξωτερικό όπου εκτιμάται ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες καθώς είναι πολύ λίγες οι εταιρείες παγκοσμίως που προσφέρουν αντίστοιχες τεχνολογικές υποδομές σε ενδιαφερόμενους πελάτες.

Προς το παρόν, η Avokado επικεντρώνεται σε εταιρικούς πελάτες αλλά δεν αποκλείεται στο άμεσο μέλλον να επεκταθεί και σε υπηρεσίες και προϊόντα που θα απευθύνονται σε οικιακούς πελάτες, δεδομένου ότι παρατηρείται μία σημαντική αλλαγή των τελευταίων καθώς εξελίσσονται και παραγωγούς εκτός από καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ