ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σπουδές στη Νομική: Η διαχρονική αξία στην Εκπαίδευση που «ανοίγει δρόμους»

Σπουδές στη Νομική: Η διαχρονική αξία στην Εκπαίδευση που «ανοίγει δρόμους»

Ένας από τους πιο περιζήτητους κλάδους της Εκπαίδευσης είναι αυτός της Νομικής και μάλιστα διαχρονικά.

Πέραν από το λειτούργημα του δικηγόρου, η Νομική «ανοίγει» δεκάδες δρόμους επαγγελματικής πορείας και αποκατάστασης, καθώς δίνει τις γενικές, πολύτιμες γνώσεις επί του Δικαίου και της Ιστορίας που απαιτούνται σε διάφορους χώρους.

Αυτή η ευελιξία και το πλήθος επιλογών που παρέχουν οι σπουδές στη Νομική, προσελκύει πάντα μεγάλο αριθμό νέων που στοχεύουν σε κάθε έναν από τους κλάδους αυτούς. Πέραν από τον χώρο της Δικαιοσύνης, που περιλαμβάνει τη δικηγορία, σε κάθε ειδικότητα (το εταιρικό, το ποινικό ή το οικογενειακό δίκαιο, το αστικό κλπ), υπάρχει ακόμα η δυνατότητα καριέρας στο δικαστικό σώμα ή στις εισαγγελικές θέσεις. Παράλληλα, η Νομική ανοίγει τον δρόμο της Διπλωματίας, της Πολιτικής, της Δημοσιογραφίας, της Εγκληματολογίας, της ακαδημαϊκής καριέρας και φυσικά, αυτού που ονομάζουμε «διεθνή καριέρα», πέρα από την Ελλάδα: Στην κοινωνία του σήμερα, που είναι παγκόσμια, κυρίως λόγω του τρόπου λειτουργείας της οικονομίας μας, οι σπουδές Νομικής προσφέρουν επιλογές εργασίας σε διεθνείς δικηγορικές εταιρείες ή σε πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας ή και όχι. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι πολλές σχολές Νομικής προσφέρουν προγράμματα σπουδών από το εξωτερικό, όπως το IdEF College, το οποίο, συμπράττοντας με το Δημόσιο Γαλλικό Πανεπιστήμιο Sorbonne Paris Nord, απονέμει στους Έλληνες πτυχιούχους τα Εθνικά Γαλλικά πτυχία και master Νομικής, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους Γάλλους φοιτητές.

Παράλληλα, πέρα από τον τεράστιο όγκο γνώσεων που προσφέρουν οι σπουδές στη Νομική σε κάθε σπουδαστή που ενδιαφέρεται να εξελιχθεί, προάγουν και την ικανότητα σύνθετης σκέψης και ανάλυσης – πολύτιμη για κάθε έκφανση της ζωής. Επομένως, η αναλυτική σκέψη, οι ερευνητικές δεξιότητες και τελικά η αποτελεσματική επικοινωνία για την επίλυση προβλημάτων, θεωρούνται απαραίτητα στοιχεία και καλλιεργούνται εξόχως κατά τη διάρκεια των σπουδών Νομικής – δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός πως η νομοθεσία παραμένει ένα πολύπλευρο, πολυσύνθετο και διαρκώς μεταβαλλόμενο πεδίο γνώσης που απαιτεί όλες τις παραπάνω ικανότητες.

Σπουδές Νομικής στο IdEF College: Με επάρκεια, κατάρτιση και απεριόριστες ευκαιρίες

Η εισαγωγή σε μία από τις Σχολές Νομικής της χώρας, μέσω του συστήματος των Πανελλαδικών Εξετάσεων, δεν είναι μονόδρομος σήμερα για όσους νέους επιθυμούν να μελετήσουν το Δίκαιο. Σίγουρα, υπάρχει η δυνατότητα σπουδών Νομικής στο εξωτερικό – όμως αυτή η επιλογή, πέραν από το υψηλότατο κόστος, έχει και το μειονέκτημα πως στερείται διδαχής του Ελληνικού Δικαίου. Κι όμως, όποιος θέλει να σπουδάσει Νομική στην Ελλάδα σήμερα έχει την επιλογή που του δίνει το IdEF College, συνδυάζοντας τη φοίτηση σε ένα ιδιωτικό κολλέγιο με αρκετά πλεονεκτήματα.

Πρόκειται για το καταξιωμένο γαλλικό ιδιωτικό κολλέγιο, που δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα προσφέροντας σε κάθε φοιτητή του, άριστη κατάρτιση ως προς τον νομικό συλλογισμό, τις έννοιες και τις θεμελιώδεις γνώσεις της Νομικής Επιστήμης, σε θεωρητικό επίπεδο αλλά και πάνω σε τεχνικές γνώσεις. Έτσι, είναι δυνατή η απόκτηση προπτυχιακού νομικής, μέσω οργανωμένου προγράμματος σπουδών, που παρέχει τις απαραίτητες γνώσεις νομικής, αλλά και γενική νομική παιδεία, ώστε η απόλυτη κατανόηση νομικών θεμάτων, η μεθοδολογία του νομικού συλλογισμού, καθώς και οι κανόνες του δημοσίου διεθνούς Δικαίου και των διεθνών σχέσεων, να γίνονται απόλυτα κατανοητά. Επιπλέον, ο σπουδαστής του IdEF έχει το πλεονέκτημα ότι με την αποφοίτησή του, θα είναι σε θέση να χειρίζεται άψογα τη γαλλική και την αγγλική γλώσσα, ειδικότερα της νομικής ορολογίας τους μέσω του γραπτού αλλά και προφορικού λόγου, ανοίγοντας ακόμα περισσότερες επιλογές για το μέλλον του.

Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες επιλογής του IdEF College για σπουδές Νομικής είναι ότι κάθε πτυχίο που απονέμει έχει πλήρη Επαγγελματική Ισοδυναμία σε σχέση με τα συγκρίσιμα πτυχία των Ελληνικών Νομικών Σχολών, ενώ είναι το μοναδικό κολέγιο με πτυχιούχους εγγεγραμμένους στα βιβλία ασκούμενων και στα μητρώα Δικηγόρων των Δικηγορικών Συλλόγων στο σύνολο της Ελληνικής επικράτειας.

Το Πρόγραμμα Σπουδών Νομικής στο IdEF College

Ο συνδυασμός της Νομικής επιστήμης με το γαλλικό σύστημα διδάσκουν τον ιδανικό τρόπο σκέψης, τον κατάλληλο τρόπο ανάπτυξης μαζί με έναν υψηλού επιπέδου επαγγελματισμό που προσφέρει το IdEF College, τόσο μέσα από το πρόγραμμα σπουδών του, όσο και μέσα από τη γενικότερη φιλοσοφία του. Έτσι, βασικοί στόχοι της Νομικής Σχολής του IdEF είναι τόσο η άρτια εκμάθηση των βασικών θεωρητικών γνώσεων και εννοιών της Νομικής Επιστήμης, των νομικών τεχνικών και της νομικής ορολογίας και μεθοδολογίας, όσο και ο άρτιος χειρισμός γραπτού και προφορικού νομικού λόγου, προκειμένου να έχουμε επαγγελματίες και στελέχη υψηλής ποιότητας.

Το πρόγραμμα σπουδών άλλωστε είναι πλήρως ισορροπημένο, καθώς εμπεριέχει την εμβάθυνση των βασικών θεμελιωδών τομέων του Δικαίου (Εταιρικό Δίκαιο, Φορολογικό Δίκαιο, Τραπεζικό Δίκαιο) καθώς και εισαγωγή σε σύγχρονα μαθήματα ειδικότητας όπως Δίκαιο του ηλεκτρονικού εμπορίου, Δίκαιο των συμβάσεων και υπερχρέωση των καταναλωτών καθώς και Χρηματοοικονομικό Δίκαιο. Η είσοδος του φοιτητή στην έρευνα εξασφαλίζεται με την πραγματοποίηση σεμιναρίων αλλά και με την σημαντική διαδικασία συγγραφής διπλωματικής εργασίας. Ο απόφοιτος του προγράμματος master θα μπορεί να διδάσκει τη Νομική Επιστήμη, να διεξάγει έρευνα και προετοιμασία νομικών υποθέσεων, να συντάσσει εκθέσεις, να προετοιμάζει την υπεράσπιση του πελάτη του, να αναλαμβάνει τη διαχείριση νομικού τμήματος, να συντάσσει συμβάσεις, να αναλαμβάνει τη νομική πλαισίωση διαπραγματευτών, τη σύνταξη δικογράφων και δικαστικών αποφάσεων, τη συγγραφή νομικών άρθρων όπως και τη δυνατότητα να ξεκινήσει τη δική του επιχείρηση.

Τα τρία πρώτα έτη σπουδών στο IdEF College αποτελούν την «Licence» και με το προπτυχιακό Νομικής Licence δίνεται η δυνατότητα εγγραφής για άσκηση σε Κυπριακό Δικηγορικό Σύλλογο, διάρκειας 12 μηνών. Στη συνέχεια προβλέπεται αυτόματη εγγραφή σε Ελληνικό Δικηγορικό Σύλλογο με την ιδιότητα του Ευρωπαίου Δικηγόρου. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να παρακολουθείται από τους φοιτητές είτε σε ελληνόφωνο πρόγραμμα με εκμάθηση γαλλικών, είτε σε γαλλόφωνο πρόγραμμα με εκμάθηση ελληνικών. Τα εκπαιδευτικά εγχειρίδια (supports de cours) διανέμονται στους φοιτητές και στις δύο γλώσσες (ελληνικά και γαλλικά).

Το τέταρτο έτος σπουδών, το έτους του πτυχίου, ονομάζεται «Master 1». Mε την ολοκλήρωσή του, απονέμεται το πτυχίο Νομικής «Μaîtrise», με το οποίο δίνεται η δυνατότητα εγγραφής για άσκηση σε Ελληνικό Δικηγορικό Σύλλογο, διάρκειας 18 μηνών, με την ίδια διαδικασία που ισχύει για όλους τους πτυχιούχους Νομικής Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας από το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων ΑΤΕΕΝ (ΣΑΕΠ) του Υπουργείου Παιδείας και εγγραφή στους Ελληνικούς Δικηγορικούς Συλλόγους μετά από εξετάσεις επάρκειας.

Φυσικά, από εκεί και πέρα, προσφέρονται δεκάδες επιλογές συνέχισης των σπουδών, είτε στο ίδιο το IdEF (Master 2) είτε στο Πανεπιστήμιο Sorbonne Paris Nord (πανεπιστημιούπολη Villetaneuse) ή με αίτηση σε οποιοδήποτε άλλο Πανεπιστήμιο της Ε.Ε.

Τόσο εκείνοι που ονειρεύονται να ασκήσουν δικηγορία σε κάθε έναν από τους τομείς που εξειδικεύεται, όσο και εκείνοι που βλέπουν τις σπουδές Νομικής ως τη βάση για να ακολουθήσουν την καριέρα που ονειρεύονται, μπορούν τώρα να κάνουν το πρώτο βήμα, κερδίζοντας όλα τα πλεονεκτήματα των σπουδών το IdEF College, στην Αθήνα και να ανοίξουν τα φτερά τους προς όποια κατεύθυνση στοχεύουν και επιθυμούν.