ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

HIG Capital: Σχέδια για νέες επενδύσεις και εξαγορές σε τουρισμό - logistics

HIG Capital: Σχέδια για νέες επενδύσεις και εξαγορές σε τουρισμό - logistics

Την έντονη επενδυτική δραστηριότητα συνεχίζει το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο HIG Capital έχοντας στραμμένο το ενδιαφέρον του και σε νέες εξαγορές σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Όπως επεσήμανε κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης ο Kωνσταντίνος Μπήτρος, διευθύνων σύμβουλος της Inventio, της εταιρείας που εκπροσωπεί την HIG Capital, στους κλάδους που ήδη είχε ήδη δραστηριότητα- των logistics και της φιλοξενίας- αναμένονται νέες επενδυτικές κινήσεις από το φθινόπωρο. Πρόσθεσε παράλληλα ότι πέραν των υφιστάμενων, «κοιτάζουμε κι άλλους κλάδους» ωστόσο «εάν ''μπούμε'' σε νέους θα εξαρτηθεί από πολλές παραμέτρους» καθώς και ότι σε αυτή την περίπτωση απαιτείται περισσότερος χρόνος.

Σημειώνεται πως η«H.I.G. Capital Advisors LLC» ως διαχειρίστρια κεφαλαίων, έχει επενδύσει στην Ελλάδα περισσότερα από 1,350 δισ. ευρώ συνεχίζοντας να δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της, έχοντας εκπονήσει πρόγραμμα νέων επενδύσεων, με στόχο να φθάσει σε αξία ενεργητικού το 1,5 δισ. ευρώ, με επενδύσεις ιδίων κεφαλαίων άνω των 350 εκατ. ευρώ.

O συνολικός τζίρος όλων των εταιρειών αυτή τη στιγμή φτάνει στα 420 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 350 εκατ. προέρχονται από τον κλάδο των logistiscs και τα 70 εκατ. από τον τουριστικό κλάδο. Στόχος είναι τα συνολικά έσοδα να φτάσουν τα 600 -700 εκατ. την επόμενη πενταετία.

Νέες εξαγορές στον κλάδο φιλοξενίας

Στον κλάδο της φιλοξενίας η HIG διαθέτει 9 ξενοδοχεία -χωρίς να περιλαμβάνονται τα ξενοδοχεία του Ομίλου Κυπριώτη- και το επόμενο διάστημα το χαρτοφυλάκιό της αναμένεται να αυξηθεί. Έως τέλος του έτους, σύμφωνα με τον κ. Μπήτρο αναμένεται να έχουν πραγματοποιηθεί τρεις εξαγορές στην περιοχή της Κρήτης, αξίας περίπου 100 εκατ. ευρώ. Στόχος της HIG είναι φτάσει 6.000 «κλειδιά» στην Ελλάδα – σήμερα διαθέτει 3.500 – και συνολικά τα 10.000 στην αγορά της Μεσογείου.

Όπως επισημάνθηκε, βασικές προϋποθέσεις για εξαγορές στον συγκεκριμένο κλάδο είναι τα ξενοδοχεία να έχουν δυναμικότητα μεγαλύτερη των 200 δωματίων, να υπάρχει σε κοντινή απόσταση αεροδρόμιο ενώ δίνεται έμφαση σε παλαιότερα κτίρια ώστε να υπάρχει περιθώριο ανακαίνισης και rebranding.

Σημειώνεται ότι η HIG έχει εξαγοράσει το ποσοστό των παλαιών μετόχων του Aldemar Ρόδου, επίσης του Mayor Holdings στην Κέρκυρα με 4 ξενοδοχειακές μονάδες καθώς και το πρώην ξενοδοχείο Aldiana στον Μόχλο Κρήτης. Παράλληλα πρόσφατα ανέπτυξε τη πλατφόρμα φιλοξενίας ELLA Resorts, κάτω από την «ομπρέλα» της οποίας πέραν των ξενοδοχείων που έχει αποκτήσει θα ενταχθούν και εκείνα που θα αποκτήσει μελλοντικά σε Ιταλία και Ισπανία, αγορές στις οποίες έχει στραμμένο το ενδιαφέρον της.

Οι μεγάλες επενδύσεις στα logistics

Στον κλάδο των logistics η HIG έχει στο χαρτοφυλάκιο της 6 εταιρείες, όπου απασχολούνται περισσότεροι από 2.500 εργαζόμενοι σε συνολικά 7-8 χώρες. Σύμφωνα με τον κ. Μπήτρο οι εταιρείες ήδη «συνεργάζονται πάρα πολύ καλά μεταξύ τους και αυτή τη στιγμή, είμαστε σε διαδικασία μεγέθυνσης τους. Η προοπτική μας είναι να τους ανοίξουμε τους ορίζοντες εκτός Ελλάδας».

«Στα logistics κοιτάζουμε κυρίως να συμπληρώσουμε το portfolio μας. Ψάχνουμε για εταιρείες «μικρά διαμαντάκια» χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αν δεν τα βρούμε δεν θα είμαστε ικανοποιημένοι» σημείωσε ο κ. Μπήτρος προσθέτοντας ότι στον συγκεκριμένο τομέα προτεραιότητα είναι η διεθνής στόχευση και χώρες όπως η Σερβία, η Ουγγαρία και η Αυστρία.

Παράλληλα επένδυση ύψους περίπου 250 εκατ. δρομολογείται για το πρότζεκτ της μετατροπής του ακινήτου της Ελληνικής Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο σε πρότυπο κέντρο διεθνών μεταφορών και αποθήκευσης (μέσω τρένου, πλοίου, φορτηγών) , ενώ επιπλέον 200 εκατ. ευρώ κεφάλαια προορίζονται για επενδύσεις αναβαθμίσεων, τεχνολογίας κ.α. στις υπόλοιπες εταιρείες του κλάδου logistics. Σημειώνεται ότι μέσα στο 2023 η ΗIG εξαγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών των Contrtade και Group Unit Hellas & Unit Shipping, εταιρειών που παρέχουν υπηρεσίες μεταφοράς και seaforwarding καθώς και το πλειοψηφικό ποσοστού εταιρείας logistics και μεταφορών Βεϊνόγλου. Είχε προηγηθεί τα προηγούμενα χρόνια η εξαγορά των εταιρειών Μακιός ΑΕ και Ολυμπιάς-Κανδύλης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ