ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κωτσόβολος: τι γίνεται με την πώληση και τα επόμενα πλάνα της αλυσίδας

Κωτσόβολος: τι γίνεται με την πώληση και τα επόμενα πλάνα της αλυσίδας

Τις ευκαιρίες που δημιουργούνται από την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και τη μετατροπή της Ελλάδας σε «καταφύγιο» επενδυτών θέλει να εκμεταλλευτεί η Κωτσόβολος με τη μεγαλύτερη αλυσίδα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών της χώρας να ενισχύει το επενδυτικό πλάνο της, δίνοντας έμφαση τόσο στις υποδομές της όσο και στο δίκτυο καταστημάτων της.

Αυτό ήταν ένα από τα συμπεράσματα της χθεσινής παρουσίασης της Κωτσόβολος με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της αλυσίδας για το οικονομικό έτος 2022-2023, το οποίο έληξε στο τέλος Απριλίου. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Κωτσόβολος, Γιάννης Βασιλάκος δέχθηκε αρκετές ερωτήσεις αναφορικά με τη διαδικασία που έχει ξεκινήσει η μητρική εταιρεία, η βρετανική Currys, για τη στρατηγική αναθεώρηση της συμμετοχής της στην ελληνική αλυσίδα, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο και της πώλησης. Ο κ. Βασιλάκος απάντησε ότι ουσιαστικά δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι ούτε πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Από τους ανθρώπους που γνωρίζουν πως εξελίσσεται η διαδικασία είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Currys, Alex Baldock, ο οποίος χθες το πρωί στην ενημέρωση των αναλυτών με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα του βρετανικού ομίλου υποστήριξε πως η Κωτσόβολος είναι μία υγιής εταιρεία σε μία υγιής οικονομία αλλά είναι περιορισμένες οι συνέργιες που υπάρχουν με τις υπόλοιπες δραστηριότητες και γι’ αυτό είναι μία καλή ώρα για να εξεταστούν όλες οι προοπτικές. Ο κ. Baldock τόνισε πάντως ότι η Currys δεν είναι απαραίτητο ότι θα πουλήσει την Κωτσόβολος αν δεν λάβει μία καλή προσφορά που να την αφήνει ικανοποιημένη.

Όσον αφορά στην πορεία του οικονομικού έτους 2022-2023, η Κωτσόβολος πέτυχε να αυξήσει τα έσοδα της κατά 12,1% στα 733 εκατ. ευρώ όταν συνολικά η αγορά των καταναλωτικών ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αυξήθηκε κατά 4% το 2022 στα 2,6 δισ. ευρώ. Βέβαια, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) έφτασαν τα 48,6 εκατ. ευρώ, από 51,7 εκατ. το αμέσως προηγούμενο οικονομικό έτος. Τα λειτουργικά κέρδη (EBIT) ανήλθαν στα 20,7 εκατ., από 25,2 εκατ. το 2021-2022, παρουσιάζοντας μείωση, λόγω των ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων σε όλες –ανεξαιρέτως - τις γραμμές κόστους, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης στο κόστος πωληθέντων, όπως επεσήμανε αρκετές φορές ο κ. Βασιλάκος. Σύμφωνα με τον τελευταίο, η κατάσταση όσον αφορά το κόστος βελτιώθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού του οικονομικού έτους οπότε και επετεύχθη το μεγαλύτερο κομμάτι της κερδοφορίας.

Επενδύσεις

Οι επενδύσεις για το συγκεκριμένο οικονομικό έτος έφτασαν τα 13,4 εκατ. ευρώ, έναντι 13,3 εκατ. το 2021-2022, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα έκλεισαν στα 82,8 εκατ. ευρώ έναντι 59,4 εκατ. ευρώ το 2021-2022, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 39,4%.

Οι επενδύσεις την περασμένη χρονιά αφορούσαν, μεταξύ άλλων, το άνοιγμα 3 νέων καταστημάτων στην Ελλάδα και ενός στην Κύπρο, αλλά και την ολοκλήρωση μίας σειράς σημαντικών αναβαθμίσεων, τόσο σε υποδομές, όσο και σε λειτουργικά συστήματα εξυπηρέτησης. Παράλληλα, ενίσχυσε την εφοδιαστική της αλυσίδα, με επενδύσεις σε ρομποτικούς αυτοματισμούς τελευταίας τεχνολογίας, ενώ, ολοκλήρωσε μία σειρά μεγάλων έργων ψηφιακού μετασχηματισμού, όπως, μεταξύ άλλων, την πλήρη μετάβαση όλων των συστημάτων της εταιρείας σε νέες σύγχρονες πλατφόρμες λογισμικού, αλλά και τη μετάβαση αυτών, στο Microsoft Azure cloud.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως το τρέχον οικονομικό έτος, το ύψος των επενδύσεων πρόκειται να αυξηθεί φθάνοντας στα 19,4 εκατ. ευρώ. Οι επενδύσεις περιλαμβάνουν τόσο κινήσεις στο χώρο των καταστημάτων με το άνοιγμα 3 νέων σημείων σε Ρέθυμνο, Ζάκυνθο και Ορεστιάδα, μία μεταστέγαση (Αλεξανδρούπολη) αλλά και 5 μεταστεγάσεις αλλά και κινήσεις σε τεχνολογικές λύσεις και αυτοματισμούς αποθηκών. Ουσιαστικά, η Κωτσόβολος ξεκινά την πρώτη φάση της δημιουργίας της νέας αποθήκης της, εμβαδού 56.000 τ.μ. στο Θριάσιο Πεδίο, την οποία εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει να αξιοποιεί στις αρχές του 2024 και θα είναι κορυφαία όσον αφορά τις λύσεις αυτοματισμού που θα αξιοποιεί.

Οι επενδύσεις σε τεχνολογικές υποδομές αλλά και στην αποθήκη θα βοηθήσουν την Κωτσόβολος να συνεχίσει να υλοποιεί μία σειρά από καινοτόμες υπηρεσίες και να επεκτείνεται σε τομείς που σχετίζονται τόσο με την παροχή ολοκληρωμένων λύσεων για το σπίτι ή μία μικρή επιχείρηση. Όπως σημείωσε ο κ. Βασιλάκος, η Κωτσόβολος έχει φθάσει να προσφέρει υπηρεσίες και λύσεις που φθάνουν μέχρι τον σχεδιασμό ακόμη και των επίπλων ενός σπιτιού ή την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε μία μικρή επιχείρηση. Παράλληλα, η Κωτσόβολος έχει αναπτύξει μία σειρά από υπηρεσίες που προσφέρει σε άλλες επιχειρήσεις, όπως είναι η δυνατότητα να χρησιμοποιούν το δίκτυο διανομής της αλυσίδας ή να προβάλλουν διαφημίσεις στις τηλεοράσεις που βρίσκονται μέσα στα καταστήματα. «Στόχος μας είναι να είμαστε έτοιμοι για τον επόμενο κύκλο ανταγωνισμού που θα είναι πιο δυνατός» επεσήμανε ο κ. Βασιλάκος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ