ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τι συνέβη με την Ellington και την Attica Bank – Τα ερωτήματα και οι έρευνες

Τι συνέβη με την Ellington και την Attica Bank – Τα ερωτήματα και οι έρευνες
Attica Bank INTIME NEWS

Σωρεία ερωτημάτων, που νομοτελειακά καλούν τις αρμόδιες αρχές να ασχοληθούν με το θέμα, έχει προκαλέσει η σχέση της Ellington με την Attica Bank και την αύξηση μετοχικού της τράπεζας.

Μάλιστα, μια σειρά από πρόσφατες εξελίξεις περιπλέκουν ακόμη περισσότερο τα πράγματα σε μια υπόθεση που πλέον έχει πάρει διαστάσεις εντός και εκτός συνόρων.

Η υπόθεση ξεκινά ήδη από την πρώτη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica bank ύψους 240 εκατ. ευρώ. Για την εν λόγω υπόθεση, η Ellington Αμερικής επιβεβαίωσε με επιστολή της σε ελληνικά ΜΜΕ ότι δεν συμμετείχε στην αύξηση κεφαλαίου.

Αντίθετα, όπως προέκυψε από τα επίσημα έγγραφα, στην ΑΜΚ συμμετείχε η RINOA, η οποία και είναι κυπριακών συμφερόντων επενδυτικό όχημα ειδικού σκοπού («SPV») μέσω του οποίου γίνονταν επενδύσεις στην αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα μέσω αγοράς τίτλων ή/και τιτλοποιήσεων.

Και εδώ γεννιέται το πρώτο μεγάλο ερώτημα, καθώς από τη μία η Ellington Αμερικής ανέφερε ότι δεν έχει καμία σχέση με τις εταιρείες RINOA και Ellington Solutions, ενώ την ίδια στιγμή η κυρία Ειρήνη Μαραγκουδάκη, με την ιδιότητά της ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Attica Bank, ισχυριζόταν ότι η Ellington Αμερικής είναι άμεσα συνδεδεμένη με την RINOA.

Γεγονός που αποτελεί μείζον ζήτημα καθώς προκύπτει πως το ΤΧΣ, η ΤτΕ και το ΤΜΕΔΕ εξαπατήθηκαν, καθώς θεωρούσαν ότι η μητρική Ellington Αμερικής συμμετείχε στην διοίκηση της Attica Bank, στην πρώτη ΑΜΚ αλλά και στη διαχείριση της εταιρείας «Θεάς Άρτεμις» που είχε αναλάβει τη διαχείριση των κόκκινων δανείων της τράπεζας μέσω της ελληνικής θυγατρικής της Ellington Solutions, με επικεφαλής την Ειρήνη Μαραγκουδάκη.

Ένα σενάριο που πλέον όμως διαψεύδεται μέσω της επιστολής που απέστειλε η Ellington Αμερικής.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν κύκλοι της τραπεζικής αγοράς, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει υπάρξει παρέμβαση των αρμόδιων αρχών αλλά και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, μολονότι τα στοιχεία αυτά έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Και αυτό, παρόλο που η μετοχή της Attica Bank διαπραγματευόταν στο παρελθόν καταγράφοντας σημαντικές διακυμάνσεις στη βάσει ανακοινώσεων για την δήθεν συμμετοχή της Ellington στην τράπεζα.

Την ίδια στιγμή πάντως, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, ήδη έχει ξεκινήσει σχετική έρευνα τόσο από την πλευρά του ΤΧΣ αλλά και του ΤΜΕΔΕ, αναζητώντας πώς και αν τελικά συνδέονταν η Αμερικανική εισηγμένη Ellington με τη RINOA και την Ellington solutions.

Ενώ τα ερωτήματα πολλαπλασιάζονται μετά την επιστολή που απέστειλε η Ellington Αμερικής στην Attica Bank, δηλώνοντας ότι επέτρεψε στην Thrivest Holding να συμμετάσχει στην πρόσφατη ΑΜΚ της τράπεζας.

Σε κάθε περίπτωση, καθίσταται πλέον σαφές πως η Ellington Αμερικής επέτρεψε, ή και ενδεχομένως δημιούργησε εσκεμμένα την αίσθηση ότι ελέγχει τη RINOA και την Ellington Solutions. Ενώ η ίδια ξεκαθαρίζει ότι στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι. Γεγονός που αναμένεται, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, να προκαλέσει την έρευνα των αρμοδίων αρχών καθώς προκύπτουν ερωτήματα που δεν μπορούν, αλλά και όπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, δεν πρέπει να παραμείνουν αναπάντητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ