ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Καραβίας: Η Eurobank γίνεται η πρώτη ελληνική τράπεζα εκτός ΤΧΣ - Διανομή μερίσματος 25%

Καραβίας: Η Eurobank γίνεται η πρώτη ελληνική τράπεζα εκτός ΤΧΣ - Διανομή μερίσματος 25%
ΙΝΤΙΜΕ

Την απόκτηση του ποσοστού του 1,4% του ΤΧΣ, αποφάσισαν οι μέτοχοι της Eurobank, στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης και έτσι γίνεται ο πρώτος τραπεζικός όμιλος από τον οποίο αποχωρεί το κράτος.

Συγκεκριμένα, η διάρκεια για την οποία χορηγείται η έγκριση ορίζεται σε 6 μήνες από την ημέρα της Γενικής Συνέλευσης. Η μέγιστη τιμή αγοράς ορίζεται στα 1,90 ευρώ ανά μετοχή και η ελάχιστη τιμή αγοράς στα 1,10 ευρώ ανά μετοχή.

Με βάση την απόφαση της ΓΣ ο ανώτατος αριθμός μετοχών που δύναται να αποκτήσει η εταιρεία αθροιζόμενος με τις μετοχές που ανήκουν εκάστοτε στην Εταιρεία δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας. Ειδικότερα, στην παρούσα συναλλαγή, ο αριθμός μετοχών προς αγορά θα είναι το σύνολο των μετοχών εκδόσεώς της που κατέχει το Ταμείο, δηλαδή 52.080.673 μετοχές, που αντιστοιχούν σε ποσοστό περίπου 1,4% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Φωκίων Καραβίας με ομιλία του προς τους μετόχους τόνισε: «Έχει έρθει η ώρα της ανταμοιβής των μετοχών. Η κατάλληλη ανταμοιβή βρίσκεται στο επίκεντρο του στρατηγικού σχεδιασμού».

Η Eurobank αποφάσισε την επίτευξη σταθερά υψηλής απόδοσης επί των ιδίων κεφαλαίων. Το 2023 ο στόχος είναι 13% και τώρα αναθεωρείται σε 14%. Προχωρήσαμε σε αυτήν την πρωτοβουλία για την απόδοση αξίας στους μετόχους μας. Η εξαγορά του 1,4% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας αποτελεί μία έμμεση ανταμοιβή των μετόχων. Μέσω αυτής αυξάνονται τα κέρδη ανά μετοχή».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Eurobank κ. Γιώργος Ζανιάς στην ομιλία του τόνισε ότι «η τράπεζα μας συνεχίζει με επιταχυνόμενο ρυθμό την πορεία εξυγίανσης και ανάπτυξης της» και αναφέρθηκε στις οικονομικές επιδόσεις της τράπεζας το 2022, ενώ υπογράμμισε την απόφαση της τράπεζας να στρέψει μεγάλο μέρος των χρηματοδοτήσεων της στην πράσινη μετάβαση.

Διανομή μερίσματος

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον διευθύνων σύμβουλο της Eurobank, «Από του χρόνου θα διανείμουμε μέρισμα που θα αντιστοιχεί στο 25% των κερδών του 2023».

Παράλληλα, αναφερόμενος στην απόκτηση του 1,4% των μετοχών του ΤΧΣ εξήγησε: «Είστε μέτοχοι ενός δυναμικού και αναπτυσσόμενου οργανισμού με προοπτικές. Ας πάμε το 2014 όταν η τράπεζα ολοκλήρωσε την ανακεφαλαιοποίηση με δικά μας κεφάλαια και το 2015 στηρίξατε και εσείς την νέα ανακεφαλαιοποίηση σε μία ιδιαίτερα δύσκολη εποχή. Ήσαστε δίπλα μας από το 2008 όταν και η τράπεζα διέκοψε τη διανομή μερισμάτων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ