ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Τράπεζα Αττικής, η Ellington και ο φόβος για νέα Folli Follie

Η Τράπεζα Αττικής, η Ellington και ο φόβος για νέα Folli Follie
Attica Bank INTIME NEWS

Σειρά ερωτημάτων στην τραπεζική αλλά και την επενδυτική κοινότητα συνεχίζει να προκαλεί η υπόθεση της Attica Bank και κυρίως ο ρόλος της Ellington στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

Μετά την ανάδειξη της υπόθεσης μέσω σειράς δημοσιευμάτων, η Ellington Solutions εξέδωσε ανακοινώσεις προκειμένου να ξεκαθαρίσει την εικόνα του τι ακριβώς συνέβη.

Εντούτοις, όπως αναφέρουν κύκλοι της αγοράς, οι εν λόγω ανακοινώσεις όχι μόνο δεν έδωσαν πειστικές απαντήσεις, αλλά αντίθετα έκανα ακόμα πιο περίπλοκη την υπόθεση.

Εγείροντας κατ’ αυτό τον τρόπο εύλογα ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο η Ellington Αμερικής εμφανίζεται να βρίσκεται πίσω από την εταιρεία ειδικού σκοπού RINOA, η οποία έχει έδρα την Κύπρο και μετοχικό κεφάλαιο μόλις 1.000 ευρώ. Ενώ την ίδια στιγμή, όπως τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι, η ελληνική Ellington Solutions δηλώνει ουσιαστικά άγνοια για το συνέβη, μολονότι τα στελέχη της έπαιξαν ουσιαστικό ρόλο στη διοίκηση της τράπεζας και κυρίως στη διαχείριση των τιτλοποιημένων δανείων.

Υπό αυτό το πρίσμα, τα ίδια στελέχη τονίζουν ότι –μολονότι η υπόθεση έχει πάρει διαστάσεις- εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι αρμόδιες εποπτικές αρχές αλλά και η δικαιοσύνη δεν έχουν αναλάβει ακόμη δράση για τη διαλεύκανση του «μυστηρίου».

Και αυτό γιατί κατά τη διάρκεια των αυξήσεων του μετοχικού κεφαλαίου η μετοχή της Attica Bank κατέγραψε εντονότατες διακυμάνσεις, οι οποίες –όπως προκύπτει πλέον- οφείλονταν σε πλημμελή στην καλύτερη περίπτωση πληροφόρηση των επενδυτών.

Κάνουν έτσι άμεσο συσχετισμό με την υπόθεση της Folli Follie, η οποία είχε καταστροφικό αντίκτυπο όχι μόνο για τους επενδυτές που πίστεψαν στο “success story” της εταιρείας αλλά και ευρύτερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, το κύρος του οποίου επλήγη σημαντικότατα. Μάλιστα, συνεχίζουν τον παραλληλισμό, τονίζοντας πως και στις δύο περιπτώσεις τα αντανακλαστικά των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών αποδεικνύονται ανύπαρκτα, καθώς οι έλεγχοι καθυστέρησαν χαρακτηριστικά και αφού ήδη είχε προκληθεί η βλάβη.

Γεγονός που σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους αυξάνει έτι περαιτέρω την πίεση προς τον νέο ιδιώτη μέτοχο της Τράπεζας, Thrivest Holding, προκειμένου να ζητήσει άμεσα διαχειριστικό έλεγχο από ανεξάρτητο οργανισμό. Ούτως ώστε να απαντηθούν τα ερωτήματα και να φωτιστεί ο ρόλος που έχει διαδραματίσει η Ellington Αμερική αλλά και η Ellington Solutions.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ