ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Όμιλος ΟΤΕ: θετικό πρόσημο στα αποτελέσματα στην ελληνική αγορά

Με θετικό πρόσημο έκλεισε ο όμιλος ΟΤΕ το β’ τρίμηνο της φετινής χρονιάς όσον αφορά στα οικονομικά αποτελέσματα του στην ελληνική αγορά με τις προκλήσεις που υπάρχουν στη ρουμανική αγορά να επηρεάζουν το σύνολο των εσόδων και την κερδοφορία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν το β’ τρίμηνο του 2023, τα ενοποιημένα έσοδα του ομίλου OTE αυξήθηκαν κατά 1,1% και διαμορφώθηκαν σε 854,1 εκατ. ευρώ. Στην Ελλάδα, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 2,4% στα 786,6 εκατ. ευρώ, καθώς η πτώση στις υπηρεσίες λιανικής σταθερής αντισταθμίστηκε από τις ισχυρές επιδόσεις στην κινητή και στις υπηρεσίες ICT, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση. Στην Ρουμανία, τα έσοδα μειώθηκαν κατά 11,4% και διαμορφώθηκαν στα 69,3 εκατ. ευρώ, αντανακλώντας σε μεγάλο βαθμό, όπως και στο προηγούμενο τρίμηνο, την παύση της παροχής υπηρεσιών MVNO σε πελάτες FMC, που άρχισε να φθίνει το δεύτερο μισό του 2022, προωθητικές ενέργειες για τη συγκράτηση της πελατειακής βάσης, και την επίδραση από τη μείωση στα τέλη τερματισμού κινητής τηλεφωνίας.

Η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA (AL) του ομίλου μειώθηκε κατά 1,8% στα 326,8 εκατ. ευρώ, με το περιθώριο να διαμορφώνεται σε 38,3%. Στην Ελλάδα, η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA (AL) σημείωσε αύξηση 0,9%, στα 322 εκατ. ευρώ, με ισχυρό περιθώριο EBITDA 40,9%. Στην Ρουμανία, η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA (AL) διαμορφώθηκε στα 4,8 εκατ. ευρώ μειωμένη κατά 8,9 εκατ. ευρώ, μερικώς οφειλόμενη στην παύση των δραστηριοτήτων MVNO, στο υψηλότερο κόστος ενέργειας, λόγω άρσης της κρατικής ρύθμισης στις τιμές ενέργειας από τις αρχές του 2023 και σε ορισμένες προσαρμογές στα λειτουργικά έξοδα το προηγούμενο έτος.

Οι προσαρμοσμένες επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία ανήλθαν σε 166,7 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 0,7% από το β’ τρίμηνο του 2022. Εξαιρουμένης της επίδρασης των επενδύσεων που σχετίζονται με το τηλεοπτικό περιεχόμενο, που ήταν ιδιαίτερα υψηλές το β’ τρίμηνο 2022 λόγω της απόκτησης των δικαιωμάτων μετάδοσης των αγώνων για το ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, οι προσαρμοσμένες επενδύσεις θα ήταν αυξημένες κατά 15,6%. Οι επενδύσεις στην Ελλάδα και στην κινητή Ρουμανίας διαμορφώθηκαν σε 157,9 εκατ. ευρώ και 8,8 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

«Το δεύτερο τρίμηνο συνεχίσαμε την αναπτυξιακή μας πορεία, σημειώνοντας θετικές επιδόσεις στην ελληνική αγορά, η οποία, όπως αναμέναμε, χαρακτηρίζεται από εντεινόμενο ανταγωνισμό. Η ισχυρή αύξηση των εσόδων από υπηρεσίες κινητής αντιστάθμισε τη μείωση που σημειώθηκε στη σταθερή λόγω πρωτοβουλιών συγκράτησης της πελατειακής βάσης. Η επέκταση του δικτύου οπτικών ινών συνεχίζεται. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με την αύξηση των πελατών FTTH, με το ποσοστό διείσδυσης να έχει διπλασιαστεί σε σχέση με έναν χρόνο πριν, και μάλιστα με αυξημένη διαθεσιμότητα του δικτύου» ανέφερε ο Μιχάλης Τσαμάζ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ. «Σε ένα πιο σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον, αναμένουμε ότι οι τάσεις που καταγράφηκαν κατά τα πρώτα τρίμηνα του έτους θα συνεχισθούν και στο δεύτερο εξάμηνο. Συνεχίζουμε την αυστηρή διαχείριση του κόστους για να διατηρήσουμε την κερδοφορία μας και να ανταποκριθούμε στις δεσμεύσεις μας».

Άνοδος του FTTH

Όσον αφορά στην πελατειακή βάση στην Ελλάδα, η Cosmote προσέλκυσε την πλειονότητα των καθαρών νέων ευρυζωνικών συνδέσεων της αγοράς (+9 χιλιάδες στο τρίμηνο, με το συνολικό αριθμό των πελατών να ανέρχεται σε 2,342 εκατ.). Επιπλέον, κατέγραψε ακόμα ένα τρίμηνο αύξησης στους συνδρομητές οπτικών ινών (FTTx) κατά 7,0%, με 25 χιλιάδες καθαρές προσθήκες. Ο συνολικός αριθμός συνδρομητών FTTx ανήλθε σε 1.515 χιλιάδες, και η διείσδυση των υπηρεσιών οπτικής ίνας επί της συνολικής ευρυζωνικής βάσης αυξήθηκε σε 64,7%. Το 46% των συνδρομητών FTTx απολαμβάνουν ταχύτητες 100Mbps ή μεγαλύτερες.

Για ακόμα ένα τρίμηνο, ο ΟΤΕ εστίασε στο επενδυτικό του πλάνο για την ανάπτυξη του δικτύου FTTH, έχοντας εγκαταστήσει άνω του 80% των συνολικών γραμμών FTTH στη χώρα. Σχεδόν 1,1 εκατομμύρια σπίτια κι επιχειρήσεις είχαν πρόσβαση σε FTTH στο τέλος Ιουνίου, με στόχο τα περίπου 1,4 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2023. Στο τρίμηνο, οι πελάτες FTTH κατέγραψαν ισχυρή αύξηση, κατά 28 χιλιάδες, με τη συνολική συνδρομητική βάση να φθάνει τις 194 χιλιάδες. Η διείσδυση στις υποδομές FTTH του ΟΤΕ (ποσοστό πελατών επί των διαθέσιμων γραμμών) αυξήθηκε σε 19%, από 14% πέρυσι. Οι συνδρομητές τηλεόρασης του ΟΤΕ άγγιξαν τις 648 χιλιάδες το β’ τρίμηνο του 2023, αυξημένοι κατά 1,0% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, παρά τον έντονο ανταγωνισμό και την εκτεταμένη πειρατεία.

Στην κινητή η συνολική συνδρομητική βάση ανήλθε στα 7,4 εκατ. στο τέλος του τριμήνου, ενισχυμένη κατά 0,7% σε ετήσια βάση. Ο ΟΤΕ συνεχίζει να επεκτείνει το 5G δίκτυό του, με πληθυσμιακή κάλυψη που υπερβαίνει πλέον το 85% και κοντά στο στόχο του 90% για το τέλος του 2023. Η κάλυψη στην Αθήνα ανέρχεται ήδη σε 97%, ενώ στη Θεσσαλονίκη και άλλες 37 πόλεις στην Ελλάδα η κάλυψη ξεπερνά το 90%, με τις ταχύτητες να υπερβαίνουν σε κάποιες περιοχές το 1Gbps.

Τέλος, η νέα εφαρμογή ηλεκτρονικών συναλλαγών και πληρωμών μέσω κινητού τηλεφώνου, «payzy by COSMOTE» έφθασε πλέον τις 135 χιλιάδες χρήστες.

Προοπτικές

Όσον αφορά το υπόλοιπο του 2023, ο ΟΤΕ εκτιμά ότι θα διατηρήσει τη θέση του στην αγορά και θα συνεχίσει να επωφελείται από τις προηγμένες υποδομές δικτύων που διαθέτει, τόσο στη σταθερή όσο και στην κινητή και θα συνεχίσει την επενδυτική του στρατηγική, εστιάζοντας στην υποδομή FTTH και στο δίκτυο 5G. Ειδικά, για την Ελλάδα, ο ΟΤΕ εκτιμά ότι θα διατηρηθούν οι τρέχουσες τάσεις κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, υποστηριζόμενες από τις κύριες κατηγορίες εσόδων και χαμηλότερα κόστη σε συγκεκριμένους τομείς. Οι δραστηριότητες του ομίλου αναμένεται να επηρεαστούν πάντως από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ρουμανία.

Για το 2023, η διοίκηση του ΟΤΕ διατηρεί τον στόχο για τις ελεύθερες ταμειακές ροές στα 500 εκατ. ευρώ περίπου, ως αποτέλεσμα υψηλότερων πληρωμών φόρου εισοδήματος συγκριτικά με το 2022, χαμηλότερων χρηματοοικονομικών εξόδων, σταθερών επενδύσεων και καλύτερων λειτουργικών επιδόσεων στην Ελλάδα. Οι επενδύσεις του Ομίλου για το 2023 αναμένεται να παραμείνουν σταθερές, περίπου στα 640 εκατ. ευρώ, καθώς η εταιρεία συνεχίζει την ανάπτυξη των υποδομών FTTH.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης