ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Diamonds of the Greek Economy 2016: Αυτά είναι τα «διαμάντια» της ελληνικής οικονομίας

Diamonds of the Greek Economy 2016: Αυτά είναι τα «διαμάντια» της ελληνικής οικονομίας
Λευτέρης Παρτσάλης

Οι επιχειρήσεις-διαμάντια που διακρίθηκαν το 2016 για την ικανότητά τους να αναπτύσσονται μέσα στην κρίση, το σεβασμό στο ανθρώπινο δυναμικό τους, την αξιοσημείωτη εξωστρέφεια και την προσφορά τους στην εθνική οικονομία, βραβεύθηκαν την Τετάρτη (29/06/2016) στο πλαίσιο του καταξιωμένου πλέον θεσμού «Diamonds of the Greek Economy».

Η συμμετοχή του επιχειρηματικού κόσμου, των εκπροσώπων της Πολιτείας, φορέων και επιμελητηρίων ξεπέρασε κάθε προηγούμενη διοργάνωση, στην τελετή απονομής των επιχειρηματικών διακρίσεων που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία».

Μέσα από 320 επιχειρήσεις-διαμάντια, ο εκδοτικός οργανισμός ACTIVE BUSINESS PUBLISHING «αλίευσε» -όπως χαρακτηριστικά είπε ο οικοδεσπότης Σπύρος Κτενάς- τις 43 που ξεχώρισαν και έλαβαν επιχειρηματικές διακρίσεις και βραβεία.


Επιχειρηματική διάκριση έλαβε η μεγάλη ελληνική φαρμακοβιομηχανία ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε. Εκ μέρους της διοίκησης της εταιρείας και της οικογένειας Γιαννακόπουλου, τη διάκριση παρέλαβε η διευθύντρια Ποιότητας της ΒΙΑΝΕΞ, Γεωργία Βέρδη. «Εμείς εκπροσωπούμε το Ελληνικό Φάρμακο. Η ΒΙΑΝΕΞ ΑΕ διαθέτει 4 υπερσύγχρονα εργοστάσια στην Ελλάδα, τα οποία παράγουν φάρμακα για την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η ιστορία της ΒΙΑΝΕΞ ξεκίνησε το 1924 και με μία σταδιακή ανοδική πορεία, σήμερα επιτυχώς προωθεί 100 εκατ. συσκευασίες, 400 φαρμακευτικών προϊόντων σε Ελλάδα, Ευρώπη, Ασία (Κίνα), Αφρική, Μέση Ανατολή και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

diam10


Το 2015 εξήχθησαν 29 εκατ. φαρμακευτικά προϊόντα (αντιβιοτικά, αντικαρκινικά, αντιυπερτασικά, παυσίπονα, κ.α) σε 48 χώρες, μέγεθος το οποίο αντιπροσωπεύει το 60% της παραγωγής μας. Η ΒΙΑΝΕΞ απασχολεί περίπου 1200 άτομα και διαθέτει 47 πιστοποιητικά ποιότητας. Αυτά οφείλονται στη διοίκηση της εταιρείας μας, η οποία στην περίοδο της κρίσης, συνέχισε να επενδύει στην ποιότητα, στον παραγωγικό εξοπλισμό, στην αναβάθμιση των εγκαταστάσεων, σε καινοτόμες τεχνολογίες και πάνω απ’ όλα διατήρησε το ανθρώπινο δυναμικό της.


Αισθανόμαστε όλοι περήφανοι για την εταιρεία μας διότι: είναι παράδειγμα Ανάπτυξης, Ποιότητας, Υγείας και Ασφάλειας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, είναι μία παραγωγική δύναμη υψηλής τεχνολογίας που έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως».


Ηχηρή ήταν, γενικότερα, η παρουσία του χώρου του φαρμάκου, καθώς επτά φαρμακοβιομηχανίες ήταν μεταξύ των διακριθεισών εταιρειών, μία από το χώρο των συμπληρωμάτων διατροφής και ένας φαρμακευτικός συνεταιρισμός, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική που διαθέτει ο κλάδος και το χαρακτήρα του ως αναπτυξιακού πυλώνα, παρά τα πλήγματα που έχει δεχθεί τα τελευταία χρόνια. Ακριβώς αυτό το γεγονός χαρακτήρισε «οξύμωρο» ο διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας της Pharmathen, Κωνσταντίνος Κοτζιάς, ο οποίος παρέλαβε τη διάκριση για την εταιρεία. «Τα διαμάντια στο φυσικό τους χώρο δημιουργούνται από τον άνθρακα, στη δική μας περίπτωση η πίεση του περιβάλλοντος τείνει να κάνει τα διαμάντια άνθρακα!» είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος προφανώς στις συνθήκες που διαμόρφωσε η οικονομική κρίση, αλλά και στις πολιτικές φαρμάκου που έχουν εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια.

Ως προς το στίγμα, τώρα, της πολιτικής και οικονομικής συγκυρίας, το έδωσαν μέσα από τις παρεμβάσεις τους στην εκδήλωση η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Ηλίας Ξανθάκος, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων του κόμματος, Χρήστος Σταϊκούρας, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης, και ο πρόεδρος του Ελληνο-Βρετανικού Επιμελητηρίου, Χάρης Οικονομόπουλος.


Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης κλείνει ο κύκλος της αβεβαιότητας, σταθεροποιείται το οικονομικό περιβάλλον, παρέχοντας και την απαιτούμενη ρευστότητα, υποστήριξε η κ. Κουντουρά, η οποία αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού. Προς το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί η κωδικοποίηση της τουριστικής νομοθεσίας, δήλωσε και εμφανίσθηκε αισιόδοξη για τις επιδόσεις σε αφίξεις και έσοδα που θα σημειώσει η χώρα το 2016, προσελκύοντας επίσης επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας, στο πλαίσιο αξιοποίησης του ΕΣΠΑ 2014-2020. Από την πλευρά του, ο κ. Ξανθάκος αναφέρθηκε στους κλάδους προτεραιότητας του νέου αναπτυξιακού νόμου, ενώ τόνισε ότι το προσεχές διάστημα θα έρθουν νομοθετικές ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν την επιχειρηματικότητα. Πρόκειται για το νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις, για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων και για την άρση εμποδίων στον ανταγωνισμό με βάση τις οδηγίες του ΟΟΣΑ.

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο κ. Σταϊκούρας, ο οποίος έκανε λόγο για την «αριστερή τεχνοκρατική» η οποία επιβάρυνε τη χώρα με ένα νέο δάνειο 86 δισ. ευρώ, μέτρα λιτότητας ύψους 9 δισ. και απώλεια πλούτου 21 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2014. Η μακροχρόνια βιωσιμότητα του χρέους επιβαρύνθηκε δε, από «ανερμάτιστους χειρισμούς», δήλωσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Οικονομόπουλος αναφέρθηκε στην κατάσταση που διαμορφώνει το Brexit. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία είναι η έκφραση μίας «σιχτίρ» ψήφου, υποστήριξε ο πρόεδρος του Ελληνο-βρετανικού Επιμελητηρίου. Οι συνέπειες είναι ορατές, είπε, καθώς παρατηρείται πτώση 20% στις κρατήσεις των ξενοδοχείων, ενώ εκτίμησε ότι θα πληγούν και οι εξαγωγές. Χαρακτήρισε ως τη μοναδική μεταρρύθμιση που έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, τη συνταγματική αναθεώρηση και κάλεσε την κυβέρνηση στο πλαίσιο αυτό να προβλέψει κίνητρα για τις επιχειρήσεις οι οποίες ενδέχεται να εγκαταλείψουν τη Βρετανία, για να έρθουν στην Ελλάδα.

Τέλος, οι επιχειρήσεις που βραβεύθηκαν είναι: ΔΕΠΑ, ΒΙΑΝΕΞ, Β2Β Gaming Services, ΙΕΚ ΑΚΜΗ, ΔΕΛΤΑ, BMW Hellas, ΔΕΔΔΗΕ, ΕΖΑ, Celestial Cruises, Pharmathen, Boehringer Ingelheim, Χήτος ΑΒΕΕ Ζαγόρι, Vitex, DEMO ABEE, Unipharma, Power Health, ELVIAL, Viohalco, ΠΕΙΦΑΣΥΝ, Intercomm Food, Elpen, Vitafarm, Novartis Hellas, ΔΕΗ, ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ ΑΒΕΕ, Sabo SA, Fanis, Kosmocar, Όλυμπος, MITSIS HOTELS, Ολυμπιακή Ζυθοποιία, SANI, Πανδώρα, Σκλαβενίτης, COCA COLA 3E, BRISTOL, JANSSEN, METKA, ELLAKTOR, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΥΔΑΠ, ΑΒ Βασιλόπουλος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ