ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πληροφορική: Oι ξένοι «παίκτες» που εμπιστεύονται τους Έλληνες developers και δεν θέλουν έργα

Πληροφορική: Oι ξένοι «παίκτες» που εμπιστεύονται τους Έλληνες developers και δεν θέλουν έργα

Μία νέα τάση αρχίζει να διαμορφώνεται στο χώρο της πληροφορικής με ξένες εταιρείες κυρίως από την Ευρώπη να επενδύουν στο ανθρώπινο δυναμικό της Ελλάδας, χωρίς, όμως να ενδιαφέρονται να «κυνηγήσουν» έργα είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα.

Πρόκειται για εταιρείες, όπως είναι η Cegeca και η Sword, που δραστηριοποιούνται στο χώρο των έργων πληροφορικής και αναπτύσσουν λύσεις απευθυνόμενες σε μεγάλους πελάτες και οργανισμούς και οι οποίες έχουν ήδη δημιουργήσει ή σχεδιάζουν να δημιουργήσουν στη χώρα μας κόμβους απασχολώντας εκατοντάδες εργαζόμενους. Παρά, όμως, το γεγονός ότι επενδύουν στην Ελλάδα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ενδιαφέρονται να αναπτύξουν και εμπορική δραστηριότητα στη χώρα μας.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η βελγική Cegeca, μία εταιρεία που δραστηριοποιείται στον ευρύτερο χώρο των υπηρεσιών πληροφορικής έχοντας παρουσία σε συνολικά 13 χώρες στην Ευρώπη, ενώ απασχολεί περίπου 6000 εργαζόμενους και τα έσοδα της θα φθάσουν φέτος στο 1 δισ. ευρώ. Η Cegeca έχει ξεκινήσει την υλοποίηση ενός πλάνο που περιλαμβάνει τη δημιουργία στην Αθήνα, αρχικά, ενός κέντρου ανάπτυξης εφαρμογών, το οποίο θα φθάσει να απασχολεί μέχρι το τέλος του 2023 15-30 άτομα με τον στόχο να είναι οι 300 εργαζόμενοι μέχρι το 2025. Το πλάνο περιλαμβάνει, μάλιστα, και επέκταση και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας όπως είναι η Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα και η Πάτρα.

Από τις πρώτες εταιρείες από τη δυτική Ευρώπη που έχει δημιουργήσει τη δική της βάση στην Ελλάδα είναι η Sword, η οποία έχει την έδρα της στο Λουξεμβούργο και παρουσία σε πολλές χώρες της ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Sword απασχολεί πάνω από 300 άτομα στην Ελλάδα, οι οποίοι αναπτύσσουν λύσεις για την κάλυψη των αναγκών των πελατών της εταιρείας.

Από τις νέες «εμφανίσεις» είναι και η estrata από την Ιορδανία, η οποία εγκαινίασε πριν από ένα μήνα τα γραφεία της στην Αθήνα όπου απασχολεί ήδη 150 άτομα. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στο χώρο του outsourcing για τεχνολογικές λύσεις και συνεργάζεται με την Microsoft και τη Cisco.

Σημειωτέον πως υπάρχουν και αρκετές περιπτώσεις εταιρειών πληροφορικής από το εξωτερικό που δημιουργούν κόμβους ανάπτυξης λογισμικού στην Ελλάδα με στόχο δεκάδες ή ακόμη και εκατοντάδες προσλήψεις εργαζομένων, οι οποίοι θα απασχολούνται μεν σε διεθνή projects αλλά παράλληλα η εδώ θυγατρική θα επιδιώξει να αποκτήσει το δικό της μερίδιο σε έργα στον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η ιταλική Mazzoli, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο των λύσεων για την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και η ιαπωνική NTT Data.

Η τελευταία εμφανίστηκε το 2022 με αρχικό στόχο την πρόσληψη 100 ατόμων και πλάνο αύξησης αυτού του αριθμού σε 400 μέχρι το 2026.

Σε αυτές τις εταιρείες θα πρέπει, φυσικά, να προστεθούν και μία σειρά από πολυεθνικές από τον κλάδο των ψηφιακών τεχνολογιών με ισχυρή παρουσία στην ελληνική αγορά, οι οποίες έχουν δημιουργήσει και αυτές κέντρα έρευνας και ανάπτυξης στην Ελλάδα. Στη σχετική λίστα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ονόματα όπως η ΙΒΜ, η Oracle, η HPE που έκανε πρόσφατα τη σχετική κίνηση της, η Teamviewer, η P&I αλλά και η Nokia, η Deutsche Telekom, η Accenture, η Deloitte και αρκετές ακόμη εταιρείες μικρότερου μεγέθους όπως η ολλανδική Net2Grid.

Ένα από τα βασικά ζητήματα πάντως που υπάρχει είναι αν υπάρχει το ανθρώπινο δυναμικό εκείνο που θα καλύψει τη ζήτηση που υπάρχει. Και αυτό γιατί πέραν των ξένων πολυεθνικών υπάρχουν και ελληνικές εταιρείες που αναζητούν διαρκώς developers και εξειδικευμένους ανθρώπους σε τομείς που σχετίζονται με την ανάπτυξη ψηφιακών λύσεων. Εταιρείες όπως η Netcompany – Intrasoft, η Intracom Telecom, η Uni Systems, η Epsilon Net η SoftOne, η Entersoft έχουν ανοικτές έναν πολύ μεγάλο αριθμό αγγελιών αναζητώντας ταλέντο.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο δημοσιοποιήθηκε μελέτη που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ) σε συνεργασία με την Deloitte, η οποία κατέληξε στην εκτίμηση ότι υπάρχει «έλλειμμα» ανέρχεται κατά μέσο όρο ετησίως σε 7 – 7,5 χιλιάδες ειδικούς τεχνολογιών πληροφορικών και επικοινωνιών για τη χρονική περίοδο 2023-2030. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη, οι ειδικοί ΤΠΕ εκτιμώνται ότι ήταν στο τέλος του 2022 σε περίπου 160 χιλιάδες.

Το 2030 οι ειδικοί ΤΠΕ θα ανέλθουν σε περίπου 280-300 χιλιάδες. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει επιπλέον ζήτηση περίπου 15.000 - 16.000 ειδικών ΤΠΕ κατ’ έτος για την περίοδο 2023 – 2030. Βάσει των εκτιμήσεων για την εξέλιξη της προσφοράς αποφοίτων από το 2023 έως το 2030, η διαθέσιμη προσφορά αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 8 - 8,5 χιλ. κατ’ έτος. Κάτι που σημαίνει ότι συνολικά στην οκταετία θα υπάρχουν περί τις 60.000 θέσεις που δεν θα καλυφθούν από την προσφορά που θα δημιουργηθεί!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ