ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Μεγαλώνει» με νέες επενδύσεις το Costa Navarino

«Μεγαλώνει» με νέες επενδύσεις το Costa Navarino
Το Mandarin Oriental στο Costa Navarino

Επενδυτικό πλάνο ύψους 250 εκατ. ευρώ υλοποίησε το Costa Navarino τη διετία 2022-2023 συνεχίζοντας την περαιτέρω ανάπτυξη του.

Παράλληλα, προχωρά το πλάνο του για την πλήρη ανάπτυξη όλων των περιοχών, Navarino Bay, Navarino Hills καθώς και για το Navarino Blue, με στόχο να δημιουργηθούν ξεχωριστές περιοχές, συμπληρωματικές μεταξύ τους που προσελκύουν ταξιδιώτες διαφορετικού προφίλ.

Το σύνολο των άμεσων επενδύσεων της ΤΕΜΕΣ στο Costa Navarino έως σήμερα αγγίζει τα 850 εκατ. ευρώ, ενώ μαζί με τις επενδύσεις τρίτων στο real estate ξεπερνά τα 1,25 δισ. ευρώ. Οι συνολικές επενδύσεις (άμεσες και έμμεσες) αναμένεται να φτάσουν τα 2,5 δισ. ευρώ με την ολοκλήρωση όλων των περιοχών.

Την ίδια στιγμή η επίδραση στο ΑΕΠ της Μεσσηνίας ανέρχεται στο 11% ενώ οι άμεσες θέσεις εργασίας ξεπερνούν τις 2.500 και με την ολοκλήρωση όλων των περιοχών θα ξεπεράσουν τις 6.600 (11.000 μαζί με τις έμμεσες).

Τι περιλαμβάνουν οι πρόσφατες επενδύσεις των 250 εκατ. ευρώ

Tο επενδυτικό πλάνο 250 εκατ. ευρώ για το 2022-2023, περιλάμβανε τα 2 νέα ξενοδοχεία (Mandarin Oriental, Costa Navarino και W Costa Navarino), τα 2 νέα γήπεδα γκολφ στο Navarino Hills και τη Navarino Agora. Συγκεκριμένα το 2023, σηματοδότησαν η λειτουργία του Mandarin Oriental, Costa Navarino και της Navarino Agora, στην περιοχή Navarino Bay η οποία εκτείνεται σε φυσικό τοπίο 1.400 στρεμμάτων με θέα στον κόλπο του Ναβαρίνο.

Το Mandarin Oriental, Costa Navarino, ξεκίνησε να λειτουργεί στις 15 Αυγούστου 2023 και αποτελεί το πρώτο Mandarin Oriental στην Ελλάδα ενώ περιλαμβάνει 99 δωμάτια, μεταξύ των οποίων 48 υπόσκαφες βίλες με ιδιωτική πισίνα.

Την 1η Ιουλίου άνοιξε η Navarino Agora, ένας διαδραστικός, πολυπολιτισμικός χώρος, ανοικτός σε όλους όσοι ζουν ή επισκέπτονται τη Μεσσηνία. Εκεί λειτουργούν περισσότερα από 20 καταστήματα, εστιατόρια, street food, θερινό σινεμά που συνδυάζονται με ένα ευρύ πρόγραμμα πολιτιστικών δράσεων με μουσικές και χορευτικές παραστάσεις, εκθέσεις τέχνης και βιβλίου, bazaar αντικών και άλλες εκδηλώσεις.

Navarino-Agora-Costa-Navarino---sunset.jpg
Navarino Agora

Στο Navarino Bay λειτουργεί από το 2022 το W Costa Navarino, το οποίο απευθύνεται αποκλειστικά σε ενήλικες και εφήβους άνω των 12 ετών. Φέτος, οι επιλογές διαμονής περιλαμβάνουν τις νέες EWOW beachfront βίλες 2 και 3 υπνοδωματίων, καθώς και τις Beachfront EWOW σουίτες 2 υπνοδωματίων στη Navarino Agora. Παράλληλα εντός του 2023 ξεκίνησε τη λειτουργία του το νέο Watersports Center που προσφέρει στους λάτρεις των σπορ πληθώρα θαλάσσιων αθλημάτων ενώ στο Navarino Bay βρίσκεται επίσης το γήπεδο 18 οπών Bay Course καθώς και το υπόσκαφο Bay Clubhouse.

Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το Navarino Hills, με δύο γήπεδα 18 οπών, International Olympic Academy Golf Course και The Hills Course, που λειτούργησαν το 2022 σε συνολική έκταση 1.250 στρεμμάτων.

Σημειώνεται πως στην πρώτη περιοχή ανάπτυξης, το Navarino Dunes, έχουν αναπτυχθεί τα ξενοδοχεία The Romanos, a Luxury Collection Resort και The Westin Resort, Costa Navarino. Επίσης, το γήπεδο 18 οπών The Dunes Course, το Mouratoglou Tennis Center με 12 γήπεδα τένις, 2 νέα γήπεδα pickleball και 3 νέα γήπεδα padel, το νέο NBA Basketball School Costa Navarino, καθώς και επιλογές σε αθλητικές, υπαίθριες και θαλάσσιες δραστηριότητες.

Υψηλή ζήτηση για οικιστικά ακίνητα

Τέσσερις διαφορετικές «γειτονιές», οι Sea Dunes, Olive Grove, Rolling Greens, Valley Greens, αναπτύσσονται στο Costa Navarino, στις οποίες είναι διαθέσιμοι 3 τύποι κατοικιών: “off-plan” (από τα σχέδια), “turn key” (με το κλειδί στο χέρι) και branded διαμερίσματα.

Στη γειτονιά Rolling Greens οι βίλες πωλήθηκαν μέσα σε έναν χρόνο από το λανσάρισμά τους, με τη ζήτηση να ξεπερνά την προσφορά, ενώ εντός του 2023 παραδίδονται οι πρώτες κατοικίες. Tο λανσάρισμα της νέας γειτονιάς Valley Greens με turn-key villas, επισπεύσθηκε σε συνέχεια της αυξανόμενης ζήτησης μέσα στο καλοκαίρι, με πολύ θετική ανταπόκριση.

Σημειώνεται πως το εύρος τιμών (σύμφωνα με τη διαθεσιμότητα) κυμαίνεται από €3.750.000 για τις “custom” κατοικίες, από €1.400.000 για τις “turn key” κατοικίες και από €770.000 για τα branded διαμερίσματα. Οι ιδιοκτήτες των κατοικιών επωφελούνται από μια σειρά υπηρεσιών διαχείρισης (property και facility management), και ενοικίασης, καθώς και πρόσβαση στις εγκαταστάσεις της Costa Navarino.

Costa-Navarino-2-bedroom-villa_Valley-Greens-2.jpg
Βίλα στη Valley Greens

Η επόμενη φάση επενδύσεων

Σε ό,τι αφορά την επόμενη φάση επενδύσεων περιλαμβάνει την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής Navarino Hills με επιπλέον τουριστικές υποδομές που ενισχύουν τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Επίσης, την ανάπτυξη της περιοχή Navarino Blue, στην περιοχή του Ριζόμυλου, σε κοντινή απόσταση από το Διεθνές Αεροδρόμιο Καλαμάτας. Στόχος είναι εκεί να αναπτυχθούν θεματικά ξενοδοχειακά συγκροτήματα που θα προσφέρουν πληθώρα αθλητικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων υψηλής ποιότητας.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος πως, σύμφωνα με την εταιρεία, πάνω από 8% του συνολικού προϋπολογισμού της επένδυσης έως σήμερα, έχει δοθεί σε υποδομές για το περιβάλλον, από το σχεδιασμό μέχρι και τη λειτουργία. Οι εγκαταστάσεις καλύπτουν έκταση μικρότερη σχεδόν από το μισό της επιτρεπόμενης από το νόμο, με περίπου το 90% της συνολικής έκτασης να καλύπτεται από φυσικό ή οργανωμένο πράσινο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ