ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Attica Bank: Τι σημαίνει η αναβάθμιση από τη Moody’s

Attica Bank: Τι σημαίνει η αναβάθμιση από τη Moody’s
Η κυρία Ελένη Βρεττού, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Attica Bank

Σημαντική «ψήφο εμπιστοσύνης» τόσο στο στρατηγικό σχέδιο όσο και στην υλοποίησή του από τη διοίκηση της Attica Bank αποτελεί η αναβάθμισή της από τον οίκο Moody’s.

Συγκεκριμένα η Moody’s αναβάθμισε την πιστοληπτική διαβάθμιση της Attica Bank σε caa2 από caa3 και τις καταθέσεις της σε B3 από Caa1.

Όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, η εν λόγω εξέλιξη επιβεβαιώνει την επιτυχία της υλοποιούμενης στρατηγικής από την Thrivest Holdings, βασικού μετόχου της τράπεζας.

Και ταυτόχρονα αποτελεί πρώτης τάξεως έξωθεν καλή μαρτυρία για το έργο ανασυγκρότησης της Attica Bank από τη διοίκηση της διευθύνουσας συμβούλου της τράπεζας κυρίας Ελένης Βρεττού.

Μια εξέλιξη που, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σχετίζεται άμεσα και την αποφασιστική στήριξη της Thrivest Holdings συμφερόντων Εξάρχου, Μπάκου και Καϋμενάκη - των νέων μετόχων της τράπεζας - κατά τη διάρκεια της πρόσφατης Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου.

Παράλληλα, η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει και το έργο που έχει συντελεστεί από τη διοίκηση της κυρίας Ελένη Βρεττού, εξασφαλίζοντας την προσέλκυση ταλαντούχων στελεχών, τη δημιουργίας νέων προϊόντων, την πώληση χαρτοφυλακίου NPE με θετική επίπτωση στα κεφάλαια της τράπεζας και την επιστροφή σε οργανική κερδοφορία μετά από σειρά ετών.

Σύμφωνα με κύκλους της Thrivest Holdings, η στρατηγική των μετόχων περιλαμβάνει τη δημιουργία του 5ου πυλώνα του τραπεζικού συστήματος μέσα από τη συνένωσή της με την Παγκρήτια Τράπεζα – η οποία επίσης αναβαθμίστηκε από την Moody’s -, με στόχο να ενισχύσει τον ανταγωνισμό στην αγορά, να ενισχύσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Μάλιστα, ο 5ος τραπεζικός πυλώνας συμπεριλήφθηκε στις πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ, με τον κ. Μητσοτάκη να εκφράζει τη στήριξή του, με στόχο την τόνωση του ανταγωνισμού στην αγορά και την επέκταση των χορηγήσεων.

Παράλληλα, ιδιαίτερης αξίας για την Attica Bank είναι και οι ανακοινώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη για το πρόγραμμα τιτλοποιήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων «Ηρακλής», την επέκταση του οποίου διαπραγματεύεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και αυτό διότι η έγκρισή του θα επιτρέψει την εξυγίανση των ισολογισμών και των μικρότερων τραπεζών, όπως συνέβη και με τις συστημικές τράπεζες στο παρελθόν, ανοίγοντας τον δρόμο της ανάπτυξης για τις ίδιες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ