ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών: Το μεγάλο «στοίχημα» είναι να αυξηθούν τα ποσοστά ασφαλισιμότητας

Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών: Το μεγάλο «στοίχημα» είναι να αυξηθούν τα ποσοστά ασφαλισιμότητας
Νίκος Ραζής / CNN Greece

Η αύξηση του ποσοστού ασφαλισιμότητας είναι το «μεγάλο στοίχημα» της επόμενης ημέρας για την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας, μετά την φυσική καταστροφή που άφησε στο πέρασμα της η κακοκαιρία Daniel και όπως δείχνουν τα μέτρα που ανακοίνωσε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αυτό φαίνεται πως είναι ένα κοινό σημείο αναφοράς μεταξύ κυβέρνησης και ασφαλιστικών.

Μάλιστα, μιλώντας στο CNN Greece, η Γενική Διευθύντρια της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, Ελίνα Παπασπυροπούλου τονίζει πως η ΕΑΕΕ έχει επανειλημμένως αναδείξει το μεγάλο κενό προστασίας που υπάρχει στην Ελλάδα στην ασφάλιση περιουσίας.

Παράλληλα, δίνει μια εικόνα για τις δηλώσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων, σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό και διαβεβαιώνει πως «οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις γνωρίζουν πόσο σημαντικές είναι οι αποζημιώσεις για να μπορούν οι άνθρωποι που έχουν υποστεί ζημιές στην περιουσία τους να ανακάμψουν».

Δείτε εδώ τη συνέντευξη της κ. Παπασπυροπούλου στο CNN Greece:

Η κ. Ελίνα Παπασπυροπούλου, Γενική Διευθύντρια της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος

Ποιος είναι ο πρώτος απολογισμός από την καταγραφή των ζημιών για την αποζημίωση στα ασφαλισμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις που επλήγησαν από την κακοκαιρία “Daniel”;

Μέχρι σήμερα οι ζημιές που έχουν δηλωθεί στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, ανέρχονται σε 6.011. Από αυτές, οι 4.307 ζημιές αφορούν ασφαλίσεις περιουσίας.

Συγκεκριμένα αφορούν σε:

  • 1.714 κατοικίες
  • 2.032 επιχειρήσεις
  • 69 βιομηχανικές εγκαταστάσεις, 116 τεχνικά έργα
  • 376 φωτοβολταϊκά συστήματα

Οι υπόλοιπες 1.699 ασφάλιση αυτοκινήτων και 5 ασφάλιση σκαφών.

Είναι, βέβαια, πιθανό να δηλωθούν και άλλες ζημιές τις επόμενες ημέρες. Σε κάθε περίπτωση θα επανέλθουμε με την αναλυτική αναφορά για το συμβάν αυτό, όπως γίνεται συστηματικά με όλα τα καταστροφικά γεγονότα.

Μπορείτε να μας πείτε ποια είναι η διαδικασία που ακολουθούν οι ασφαλιστικές εταιρείες για να υπολογίσουν και να βεβαιώσουν το κόστος της αποζημίωση; Πότε πιστεύετε ότι θα έχουμε μια πρώτη εικόνα του κόστους;

H ελληνική ασφαλιστική αγορά προχωρά με ταχύτατες διαδικασίες τους μηχανισμούς αυτοψίας και καταγραφής των ζημιών για την αποζημίωση στα ασφαλισμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις που επλήγησαν από την κακοκαιρία “Daniel”, όπως άλλωστε και σε όλες τις περιπτώσεις φυσικών καταστροφών. Μάλιστα έχει ήδη αρχίσει η καταβολή των πρώτων αποζημιώσεων.

Μετά από ένα καταστροφικό συμβάν ο ασφαλισμένος θα πρέπει να ενημερώσει την εταιρία του ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία της εκτίμησης της έκτασης της ζημιάς. Αυτό γίνεται μέσω ανεξάρτητων πραγματογνωμόνων που επισκέπτονται άμεσα το ακίνητο για να επιθεωρήσουν και να καταγράψουν τις ζημιές. Στη συνέχεια υπολογίζεται το ποσό της αποζημίωσης βάσει των όρων της ασφαλιστικής σύμβασης και καταβάλεται η αποζημίωση στους δικαιούχους.

Σε ό,τι αφορά το ύψος των αποζημιώσεων από την κακοκαιρία “Daniel”, όπως σε κάθε περίπτωση καταστροφικού συμβάντος, η ΕΑΕΕ προχωρά σε αναλυτική καταγραφή που θα περιλαμβάνει πέραν του πλήθους ζημιών, τα ποσά αποζημιώσεων και άλλα στοιχεία. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα δημοσιοποιηθούν με την ολοκλήρωσή της.

Υπάρχει κάτι που μπορούν να κάνουν ή να αποφύγουν οι ασφαλισμένοι, από την πλευρά τους, για να διευκολύνουν και να επιταχύνουν τη διαδικασία;

Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις γνωρίζουν πόσο σημαντικές είναι οι αποζημιώσεις για να μπορούν οι άνθρωποι που έχουν υποστεί ζημιές στην περιουσία τους να ανακάμψουν. Για αυτό το λόγο κινούν με ταχείς ρυθμούς τις διαδικασίες και έτσι στις πιο απλές περιπτώσεις οι πρώτες αποζημιώσεις ξεκινούν να πληρώνονται μετά από κάποιες ημέρες. Στις πιο πολύπλοκες υποθέσεις είναι ευνόητο ότι μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος.

Η εποικοδoμητική συνεργασία ασφαλισμένου – ασφαλιστικής εταιρίας διευκολύνει και επιταχύνει τη διαδικασία της αποζημίωσης. Αρχικά οι ασφαλισμένοι καλό είναι να αναφέρουν άμεσα τη ζημιά στην ασφαλιστική τους εταιρία και να παρέχουν τα έγγραφα ή τις πληροφορίες που θα τους ζητηθούν.

Να συνεργάζονται με τον ανεξάρτητο πραγματογνώμονα που θα αναλάβει να επιθεωρήσει και να εκτιμήσει τη ζημιά και γενικά να διατηρούν ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τους ανθρώπους της εταιρίας τους ή τους εκπροσώπους της απαντώντας σε τυχόν ερωτήσεις και παρέχοντας επιπλέον πληροφορίες που μπορεί να χρειαστούν.

Ποια είναι η θέση της ΕΑΕΕ για τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης σχετικά με την υποχρεωτική ασφάλιση κατοικιών και επιχειρήσεων, έναντι των φυσικών καταστροφών;

Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι η Κυβέρνηση εστιάζει στο να δοθεί μία βιώσιμη λύση στη διαχείριση των ζημιών από φυσικές καταστροφές σύμφωνα με το παράδειγμα άλλων χωρών. Ως ΕΑΕΕ έχουμε επανειλημμένως αναδείξει το μεγάλο κενό προστασίας που υπάρχει στην Ελλάδα στην ασφάλιση περιουσίας. Στη χώρα μας ασφαλίζονται περίπου 1 εκ. σπίτια από τα 6,5 εκ. δηλαδή το ποσοστό ανέρχεται σε 15%.

Στις επιχειρήσεις το ποσοστό ανέρχεται σε 40%, ασφαλίζονται δηλαδή 200 χιλ. επιχειρήσεις από τις 500 χιλ. (με τουλάχιστον ένα εργαζόμενο).

Το μεγάλο στοίχημα είναι να αυξηθούν τα ποσοστά ασφαλισιμότητας ώστε πολίτες και επιχειρήσεις να μπορούν να ανακάμψουν μετά από ένα καταστροφικό συμβάν μέσω των αποζημιώσεων που θα πάρουν από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις. Είμαστε στη διάθεση της Πολιτείας να συμβάλουμε στη διαχείριση του μεγάλου αυτού θέματος με την τεχνογνωσία, την εμπειρία και τις προτάσεις μας.

Υπάρχουν περιοχές στην Ελλάδα που είναι ήδη υποχρεωτική αυτού του τύπου η ασφάλιση;

Όχι, σε καμία περιοχή της Ελλάδας δεν υπάρχει μέχρι τώρα υποχρεωτικότητα σε ό,τι αφορά την ασφάλιση περιουσίας. Υπάρχουν παραδείγματα άλλων χωρών που έχουν επιβάλει υποχρεωτικότητα στην ασφάλιση περιουσίας. Στην Γαλλία η ασφάλιση πυρός κατοικίας είναι υποχρεωτική για ενοικιαστές και συνιδιοκτήτες.

Υποχρεωτικά προστίθεται η κάλυψη φυσικών καταστροφών. Στην Ελβετία η ασφάλιση κατοικίας είναι υποχρεωτική. Στην Ισπανία είναι υποχρεωτική η προσθήκη της κάλυψης φυσικών καταστροφών σε κάθε ασφαλιστήριο πυρός κατοικίας. Υποχρεωτικό χαρακτήρα έχει επίσης η ασφάλιση κατοικίας για σεισμό στη Ρουμανία και στην Τουρκία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ