ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σούπερ μάρκετ: Η «πρεμιέρα» της Ένωσης και το νέο τοπίο μετά τα μέτρα

Σούπερ μάρκετ: Η «πρεμιέρα» της Ένωσης και το νέο τοπίο μετά τα μέτρα
Ιωάννης Μασούτης, Αντιπρόεδρος ΕΣΕ, Αριστοτέλης Παντελιάδης, Πρόεδρος ΕΣΕ, Κωνσταντίνος Μαυροειδής, Γραμματέας ΕΣΕ, Νίκος Λαβίδας, Ταμίας ΕΣΕ, Απόστολος Πεταλάς, Γενικός Διευθυντής ΕΣΕ, Martin Brandenburger, Mέλος ΕΣΕ, Λάμπρος Παπακοσμάς, Μέλος ΕΣΕ.

Και επίσημα πλέον παρουσιάστηκε η Ένωση Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας η οποία συστάθηκε τον περασμένο Μάιο ενώ την ίδια στιγμή ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την εφαρμογή των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας που ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Ανάπτυξης.

Στόχος είναι τα μέτρα να αρχίσουν να εφαρμόζονται στο επόμενο 15ημερο όπως επεσήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας ο οποίος παραβρέθηκε στην εκδήλωση της παρουσίασης. Υπενθυμίζεται ότι οι νέες παρεμβάσεις κατά της ακρίβειας αφορούν στην ειδική σήμανση των προϊόντων που έχουν υποστεί μείωση τιμής τουλάχιστον 5% για διάστημα ενός εξαμήνου και πάνω καθώς και στην υποχρέωση των αλυσίδων με ετήσιο τζίρο 90 εκατ. ευρώ να κοινοποιούν στο υπουργείο Ανάπτυξης τους τιμοκαταλόγους των προμηθευτών τους καθώς και τις τιμές λιανικής στα βασικότερα φρούτα και λαχανικά.

Ο κ. Σκρέκας όσον αφορά στις νέες «υποχρεώσεις» που έχουν πλέον τα σούπερ μάρκετ επεσήμανε ότι γίνεται προκειμένου να υπάρχει εικόνα σχετικά με τις μεταβολές των τιμών και να γίνει εκεί εστιάζονται οι έλεγχοι. Παράλληλα ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι το επόμενο διάστημα θα γίνουν μαζικοί έλεγχοι σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα, προαναγγέλλοντας την επιβολή επιβληθούν υψηλών προστίμων σε επιχειρήσεις που παρανόμησαν.

Συνάντηση Σκρέκα - ΔΣ Ένωσης σούπερ μάρκετ

Λίγες ώρες μετά την παρουσίαση της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας, ο υπουργός Ανάπτυξης και ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου είχαν συνάντηση με το ΔΣ της - το οποίο αποτελείται από τους κ. Αριστοτέλη Παντελιάδη, Πρόεδρο, τον κ. Ιωάννη Μασούτη, Αντιπρόεδρο, τον κ. Κωνσταντίνο Μαυροειδή, Γραμματέα, τον κ. Νίκο Λαβίδα, και τους κ. Λάμπρο Παπακοσμά και κ. Martin Brandenburger, Μέλη. Γενικός Διευθυντής έχει οριστεί ο κ. Απόστολος Πεταλάς. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκαν ζητήματα που έχουν να κάνουν με το πώς θα εφαρμοστούν τα νέα μέτρα από πλευράς των αλυσίδων ενώ διατυπώθηκαν και οι σχετικές προτάσεις από πλευράς της ΕΣΕ.

Τα σημεία για τα οποία εξέφραζαν προβληματισμούς στελέχη της αγοράς του οργανωμένου λιανεμπορίου αφορούσαν κατά κύριο λόγο στο ζήτημα της δημοσιοποίησης των τιμοκαταλόγων των προμηθευτών και τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί. Όσον αφορά στην μείωση τιμών κατά 5% σε προϊόντα, ερωτηματικό αποτελεί ποιοι προμηθευτές και για πόσους κωδικούς θα εμφανιστούν διατεθειμένοι να το πράξουν για το διάστημα 6 μηνών που απαιτείται για να λάβουν τη σήμανση, την ίδια στιγμή που παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές συνεχίζουν να μεταβάλλονται, όπως επισημαίνουν πηγές της αγοράς.

Οι στόχοι της νέας Ένωσης

Σε ό,τι αφορά την Ένωση Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας με ιδρυτικά μέλη τις μεγαλύτερες αλυσίδες δραστηριοποιούνται στη χώρα, φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν ισχυρό φορέα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Στόχος της, όπως επισημαίνεται είναι η προώθηση των θέσεων του κλάδου σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, μέσα από δράσεις και πρωτοβουλίες για τη στρατηγική ενδυνάμωση του ρόλου του λιανεμπορίου τροφίμων στη χώρα, προς όφελος των καταναλωτών.

Όπως αναφέρθηκε κατά την παρουσίαση, υψηλής σημασίας είναι το αποτύπωμα του κλάδου του οργανωμένου λιανεμπορίου και χονδρεμπορίου τροφίμων και καταναλωτικών αγαθών για την εθνική οικονομία. Στα σούπερ μάρκετ απασχολούνται 100.000 εργαζόμενοι ενώ ο κύκλος εργασιών τους ανέρχεται σε 15 δισ. ευρώ.

«Η Ένωση Σουπερ μάρκετ Ελλάδας εκπροσωπεί μικρές και μεγάλες αλυσίδες Σούπερ Μάρκερ και φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν αξιόπιστο και υπεύθυνο θεσμικό φορέα του λιανεμπορίου τροφίμων, χρήσιμο στην ελληνική κοινωνία, την οικονομία, τους καταναλωτές, τη δημόσια διοίκηση, τον κλάδο και τα μέλη του» δήλωσε ο κ. Αριστοτέλης Παντελιάδης, Πρόεδρος ΔΣ ΕΣΕ.

Από την πλευρά του ο κ. Ιωάννης Μασούτης, Αντιπρόεδρος ΔΣ ΕΣΕ, ανέφερε πως «η Ένωση Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας δημιουργήθηκε για να στηρίξει τον κλάδο μας κι να διασφαλίσει ένα περιβάλλον νόμιμου, ελεύθερου και υγιούς ανταγωνισμού στον τομέα τροφίμων και καταναλωτικών αγαθών».

Ο κ. Απόστολος Πεταλάς, Γενικός Διευθυντής ΕΣΕ, ανέφερε ότι η θετική ψυχολογία της αγοράς επιδρά σημαντικά στην προοπτική της οικονομίας. Η ΕΣΕ και τα μέλη της σε συνεργασία με τις αρχές και του θεσμικούς φορείς μπορούμε να συμβάλλουμε στη συνεχή βελτίωση της ψυχολογίας και της οικονομίας στη χώρα μας».

Σημειώνεται πως στην παρουσίαση της ΕΣΕ, το παρών έδωσαν οι υπουργοί Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας, Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Άδωνις Γεωργιάδης και Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας, κ. Σοφία Ζαχαράκη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ