ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Motor Oil: Απάντηση στο ζητούμενο της ενεργειακής αυτονομίας το έργο Ephyra

Motor Oil: Απάντηση στο ζητούμενο της ενεργειακής αυτονομίας το έργο Ephyra
Φωτογραφία αρχείου

Το έργο «ΕPHYRA», το νέο καινοτόμο σύστημα παραγωγής πράσινου υδρογόνου που θα τροφοδοτεί το διυλιστήριο της Motor Oil στους Αγ. Θεοδώρους Κορινθίας και άλλες βιομηχανικές μονάδων της ευρύτερης περιοχής παρουσίασε ο όμιλος. 

Πρόκειται για ένα έργο, επενδυτικού κόστους 24,4 εκατ ευρώ από τα οποία τα 18 εκατ. θα προέλθουν από Κοινοτική χρηματοδότηση (Clean Hydrogen Partnership), ενώ η τελική επενδυτική απόφαση θα ληφθεί το 2024 και η μονάδα προβλέπεται να λειτουργήσει το 2026.

Πρόκειται για μονάδα ηλεκτρόλυσης ισχύος 30 μεγαβάτ που προβλέπεται να παράγει 4.500 τον. υδρογόνου ετησίως, ποσότητα που είναι μεν υψηλή για τα δεδομένα της νεοσύστατης δραστηριότητας στη χώρα μας αλλά αντιστοιχεί μόλις στο 5 % της σημερινής παραγωγής υδρογόνου από το διυλιστήριο, με συμβατικά καύσιμα.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα, 22 Σεπτεμβρίου
2023, για την επίσημη έναρξη του ενωσιακού έργου «EPHYRA», ο κ. Κωνσταντίνος Χατζηφώτης, Διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ομίλου Motor Oil επισήμανε πως το έργο «EPHYRA» έχει λάβει μια από τις μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις που έχουν δοθεί στην Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon Europe και το Clean Hydrogen Partnership και ταυτόχρονα το μεγαλύτερο συγχρηματοδοτούμενο έργο
ηλεκτρόλυσης στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ πρόσθεσε πως «είναι το σημαντικότερο πρότζεκτ παραγωγής πράσινου υδρογόνου στη χώρα».

Όπως είπε «το έργο «EPHYRA» απαντάει στο ζητούμενο της ενεργειακής αυτονομίας της χώρας και της ΕΕ, στην επιτακτική πρόκληση της ενεργειακής μετάβασης, αλλά και της εφαρμογής λύσεων τεχνολογικής αιχμής στη βιομηχανία».

Από την πλευρά του, ο κ. Γεώργιος Μητκίδης, Επικεφαλής του Τμήματος
Εναλλακτικών και Ανανεώσιμων Καυσίμων στη Γενική Διεύθυνση Στρατηγικής του
Ομίλου Motor Oil, σχολίασε πως τo πρόγραμμα Υδρογόνου της Motor Oil που αναπτύσσεται και υλοποιείται στη βιομηχανική εγκατάσταση της Κορίνθου αποτελεί την ομπρέλα ενός συμπλέγματος έργων στην αλυσίδα αξίας του υδρογόνου στοχεύοντας στη δημιουργία μίας ευέλικτης, κλιμακούμενης και οικονομικά αποδοτικής υποδομής παραγωγής και διάθεσης ανανεώσιμου και χαμηλού άνθρακα υδρογόνου.

Ενώ τόνισε πως «ο απώτερος σκοπός του προγράμματος είναι να επιτύχουμε την ανάπτυξη της αγοράς υδρογόνου και της διείσδυσης σε νέες εφαρμογές μέσω συνεργασιών και εξασφαλίζοντας την ανταγωνιστικότητα του τελικού προϊόντος πράγμα που προσπαθούμε να πετύχουμε τόσο μέσω καινοτομιών σε όλη την αλυσίδα αξίας, όσο και μέσω συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων».

Άλμα στην «πράσινη» εποχή

Η "πράσινη" μονάδα υδρογόνου θα χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές για την παραγωγή της απαιτούμενης ενέργειας που απαιτείται για την ηλεκτρόλυση του νερού, από την οποία παράγεται το υδρογόνο (και οξυγόνο). Επίσης θα εφαρμοστούν τεχνολογίες ανάκτησης και αξιοποίησης απορριπτόμενης θερμότητας καθώς και τεχνικές αξιοποίησης του παραγόμενου οξυγόνου στις τρέχουσες λειτουργίες του διυλιστηρίου

Στο πλαίσιο του έργου, προβλέπεται η τροφοδοσία με ανανεώσιμο υδρογόνο τρεχουσών διεργασιών του διυλιστηρίου, καθώς και άλλων βιομηχανικών μονάδων της ευρύτερης περιοχής, ενώ ένα μέρος της παραγωγής θα κατευθυνθεί προς την παραγωγή καυσίμων μηδενικών εκπομπών.

Το «ΕPHYRA» θα υλοποιηθεί από σύμπραξη φορέων με συντονιστή την Μότορ Όιλ. Μετέχουν το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), το Γερμανικό Κέντρο Αεροναυπηγικής (DLR), η Γαλλική εταιρεία ENERTIME, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Aragón (ITAINNOVA), η Ολλανδική εταιρεία New Energy Coalition(NEC), η Ολλανδική εταιρεία SoluForce, η Ιταλική RINA Consulting, η ελληνική εταιρεία Envirometrics και η Siemens ProcessSystems Engineering ως συνεργαζόμενος εταίρος από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο κ. Γιώργος Τριανταφύλλου, Γενικός Διευθυντής Στρατηγικής του Ομίλου Motor Oil, ανέφερε σχετικά:

«Ο Όμιλος MotorOil έχει μπει σε τροχιά ενεργειακής μετάβασης. Ήδη ο Όμιλος έχει επενδύσει πάνω από Euro1 δισ. για την παραγωγή βιώσιμων μορφών ενέργειας τα τελευταία δύο χρόνια ενώ παραμένουμε προσηλωμένοι στην υλοποίηση του μεγαλύτερου επενδυτικού πλάνου ενεργειακής μετάβασης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που συνολικά αγγίζει τα Euro4 δισ. Η στρατηγική μας ευθυγραμμίζεται με την εθνική ατζέντα και την ανάγκη για πράσινη μετάβαση. Το έργο EPHYRA επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητα του Ομίλου μας να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εδραίωση της αγοράς υδρογόνου στην Ελλάδα αλλά και την πρόθεσή μας να συμπράξουμε με άλλες δυνάμεις για την επίτευξη φιλόδοξων έργων, που επιταχύνουν τον μετασχηματισμό του ενεργειακού μείγματος.»

Ο κ. Κωνσταντίνος Χατζηφώτης, Διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ομίλου Motor Oil, σχολίασε:

Ο Όμιλος της Motor Oil οδηγεί το μέλλον της ενέργειας πρωτοστατώντας και στον τομέα του υδρογόνου, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχουν τα ενωσιακά χρηματοδοτικά προγράμματα στον τομέα της καινοτομίας και της έρευνας. Με το έργο ΕPHYRA ενισχύονται περαιτέρω οι ευρωπαϊκές συνέργειες στην παγκόσμια αναπτυσσόμενη αγορά υδρογόνου μέσω της υλοποίησης μιας καινοτόμου πρόταση αξίας για τη βιομηχανική συμβιωτική παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου».

Η κ. Mirela Atanasiu, προσωρινή Εκτελεστική Διευθύντρια του Clean Hydrogen Partnership, δήλωσε:

«Με την καινοτόμο τεχνολογία ηλεκτρόλυσης 30MW, το EPHYRA αποτελεί ένα εμβληματικό έργο για την κλιμάκωση της παραγωγής υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την επιτάχυνση της ανάπτυξής του. Εκτός από το «πρασίνισμα» της διαδικασίας διύλισης, το πράσινο υδρογόνο θα παρέχεται επίσης στο έργο TRIERES που αφορά στη δημιουργία Κοιλάδας Υδρογόνου. Το Clean Hydrogen Partnership είναι υπερήφανο που υποστηρίζει και τα δύο έργα που δημιουργούν ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα υδρογόνου στην Ελλάδα, το πρώτο του είδους του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ