ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κεφάλαιο κίνησης VS κεφάλαιο για επενδύσεις: Οδηγός για ΜμΕ

Κεφάλαιο κίνησης VS κεφάλαιο για επενδύσεις: Οδηγός για ΜμΕ
Η σημασία του κάθε τύπου χρηματοδότησης για την επίτευξη των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στόχων της επιχείρησής σας.

Η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) αποδεικνύεται, σε πολλές περιπτώσεις, ένας δύσκολος δρόμος, με πολλά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζει ο ιδιοκτήτης.

Υπάρχουν έννοιες που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο ταξίδι προς τη σταθερότητα και την ανάπτυξη, δύο από τις οποίες είναι το κεφάλαιο κίνησης και το κεφάλαιο για επενδύσεις. Η κατανόηση των διαφορών μεταξύ τους είναι σημαντική για να γνωρίζει κάποιος τι χρειάζεται η επιχείρησή του για να επιτύχει κάθε στόχο της.

Κεφάλαιο κίνησης: Ενέργεια για τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες

Το κεφάλαιο κίνησης αποτελεί τη βενζίνη μίας επιχείρησης στην καθημερινή της πορεία. Αντιπροσωπεύει, ουσιαστικά, τα διαθέσιμα κεφάλαια για την κάλυψη των καθημερινών λειτουργικών της εξόδων, όπως η αγορά αποθεμάτων, η κάλυψη της μισθοδοσίας, η εξυπηρέτηση βραχυπρόθεσμων χρεών, ακόμη και η διαχείριση απρόβλεπτων δαπανών. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα χρηματοοικονομικό «μαξιλάρι» που επιτρέπει σε μία ΜμΕ να αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις, να εκμεταλλευτεί ευκαιρίες και να διατηρήσει τη λειτουργική της αποτελεσματικότητα. Τα περιουσιακά στοιχεία που συμβάλλουν στο κεφάλαιο κίνησης περιλαμβάνουν μετρητά στο ταμείο, εισπρακτέους λογαριασμούς (χρήματα που οφείλονται από πελάτες) και απόθεμα. Στην άλλη πλευρά της εξίσωσης βρίσκονται υποχρεώσεις όπως πληρωτέοι λογαριασμοί (χρήματα οφειλόμενα σε προμηθευτές), βραχυπρόθεσμα δάνεια και άλλες τρέχουσες υποχρεώσεις. Ένα θετικό ισοζύγιο κεφαλαίου κίνησης δείχνει ότι μια ΜμΕ έχει αρκετά περιουσιακά στοιχεία για να καλύψει τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της, παρέχοντας ένα δίχτυ ασφαλείας ακόμη και για απροσδόκητες οικονομικές ανάγκες. Η αποτελεσματική διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης αποτελεί κάτι πολύ σημαντικό, ειδικότερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πιο συχνά προκλήσεις ρευστότητας σε σχέση με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις.

Κεφάλαιο για επενδύσεις: Τροφοδοτώντας τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη

Ενώ το κεφάλαιο κίνησης καλύπτει άμεσες χρηματοοικονομικές ανάγκες, το κεφάλαιο για επενδύσεις επικεντρώνεται στη χρηματοδότηση μακροπρόθεσμων πρωτοβουλιών ανάπτυξης και στρατηγικών έργων μίας επιχείρησης. Αυτό το είδος κεφαλαίου είναι απαραίτητο για τις ΜμΕ που επιθυμούν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους, να επενδύσουν στην τεχνολογία, να αποκτήσουν νέα περιουσιακά στοιχεία ή να εισέλθουν σε νέες αγορές. Σε αντίθεση με το κεφάλαιο κίνησης, το οποίο αφορά κυρίως τη βραχυπρόθεσμη ρευστότητα, το κεφάλαιο για επενδύσεις είναι ένας μακροπρόθεσμος πόρος που βοηθά τις ΜμΕ να πραγματοποιήσουν τις αναπτυξιακές τους φιλοδοξίες. Τα κεφάλαια για επενδύσεις μπορεί να προέρχονται από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένων επενδύσεων σε μετοχές από ιδρυτές ή εξωτερικούς επενδυτές, δάνεια, ή ακόμη και επιχορηγήσεις και επιδοτήσεις. Η επιλογή της χρηματοδότησης εξαρτάται από τις ειδικές ανάγκες της ΜμΕ, την ανοχή κινδύνου και τη στρατηγική ανάπτυξής της.

Η σωστή διαχείριση και η ισορροπία «κλειδί για την επιτυχία

Η επίτευξη της σωστής ισορροπίας μεταξύ αυτών των δύο οικονομικών εννοιών μπορεί να αποτελεί πρόκληση, αλλά είναι απαραίτητη για τη συνολική υγεία και βιωσιμότητα μιας επιχείρησης. Τι μπορεί, ωστόσο, να κάνει μία ΜμΕ για να τις διαχειριστεί αποτελεσματικά; Σίγουρα, ένας σωστός χρηματοοικονομικός σχεδιασμός είναι αρχικά απαραίτητος. Αναφερόμαστε σε ένα ολοκληρωμένο οικονομικό σχέδιο που περιλαμβάνει βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους και πρέπει να σκιαγραφεί τις απαιτήσεις τόσο για κεφάλαιο κίνησης όσο και για επενδύσεις, διασφαλίζοντας μια σαφή πορεία προς την επίτευξη των οικονομικών στόχων μίας επιχείρησης. Κατόπιν, χρειάζεται τακτική παρακολούθηση δεικτών που αφορούν τη ρευστότητα, τις ταμειακές ροές και συνολικά την κερδοφορία, ώστε να μπορούν να εντοπίζονται έγκαιρα προβλήματα και ανάγκη για πιθανές προσαρμογές. Η αποτελεσματική διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης είναι απαραίτητη, με κινήσεις όπως η βελτίωση των εισπράξεων ή η διαπραγμάτευση ευνοϊκών όρων με τους προμηθευτές. Όσο για το κομμάτι των επενδύσεων, είναι σημαντικό να αξιολογείτε την αναμενόμενη απόδοση κάθε επένδυσης, τους σχετικούς κινδύνους και την ευθυγράμμιση με τη μακροπρόθεσμη στρατηγική της επιχείρησής σας. Φυσικά, σε κάθε περίπτωση, συμβουλευτείτε οικονομικούς εμπειρογνώμονες ή μέντορες που μπορούν να παρέχουν πολύτιμες γνώσεις και καθοδήγηση σχετικά με τη διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης και τη λήψη τεκμηριωμένων επενδυτικών αποφάσεων.

Η σημασία της χρηματοδότησης

Η χρηματοδότηση αποτελεί σημαντικό στοιχείο, ώστε κάθε επιχείρηση να καλύψει τις ανάγκες της τόσο σε κεφάλαιο κίνησης όσο και για επενδύσεις. Mε στόχο την ώθηση για ανάπτυξη και επενδύσεις σε μικρές επιχειρήσεις, η Eurobank εξασφάλισε - και είναι η μόνη τράπεζα που προσφέρει στην Ελλάδα - το εγγυοδοτικό πρόγραμμα InvestEU-SME Competitiveness του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤαΕ) για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ειδικότερα, η τράπεζα υπέγραψε συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων για τη διοχέτευση πόρων συνολικού ύψους 250 εκατ. ευρώ και ξεκίνησε να διαθέτει το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τον Ιανουάριο του 2023.

Το εγγυοδοτικό πρόγραμμα InvestEU SME Competitiveness για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα για την πρόσβασή τους σε χρηματοδότηση με προνομιακό επιτόκιο και μειωμένες εξασφαλίσεις:

- Πρόσβαση των ΜμΕ σε χρηματοδότηση: Η Eurobank αφουγκράζεται τις ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και προσφέρει ουσιαστική και ολοκληρωμένη υποστήριξη για την ανάπτυξή τους. Με στόχο τη διευκόλυνση της πρόσβασης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση προσφέρει τη δυνατότητα στις ΜμΕ να καλύψουν τις ανάγκες τους σε κεφάλαιο κίνησης και να υλοποιήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια με την εξειδικευμένη καθοδήγηση από τους Επαγγελματικούς Συμβούλους της τράπεζας.

- Επιτόκιο χρηματοδοτήσεων: Η Eurobank προσφέρει προνομιακό επιτόκιο στις χρηματοδοτήσεις του προγράμματος InvestEU SME Competitiveness και σε συναφή προγράμματα δίνοντας τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να αποκτήσουν πρόσβαση σε δανεισμό με χαμηλότερο κόστος

- Εξασφαλίσεις: Το πρόγραμμα χρηματοδότησης παρέχεται με την εγγύηση του ΕΤαΕ/EIF. Έτσι, οι ΜμΕ εξασφαλίζουν τη δυνατότητα για χρηματοδότηση με μειωμένες απαιτήσεις εξασφαλίσεων.

Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να εξυπηρετεί επιχειρήσεις σε όλους τους κλάδους με συγκεκριμένα κριτήρια επιλεξιμότητας: λιγότερους από 250 υπαλλήλους, ετήσιο κύκλο εργασιών έως και 50 εκατ. ευρώ και συνολικό ετήσιο ισολογισμό που δεν υπερβαίνει τα 43 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα διαθέτει έναν σημαντικό προϋπολογισμό 250 εκατομμυρίων ευρώ, με επιλογές χρηματοδότησης που κυμαίνονται από 10.000 ευρώ έως πάνω από 1 εκατ. ευρώ, προσαρμοσμένες στις διαφορετικές ανάγκες των επιχειρήσεων.

Καθώς οι ΜμΕ πλοηγούνται στο δυναμικό επιχειρηματικό τοπίο, πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στον οικονομικό σχεδιασμό, τη συνετή κατανομή κεφαλαίων και τη συνεχή παρακολούθηση των δεικτών τους για να επιτευχθεί η σωστή ισορροπία μεταξύ κεφαλαίου κίνησης και επενδύσεων. Με σωστή οικονομική διαχείριση και σαφή στρατηγική ανάπτυξης, μπορούν να αξιοποιήσουν τη δύναμη της χρηματοδότησης για να ευδοκιμήσουν, να προσαρμοστούν και να επιτύχουν στο συνεχώς εξελισσόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον του σήμερα.