ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ασφάλεια σπιτιού: Πώς οι καλύψεις για φυσικές καταστροφές φέρνουν και έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ

Ασφάλεια σπιτιού: Πώς οι καλύψεις για φυσικές καταστροφές φέρνουν και έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ

Δείτε τα βήματα που χρειάζεται να ακολουθήσετε και μάθετε τις προϋποθέσεις για πάρετε την έκπτωση 

Τα έντονα φυσικά φαινόμενα, όπως οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες που έπληξαν τη χώρα μας -μόνο- τους τελευταίους μήνες, κατέστησαν σαφές σε όλους ότι η προστασία της περιουσίας μας από φυσικές καταστροφές, είναι μονόδρομος σε πολλές περιπτώσεις.

Οι αριθμοί «μιλούν» από μόνοι τους και σε αυτήν την περίπτωση. Να αναφέρουμε απλώς ότι από την πρόσφατη κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία, περισσότεροι από 4.900 άνθρωποι επλήγησαν άμεσα, ενώ ο οικονομικός αντίκτυπος της φυσικής καταστροφής φτάνει σύμφωνα με εκτιμήσεις τα 2,5 δισ. ευρώ,

Αν αναλογιστούμε δε ότι τα τελευταία χρόνια ξεσπούν όλο και πιο συχνά φυσικά φαινόμενα με καταστροφικές συνέπειες, καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να λάβουμε άμεσα τα μέτρα μας για να προστατευτούμε.

Οι εξελίξεις που φέρνουν την ασφάλιση των ακινήτων σε πρώτο πλάνο

Είναι γεγονός πως σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες η ασφάλιση ακινήτων για φυσικές καταστροφές είναι ήδη υποχρεωτική. Το γεγονός αυτό, βέβαια, δεν μας προκαλεί έκπληξη, αν λάβουμε υπόψη μας τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τις φυσικές καταστροφές που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια ανά τον κόσμο.

Τι συμβαίνει όμως στην Ελλάδα; Να αναφέρουμε, λοιπόν, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στη χώρα μας μόλις 1.074.053 κατοικίες είναι ασφαλισμένες, από τις 6.371.901 που υπάρχουν. Φαίνεται όμως ότι τα πράγματα έχουν αρχίσει να αλλάζουν, ενώ όπως όλα δείχνουν στο άμεσο μέλλον μπορεί να γίνει υποχρεωτική η ασφάλιση των ακινήτων από φυσικές καταστροφές και δη, από σεισμούς, πυρκαγιές και πλημμύρες.

Για την ώρα δίνονται κίνητρα προς αυτήν την κατεύθυνση, με ένα από τα πλέον σημαντικά να είναι η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ κατά 10% για ιδιοκτήτες που ασφαλίζουν τα ακίνητά τους για φυσικές καταστροφές -με τη συνολική έκπτωση να εκτιμάται, μάλιστα, ότι θα φτάσει τα 150 εκατ. ευρώ μέχρι το 2027.

Πώς οι ιδιοκτήτες βγαίνουν κερδισμένοι μέσα από την ασφάλιση για φυσικές καταστροφές

Πράγματι, σήμερα οι καλύψεις για φυσικές καταστροφές φέρνουν και έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ. Ωστόσο και στη συγκεκριμένη περίπτωση, υπάρχουν προϋποθέσεις που πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς και βήματα που αξίζει να ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι.

Για παράδειγμα, για να πάρει κάποιος την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ, πρέπει η ασφάλιση του ακινήτου να αφορά στο προηγούμενο έτος και να έχει -τουλάχιστον- τρίμηνη διάρκεια. Η έκπτωση που προσφέρεται δε, είναι αναλογική. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι αν πρόκειται για 12μηνη ασφάλιση, η έκπτωση φτάνει το 10%, με το ποσοστό αυτό να μειώνεται, ανάλογα με τη διάρκεια. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν κάποιος ασφαλίσει το ακίνητό του έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, προλαβαίνει να λάβει την έκπτωση για το 2024 και συνεπώς, να βγει κερδισμένος.

Φυσικά, είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι ως αξία του ακινήτου, λαμβάνεται η αξία του κτίσματος ή των κτισμάτων. Δεν υπολογίζεται δηλαδή η αξία του οικοπέδου. Συνεπώς, η μείωση κατά 10% στον ΕΝΦΙΑ αφορά μόνο στο ασφαλισμένο κτίσμα και γενικά, η ασφάλιση θα πρέπει να καλύπτει το 100% της αξίας της κατοικίας.

Ουσιαστικά, λοιπόν, τρία είναι τα βήματα για να πάρει κάποιος την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ για ασφάλιση για φυσικές καταστροφές: Η ασφάλιση πρέπει να είναι τουλάχιστον τρίμηνης διάρκειας, να περιλαμβάνει τις καλύψεις σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας και να καλύπτει το 100% της αξίας του ακινήτου.

Για όσους επιθυμούν, πάντως, να μάθουν αν είναι δικαιούχοι της μείωσης στον ΕΝΦΙΑ και να τη λάβουν, ακόμη και ασφαλίζοντας το ακίνητό τους την τελευταία στιγμή -δηλαδή μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου- για να προλάβουν την έκπτωση για το τρίμηνο, η διαδικασία μπορεί να απλοποιηθεί μέσα από μερικά online βήματα. Και αυτό διότι είναι ως έναν βαθμό περίπλοκη, με στοιχεία από το Ε9, όπως οι φορολογήσιμες επιφάνειες της κατοικίας, να λαμβάνονται υπόψη.

Όσοι ενδιαφέρονται, λοιπόν, να ασφαλίσουν άμεσα το ακίνητό τους ή να υπολογίσουν εύκολα και σωστά την έκπτωση που τους αναλογεί, μπορούν να επισκεφτούν την ειδική online πλατφόρμα της Hellas Direct και συμπληρώνοντας απλώς μία ειδική φόρμα, θα έχουν τη δυνατότητα να μάθουν όλα όσα τους αφορούν σχετικά με την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ ακινήτων με ασφάλιση για φυσικές καταστροφές.