ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

8o Συμπόσιο για την Ενεργειακή Μετάβαση από την Ελληνική Εταιρία Ενεργειακής Οικονομίας

8o Συμπόσιο για την Ενεργειακή Μετάβαση από την Ελληνική Εταιρία Ενεργειακής Οικονομίας

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 8ου Συμποσίου για την Ενεργειακή Μετάβαση, το οποίο διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας, στις 27 – 29 Σεπτεμβρίου 2023, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Για ακόμη μία χρονιά το Συμπόσιο λειτούργησε ως πλατφόρμα ανοιχτού διαλόγου και φιλοξένησε διακεκριμένες προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής, της επιχειρηματικότητας, της έρευνας, και της βιομηχανίας, με ενδιαφέρουσες και άκρως ενημερωτικές συζητήσεις για την επόμενη ημέρα του ενεργειακού τομέα, αλλά και για τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται σε ένα σύνθετο γεωπολιτικό περιβάλλον.

Το Συμπόσιο διατήρησε το διεθνή, εξειδικευμένο, ακαδημαϊκό και εκπαιδευτικό του χαρακτήρα, παρέχοντας στο κοινό που το παρακολούθησε με φυσική παρουσία ή μέσω livestreaming, εις βάθος ανάλυση των θεματικών που κάλυπταν ολόκληρο τον ενεργειακό τομέα.

Η ψηφιοποίηση των ρυθμιστικών υπηρεσιών για την ενεργό συμμετοχή των καταναλωτών, η ανάγκη επανασχεδιασμού της ηλεκτρικής αγοράς για την ενσωμάτωση των αυξανόμενων ΑΠΕ και ο κρίσιμος ρόλος της αποθήκευσης, οι επενδύσεις αναβάθμισης και επέκτασης του ηλεκτρικού δικτύου, οι νέες ηλεκτρικές διασυνδέσεις, η ανθεκτικότητα των ηλεκτρικών συστημάτων υπό το βάρος της κλιματικής
κρίσης, η ανάγκη στρατηγικών συμμαχιών στον τομέα της ασφάλισης σε όλη την αλυσίδα της ενεργειακής αξίας, η αξία της ενεργειακής δημοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης, ιδιαίτερα στις οικονομίες των χωρών του Νότου, οι επενδύσεις στον τομέα του Φυσικού Αερίου,

κυρίως στην εξέλιξη των υποδομών μικρής κλίμακας LNG, οι εξελίξεις στον τομέα των υδρογονανθράκων, όπως η εισαγωγή πράσινου υδρογόνου στο δίκτυο και την ανάπτυξη υποδομών CCUs, η ενεργειακή μετάβαση των νησιωτικών συστημάτων, η νέα αναδυόμενη οικονομία ανανεώσιμων αερίων, οι νέες μορφές διμερών συμβάσεων PPA που θα ανταποκρίνονται στις νέες ανάγκες του ενεργειακού συστήματος, η αναδιαμόρφωση του ενεργειακού τομέα με τις αρχές ESG, οι έξυπνες τεχνολογίες και η σημασία της ενεργειακής αποδοτικότητας και της παρακολούθησης των ενεργειακών καταναλώσεων, καινοτόμες πρακτικές και πολιτικές από ώριμα ενεργειακές αγορές, όπως είναι οι ΗΠΑ, η Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων του Συνεδρίου.

Βασικό Συμπέρασμα του Συνεδρίου είναι πως η επόμενη ημέρα για την Ενέργεια, τόσο σε διεθνές όσο και σε εθνικό επίπεδο, απαιτεί ταχύτητα, νέες τεχνολογίες, έμφαση στην πράσινη μετάβαση και στις υποδομές που την υποστηρίζουν, καθώς και νέες επενδύσεις μεγάλης κλίμακας.

Η ανάγκη σταθερής υποστήριξης των πράσινων πολιτικών πρέπει να συνοδεύεται από μια ξεκάθαρη απόφαση που δεν είναι άλλη από τον τερματισμό των επιδοτήσεων.

Στο πλαίσιο του Συμποσίου, έλαβε χώρα η βράβευση του καθ. Δρ. Παναγιώτη Γραμμέλη, Διευθυντή Ερευνών στο ΕΚΕΤΑ, ως αναγνώριση της συνεισφοράς του στην προώθηση της επιστημονικής έρευνας ειδικά στις λιγνιτικές περιοχές και στην ενεργειακή μετάβαση τους.

Πλήρη και ουσιαστική ανάλυση όλων των θεματικών που συζητήθηκαν θα περιλαμβάνεται στο Report του Συμποσίου, το οποίο θα είναι διαθέσιμο το προσεχές διάστημα.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους ομιλητές, τις θεματικές και την αναλυτική ατζέντα του 3ήμερου Συμποσίου, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Εταιρείας Ενεργειακής Οικονομίας, πατώντας εδώ .

Για να δείτε τις εργασίες του Συμποσίου on-demand, ανά ημέρα, πατήστε εδώ.

Το Συνέδριο διεξήχθη υπό την αιγίδα των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών και Μεταφορών και Εξωτερικών και την υποστήριξη των εταιρειών:

PLATINUM SPONSOR | HELLENIQ ENERGY
GOLD SPONSORS | DELOITTE, HOWDEN
SILVER SPONSORS |AKUO ENERGY GREECE, ΔΙΑΧΕΙΡΣΤΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ |
ΔΕΣΦΑ, ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ|ΔΕΔΔΗΕ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ|ΕΔΕΥΕΠ, ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ,
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ|ΑΔΜΗΕ
CONTRIBUTORS | ATTICA BANK, BP, CASTROL, COPELOUZOS GROUP, ECO HELLAS, ENEL GREEN POWER,
FARIA RENEWABLES, GRANT THORNTON, INTRAKAT, LAMNIDIS LAW, PROTASIS, SKE, TRANS ADRIATIC
PIPELINE, VOLTALIA GREECE, ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΓΓΥΗΣΕΩΝ
ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ |ΔΑΠΕΕΠ, ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ|ΔΕΗ, ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΚΑΙ
ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ | ΕΥΔΑΠ

Λίγα λόγια για την Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας

Η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας (ΗΑΕΕ) είναι ένας μη κερδοσκοπικός, ανεξάρτητος ερευνητικός οργανισμός που έχει ως στόχο να δρα ως ένα διεπιστημονικό φόρουμ για την ανταλλαγή απόψεων, πληροφοριών και εμπειριών μεταξύ εταιρειών, ακαδημαϊκών, κυβερνητικών και άλλων επαγγελματιών που ενδιαφέρονται για την ενεργειακή οικονομία.

Ο Οργανισμός ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 2015 και είναι η επίσημη θυγατρική του Διεθνούς Οργανισμού Ενεργειακής Οικονομίας (IAEE), ενός κορυφαίου, παγκόσμιου, μη κερδοσκοπικού και επαγγελματικού οργανισμού που εδρεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες και έχει μέλη σε περισσότερες από 100 χώρες.

Ο Οργανισμός διακατέχεται από τις αξίες της προοδευτικής και καινοτόμου σκέψης, την ανεξαρτησία, την ακεραιότητα και τον επαγγελματισμό, διαθέτει παγκόσμιο προσανατολισμό, και καλωσορίζει στους κόλπους του τη συμμετοχή ερευνητών και επαγγελματιών από όλο τον κόσμο που ενδιαφέρονται για την ενεργειακή οικονομία και συναφείς με αυτή κλάδους.

Ο σκοπός της Ελληνικής Εταιρείας Ενεργειακής Οικονομίας είναι να προωθήσει τη γνώση, την κατανόηση και την εφαρμογή της οικονομίας σε όλες τις πτυχές της ενέργειας καθώς και να προωθήσει την επικοινωνία μεταξύ επαγγελματιών που ενδιαφέρονται για την ενέργεια.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, ο Οργανισμός διοργανώνει Συμπόσια και μικρά, εξειδικευμένα φόρουμ για συζήτηση, δημοσιεύει εργασίες και εκθέσεις, κάνει διαλέξεις και παρέχει επαγγελματική κατάρτιση μέσω σεμιναρίων και εργαστηρίων.

Μεταξύ των σημαντικότερων γεγονότων στο ημερολόγιο της Ελληνικής Εταιρείας Ενεργειακής Οικονομίας είναι το Ετήσιο Συμπόσιο για την Ενεργειακή Μετάβαση, το οποίο συγκεντρώνει κάθε χρόνο ένα διεθνές ακροατήριο με περισσότερους από 300 επισκέπτες, συμπεριλαμβανομένων κορυφαίων ακαδημαϊκών, εταιρικών, μέσων ενημέρωσης θεσμικών και άλλων ενδιαφερόμενων φορέων.

Κατά τη διάρκεια τριών ημερών, όλοι οι συμμετέχοντες έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν διαδραστικές συνομιλίες για κρίσιμα ζητήματα σχετικά με την ενέργεια, εις βάθος ανάλυση των ευκαιριών και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο ενεργειακός τομέας καθώς και παρουσιάσεις και ομιλίες από ηγετικές προσωπικότητες του ενεργειακού τομέα.

Μέσα από κοινές πρωτοβουλίες και συνεργασίες, ο Οργανισμός παρέχει ένα ουσιαστικό και επαγγελματικό ενεργειακό φόρουμ για συζητήσεις, και με τον τρόπο αυτό προωθεί την επαγγελματική επικοινωνία, την εμπειρία της γνώσης και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών σε θέματα που σχετίζονται με την ενέργεια.

Με την συμβολή διακεκριμένων ακαδημαϊκών συνεργατών, η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας δημοσιεύει επιστημονικές εργασίες και παρουσιάζει αποτελέσματα ερευνών, σε μία προσπάθεια να ενημερώνει για όλες τις αλλαγές που διαδραματίζονται καθημερινά στον κόσμο της ενέργειας.

Η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας προσφέρει τις εξειδικευμένες γνώσεις της σε ποικίλα ζητήματα που σχετίζονται με τον ενεργειακό τομέα μέσω εκπαιδευτικών σεμιναρίων που απευθύνονται σε επαγγελματίες του κλάδου της ενέργειας προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών και ενεργειακών θεματικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Ενεργειακής Οικονομίας αποτελείται από μία διακεκριμένη ομάδα Ακαδημαϊκών, οι οποίοι εκλέγονται και διορίζονται μέλη, υπηρετώντας εθελοντικά και χωρίς να λαμβάνουν αποζημίωση με οποιονδήποτε τρόπο για τις υπηρεσίες τους.

Ο Οργανισμός υποστηρίζεται οικονομικά από τις συνδρομές των μελών του, τις συνεισφορές εταιρειών φορέων για λογαριασμών των οποίων διεξάγονται ερευνητικές μελέτες, καθώς και από τις χορηγίες των συμμετεχόντων εταιρειών στα συνέδρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ