ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Epsilon Net: τα πλάνα των επόμενων μηνών, η Εθνική Τράπεζα και το… λάθος με τα stock options

Epsilon Net: τα πλάνα των επόμενων μηνών, η Εθνική Τράπεζα και το… λάθος με τα stock options

Το επενδυτικό πλάνο της που περιλαμβάνει νέες εξαγορές, περαιτέρω επέκταση στο εξωτερικό αλλά και την παρουσίαση νέων προϊόντων ως αποτέλεσμα της συνεργασίας με την Εθνική Τράπεζα συνεχίζει η Epsilon Net, στον απόηχο του ζητήματος που προέκυψε πρόσφατα με την αποτίμηση της εύλογης αξίας των stock options που εκχωρήθηκαν σε εργαζομένους της εταιρείας το 2022.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης των αναλυτών με αφορμή τα πρόσφατα ανακοινωθέντα οικονομικά αποτελέσματα του α’ εξαμήνου 2023, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Γιάννης Μίχος υποστήριξε ότι έγινε ένα λογιστικό λάθος που το απέδωσε στο έντονο ρυθμιστικό περιβάλλον. Σημείωσε δε ότι τα stock options αφορούσαν 550 εργαζόμενους, στους οποίους δεν περιλαμβάνονταν μέλη της διοίκησης, με τον κ. Μίχο να σημειώνει ότι η προαίρεση μετοχών είναι ένας τρόπος για την προσέλκυση και διατήρηση ταλέντου. Βέβαια, το λογιστικό λάθος αυτό οδήγησε σε σημαντική πτώση της μετοχής, αλλά, σύμφωνα με τον κ. Μίχο δεν αλλάζει τα ταμειακά διαθέσιμα και ροές ούτε τα κεφάλαια της εταιρείας αλλά και ούτε τις προοπτικές ανάπτυξης της Epsilon Net. Επίσης, ο κ. Μίχος ανέφερε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την εξεύρεση νέας ελεγκτικής εταιρείας και την προσθήκη ενός ανεξάρτητου μέλους στο διοικητικό συμβούλιο αλλά και της εξέτασης όλων των εσωτερικών διαδικασιών.

Η διοίκηση της Epsilon Net, η οποία έχει εξελιχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στο χώρο της πληροφορικής, επεσήμανε ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης παραμένουν ισχυροί και το 2023. Σημειώνεται ότι το α’ εξάμηνο του 2023 ξεκίνησε με τα έσοδα να αυξάνονται κατά 45,34% στα 41,62 εκατ. ευρώ, τα προσαρμόσμενα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) στα 14,165 (+31,86%) και τα καθαρά κέρδη στα 11,153 εκατ. ευρώ.

Ο στόχος παραμένει τα συνολικά έσοδα να φθάσουν στα 150 εκατ. ευρώ το 2025 με την Epsilon Net να προτίθεται να προχωρήσει σε νέες εξαγορές αλλά και σε επενδύσεις, δεδομένου ότι, σύμφωνα με τον κ. Μίχο, διαθέτει πάνω από 35 εκατ. ευρώ σε ταμειακά διαθέσιμα. Επιπλέον, συνεχίζεται η επέκταση στο εξωτερικό μέσω της δημιουργίας ενός κόμβου στη Ρουμανία, ο οποίος χρησιμοποιείται για την υποστήριξη των δραστηριοτήτων στα Βαλκάνια.

Οι επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη αποτελούν κλειδί για την Epsilon Net δεδομένης κιόλας της στρατηγικής συνεργασίας με την Εθνική Τράπεζα, ένα θέμα για το οποίο η διοίκηση της εταιρείας δέχθηκε αρκετές ερωτήσεις από τους αναλυτές. Ο κ. Μίχος υποστήριξε ότι υπάρχει μία εξαιρετική ευκαιρία από τη διασύνδεση επιχειρηματικών εφαρμογών λογισμικών με υπηρεσίες πληρωμών και τραπεζικές υπηρεσίες. Πάντως, τα πρώτα προϊόντα της συνεργασίας της Epsilon Net με την Εθνική Τράπεζα αναμένονται το 2024 και στο δεύτερο μισό της επόμενης χρονιάς εκτιμάται πως θα υπάρξουν και τα πρώτα έσοδα από τη συγκεκριμένη δραστηριοποίηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ