ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κρυολόγημα: Η έρευνα που αποδεικνύει τη δράση μιας θεραπείας με ιστορία 130 ετών

Κρυολόγημα: Η έρευνα που αποδεικνύει τη δράση μιας θεραπείας με ιστορία 130 ετών

Αποστολή στη Φρανκούρτη: Σοφία Μαυραντζά

Στο φημισμένο εργοστάσιο της Procter & Gamble στο Gross Gerau, στη Φρανκούρτη, βρέθηκε το CNN Greece, για να ενημερωθεί σχετικά με την ανακουφιστική δύναμη των θεραπευτικών ατμών του Vicks. Να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο εργοστάσιο που απασχολεί περισσότερα από 550 άτομα, είναι η μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής Vicks εκτός των ΗΠΑ, που προμηθεύει 45 χώρες σε 5 ηπείρους -μεταξύ αυτών και την Ελλάδα. Ειδικότερα, το Gross Gerau παράγει 23 εκατομμύρια βάζα Vicks VapoRunb ετησίως.

Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Χαλ και του Κάρντιφ, της Dr. Laura Sadofsky και του καθηγητή Andrew Smith αντίστοιχα, παρουσίασαν σε μία μοναδική εκδήλωση πρωτοποριακές ανακαλύψεις, ενώ η έρευνά τους αποκάλυψε τον μηχανισμό δράσης του Vicks Vaporub, τονίζοντας τη θεραπευτική του αξία -και καθιστώντας κατανοητές τις ανακουφιστικές του δυνατότητες.

Η ιστορία

Θέτοντας την αφετηρία του αφηγήματος, αξίζει να αναφέρουμε πως το brand εμπνεύστηκε ο Αμερικανός φαρμακοποιός Lunsford Richardson στα τέλη της δεκαετίας του 1890. Το πιο δημοφιλές προϊόν ήταν το Vicks Group and Pneumonia Salve, που αργότερα μετονομάστηκε σε Vicks VapoRub, το οποίο δημιουργήθηκε για να ανακουφίσει τη δύσκολη αναπνοή και τον βραχνό βήχα των γιων του ίδιου του Richardson. Έκτοτε, και για σχεδόν 130 χρόνια, το Vicks έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, καθώς έχει καθιερωθεί ως το πιο αναγνωρισμένο και αξιόπιστο brand για το κρυολόγημα -παγκοσμίως. Και αυτό, χάρη και στην Procter & Gamble, η οποία το 1985 αγόρασε το brand της Vicks και το επέκτεινε με νέα προϊόντα και περαιτέρω επιστημονική έρευνα.

Τα δεδομένα

Ποια θεωρούνται σήμερα συμπτώματα του κρυολογήματος; Τα συνηθέστερα είναι η βουλωμένη μύτη, ο βήχας και ο πονόλαιμος. Ωστόσο, πλέον, οι καταναλωτές (όσοι δηλαδή πάσχουν από κρυολόγημα) δεν αρκούνται στην απλή θεραπεία του. Οι συνθήκες, που μας θέλουν καθημερινά να μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας, οδηγούν τους καταναλωτές στο να αναζητούν ευεξία. Δεν θέλουν δηλαδή να φύγουν τα συμπτώματα του κρυώματος, θέλουν να μπορούν να είναι και πλήρως λειτουργικοί. Αυτό δήλωσε στην εκδήλωση και ο Franc Kroburi, Vicks Brand Director: «Ένα κρυολόγημα έχει σωματικές, συναισθηματικές και κοινωνικές επιπτώσεις στη ζωή μας. Εμείς δεν θέλουμε απλά να φύγουν τα συμπτώματα του κρυώματος. Θέλουμε να γίνεις ξανά… εσύ» ορίζοντας έτσι ξεκάθαρα τον σκοπό και στόχο του προϊόντος.

Είναι αλήθεια πως οι ασθενείς με κρυολόγημα συχνά αντιμετωπίζουν ενοχλητικά συμπτώματα που διαταράσσουν σημαντικά τη συνολική τους άνεση και διαταράσσουν την ποιότητα ζωής τους κατά τη διάρκεια του κρυολογήματος. Από αυτή την άποψη, μία πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι η πλειονότητα των καταναλωτών αποφασίζει να χρησιμοποιήσει το VapoRub συμπληρωματικά με τις υπόλοιπες θεραπείες για το κρυολόγημα.

Η έρευνα

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 2.000 Ευρωπαίους, κατέγραψε πως το 86% των καταναλωτών, «χρησιμοποιώντας Vicks κατά τη διάρκεια της νύχτας -σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα (αγωγή), ένιωσαν καλύτερα από ό,τι αν περιορίζονταν μόνο στην αγωγή».

Γιατί όμως τη νύχτα; Επιδεινώνονται τα συμπτώματα; Σύμφωνα με την έρευνα, ναι, το 91% των ασθενών ισχυρίστηκε ότι τουλάχιστον ένα από τα συμπτώματα του κρυολογήματος επιδεινώνεται τη νύχτα, ενώ σύμφωνα με τους ερευνητές, η ανοσολογική απόκριση συνδέεται με τον κιρκάδιο ρυθμό.

Η σύνθεση

Οι κλινικές μελέτες αποδεικνύουν πως το Vicks ανακουφίζει από τη ρινική συμφόρηση, μειώνει τη συχνότητα του βήχα, δρα γρήγορα και διαρκεί έως και 8 ώρες.

Το «μυστικό» του βρίσκεται στη σύνθεσή του και την άμεση δράση του στην αναπνευστική οδό. Τα συστατικά όπως η μενθόλη, η καμφορά και ο ευκάλυπτος έχουν την ικανότητα να ρυθμίζουν ειδικά διαφορετικούς διαύλους ThermoTRP που υπάρχουν σε όλη την αναπνευστική οδό και διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη των συμπτωμάτων του κρυολογήματος. Μάλιστα, πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από τη Dr. Laura Sadofsky, κύρια ερευνήτρια μελέτης στο Κέντρο Βιοϊατρικής της Ιατρικής Σχολής του Hull York, περιγράφει ότι τα δραστικά συστατικά του Vicks ρυθμίζουν συγκεκριμένα μία ποικιλία υποδοχέων TRP.

Ταυτόχρονα, ο καθηγητής Andrew Smith, διευθυντής του Κέντρου Εργασιακής Ψυχολογίας και Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, συνόψισε πρόσφατα πολλές μελέτες που παρατήρησαν ότι τα μίγματα αρωματικών αιθέριων ελαίων ενισχύουν την ανακούφιση των συμπτωμάτων για λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Η μενθόλη, ο ευκάλυπτος και η καμφορά οδήγησαν στην ταχύτερη ανάρρωση και αποσυμφόρηση των ρινικών συμπτωμάτων σε ασθενείς, με την εισπνοή τους να αναφέρεται ότι βελτιώνεται σημαντικά, μειώνοντας τον βήχα, ενώ παρατηρήθηκαν περαιτέρω σημαντικές βελτιώσεις στην ποιότητα του ύπνου.

Αξίζει να σημειωθεί πως το προϊόν είναι κατάλληλο και για παιδιά, άνω των 2 ετών για τοπική εφαρμογή και άνω των 6 ετών για εισπνοή (πάντοτε με επίβλεψη ενηλίκου). Γιατί όμως από 2 ετών; Ο Mitch Dowding, R&D Scientist, δήλωσε στο CNN Greece σχετικά: «Δίνουμε ένα εύρος ηλικιών, όπως από 2 ετών και άνω, επειδή τα πολύ μικρά βρέφη/μωρά κάτω από αυτήν την ηλικία έχουν βιολογικές διαφορές, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να μην είναι σε θέση να ανεχθούν ορισμένα επίπεδα συστατικών -σε αντίθεση με τα μεγαλύτερα παιδιά ή τους ενήλικες».

Το Vicks στην Ελλάδα

Ο Senior Brand Manager του VapoRub στην Ελλάδα, κ. Κωνσταντίνος Μάνθος δήλωσε σχετικά: «Για όλους εμάς, στην P&G Ελλάδος, η χρήση του Vicks για περισσότερα από 60 χρόνια ως μέτρο για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος μας τιμά ιδιαίτερα. Πρόκειται για μια φαρμακευτική αλοιφή που έχει βελτιώσει τη ζωή εκατομμυρίων Ελλήνων, λόγω των θεραπευτικών της ιδιοτήτων, και έχει καταστεί ένας ανεκτίμητος σύμμαχος για τον καθένα μας στη θεραπεία του κοινού κρυολογήματος. Ευελπιστούμε ότι το Vicks θα συνεχίσει να βρίσκεται στο ντουλαπάκι των ελληνικών νοικοκυριών, αντιμετωπίζοντας τα συμπτώματα όλων των μελών της οικογένειας με την ίδια ακριβώς αποτελεσματικότητα που έκανε όταν ήμασταν και εμείς παιδιά».

Έχοντας συμβάλλει στη βελτίωση ζωής των καταναλωτών από γενιά σε γενιά, το Vicks δίνει στις οικογένειες να χαρούν περισσότερες καθημερινές στιγμές – ακόμη και σε ημέρες ασθένειας. Και αυτό διότι πιστεύουν πως η φροντίδα -από μόνη της, είναι ένα ενεργό συστατικό.