ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

PQH: «Σπάει» την Αριάδνη σε τρία νέα χαρτοφυλάκια δανείων

PQH: «Σπάει» την Αριάδνη σε τρία νέα χαρτοφυλάκια δανείων
PQH

Στην πώληση τριών επενδυτικών χαρτοφυλακίων συνολικής λογιστικής αξίας 4,8 δισ. ευρώ προχωρά η PQH και ήδη έχει ανακοινώσει τις προκηρύξεις των διαγωνισμών για τους ενδιαφερόμενους αγοραστές. 

Πρόκειται για τα νέα χαρτοφυλάκια του προγράμματος «Alphabet», το οποίο πρακτικά αποτελεί το επόμενο βήμα μετά το πρόγραμμα «Αριάδνη», η λογιστική αξία του οποίου ανερχόταν σε 5,2 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, η PQH έχει εκκινήσει τη διαδικασία για την πώληση των χαρτοφυλακίων συνολικά δεκατριών υπό ειδική εκκαθάριση πιστωτικών Ιδρυμάτων και αναζητά επενδυτές για ένα χαρτοφυλάκιο λιανικής (κλικ εδώ) το οποίο περιλαμβάνει περίπου 16.000 οφειλέτες , με εμπορική αξία εξασφαλήσεων ακινήτων περί τα 2,4 δισ. ευρώ. Αυτό το χαρτοφυλάκιο αφορά σε δάνεια λιανικής λογιστικής αξίας 1,4 δισ. ευρώ και συνολικής απαίτησης 2,8 δισ. ευρώ.

Ένα επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο (κλικ εδώ) που περιλαμβάνει περίπου 6.500 οφειλέτες, με εμπορική αξία εξασφαλήσεων ακινήτων ύψους 3,1 δισ. ευρώ. Πρόκειται για χαρτοφυλάκιο λογιστικής αξίας 2,1 δισ. ευρώ και συνολικής απαίτησης 5,1 δισ. ευρώ.

Και, τέλος, ένα χαρτοφυλάκιο χαμηλών εξασφαλήσεων (κλικ εδώ) που περιλαμβάνει δάνεια όλων των κατηγοριών λογιστικής αξίας 1,3 δισ. ευρώ και συνολικής απαίτησης 4,8 δισ. ευρώ, με περίπου 17.500 οφειλέτες και σχεδόν 1 δισ. ευρώ εμπορική αξία εξασφαλήσεων ακινήτων.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η συνολική λογιστική αξία των τριών χαρτοφυλακίων ανέρχεται σε 4,8 δισ. ευρώ, ποσό αντίστοιχο με τη συνολική αξία της «Αριάδνης»

Αξίζει να σημειωθεί πως το χαρτοφυλάκιο λιανικής είναι το χαρτοφυλάκιο με τα πιο πολλά ρυθμισμένα δάνεια, καθώς περίπου το 1/3 αυτών είναι ρυθμισμένο ή είναι προστατευμένα δάνεια απο το νόμο και προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια ειδική πρόβλεψη, όσον αφορά τα δάνεια των πληγέντων από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές.

Επιπλέον, σύμφωνα με την PQH μια τέτοια πώληση «δεν επηρεάζει πρακτικά τους δανειολήπτες», καθώς «δεν τους επηρεάζει ο ιδιοκτήτης του χαρτοφυλακίου».

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση της εταιρείας, την Δευτέρα 16 Οκτωβρίου θα «ανοίξει» το VDR (εικονική βάση δεδομένων) και θα επιτρέπει παράλληλη δραστηριότητα και για τα τρία χαρτοφυλάκια που τέθηκαν προς πώληση.

Στόχος της PQH είναι να υποβληθούν οι Μη Δεσμευτικές Προσφορές των επενδυτών και servicers που επιθυμούν να αποκτήσουν τα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση, μέχρι την 1η Δεκεμβρίου 2023 και να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση μέχρι τα τέλη του 2023. Το 2024 η διαδικασία θα περάσει στην επόμενη φάση των δεσμευτικών προσφορών και στα μέσα του 2024 εκτιμάται πως η διαδικασία θα βρίσκεται στο στάδιο των υπογραφών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ