ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

To success story της μπίρας Stella Artois και του δημοφιλούς τουρνουά τένις Wimbledon

To success story της μπίρας Stella Artois και του δημοφιλούς τουρνουά τένις Wimbledon

Τι κοινό μπορεί να έχει το συμβολικό chalice ποτήρι της αγαπημένης βέλγικης premium lager μπίρας Stella Artois με το χορτάρι ή τον χλοοτάπητα των γηπέδων του Wimbledon;

Πόσο δύσκολος είναι ένας συνειρμός που αδιόρατα συνδέει τα χρυσά βραβεία των γνωστών αθλητών που συμμετέχουν στο μεγαλύτερο τουρνουά τένις με το χρυσαφί μετάλλιο που κοσμεί την ετικέτα της πολυβραβευμένης μπίρας από το Βέλγιο; Τα δύο μεγάλα ονόματα έχουν καταφέρει να χαράξουν μια εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία: Ξεκίνησαν από το μηδέν, κέρδισαν πολύ γρήγορατην εμπιστοσύνη του κόσμου και έφθασαν στην κορυφή, αποδεικνύοντας πως τα πάντα είναι δυνατά.

Το ημερολόγιο δείχνει 1877 και η πρώτη διοργάνωση του Wimbledon, είναι γεγονός. Ένα αθλητικό γεγονός ωστόσο που παρακολουθούν ελάχιστοιθεατές στο ομώνυμο προάστιο του Λονδίνου. Πράγματι το κοινό αποτελείται από 200 μόλις άτομα, όμως δεν πρόκειται παρά για ανθρώπους που ενδιαφέρονται πραγματικά για το άθλημα. Έτσι, καθιερώνεται ως ένα ξεχωριστό τουρνουά που απευθύνεται σε λίγους... στον «αφρό», στην crème de la crèmeτων φιλάθλων της εποχής.

Από την άλλη, ο συμπαγής λευκός αφρός κάνει την Stella Artois μια ξεχωριστή lager μπύρα. Σε συνδυασμό με το χρυσαφένιο χρώμα της και την ιδιαίτερη υφή της, αποτελεί ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά που συντελούν στη μοναδική γεύση της.

Η γνώστη για τις διεθνής πωλήσεις της, μπύρα Stella Artois, παρασκευάστηκε για πρώτη φορά το 1926 στην πόλη Leuven του Βελγίου σαν μια χριστουγεννιάτικη παραγωγή, δώρο στους κατοίκους της μικρής αυτής πόλης..

Η ιστορία της Stella Artois ξεκινά γύρω στο 1366 αφού η πόλη Leuven δεν ήταν μόνο γνωστή για το εμπόριο της αλλά και για την παρασκευή μπύρας καθώς η ζυθοβιομηχανία εκείνης της εποχής «DenHoorn» ήταν από εκείνες που πλήρωσε κανονικά τους φόρους της στην πόλη, πράγμα που καταδείκνυε την επιτυχία της εκείνη την εποχή.

Στις 15 Ιουνίου 1717, το ζυθοποιείο DenHoorn πωλήθηκε στον Sebastien Artois και αργότερα αναλήφθηκε από τον γιο του Adriaan και τον εγγονό Leonard. Από εκείνο τον καιρό, το όνομα Artois συνδέεται με την πόλη του Leuven και του ζυθοποιείου του.

Το τελικό της όνομα το πήρε τα Χριστούγεννα του 1926 σαν μια ειδική παραγωγή . Η λέξη Stella που βγαίνει από την λατινική έννοια της λέξης αστέρι και μαζί με το όνομα του ιδιοκτήτη του ζυθοποιείου συνέθεσε την σημερινή της επωνυμία «Stella Artois».

Στα επόμενα χρόνια, διακρίνεται με βραβεία ποιότητας, το σημαντικότερο εκ των οποίων είναι το Legrand Prix Plus Haute Distinction, το χρυσό μετάλλιο που κοσμεί την ετικέτα της και θυμίζει τα χρυσά έπαθλα που αποκτούν όλο και περισσότεροι αθλητές που συμμετέχουν στο Wimbledon.

Novak Djokovic, Roger Federer, Rafael Nadal και Andy Murray είναι μόνο μερικά από τα ονόματα που έχουν ξεκινήσει από το τουρνουά και έχουν καταφέρει να αποκτήσουν φήμη σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το 1926 είναι σημείο σταθμός, καθώς η βελγική μπύρα κυκλοφορεί για πρώτη φορά με την εμφάνιση που γνωρίζουμε σήμερα, μέσα στο πράσινο μπουκάλι της με το χαρακτηριστικό της λογότυπο και το κόκκινο αστέρι που την κάνει να ξεχωρίζει. Κάτι που δεν θα κατάφερνε χωρίς του αυστηρούς κανόνες ποιότητας που εφαρμόζει κατά την παραγωγή και έτσι μέχρι το 1930 επιτυγχάνει εξαγωγές σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Παρακολουθώντας τους παράλληλους βίους της μπίήρας με το τουρνουά τένις, το Wimbledon διακρίνεται για τους αυστηρούς του κανονισμούς και τις ιδιαιτερότητές του, όπως το γεγονός ότι οι παίχτες πρέπει πάντοτε να φορούν λευκά ρούχα και να αγωνίζονται στο γρασίδι των καταπράσινων γηπέδων του. Εδώ, αξίζει να σημειωθεί ότι παραμένει μια από τις ελάχιστες διοργανώσεις που διατηρεί το χόρτο στα γήπεδα καθώς η συντήρησή του είναι πολύ δύσκολη και κοστίζει. Επίσης, αποτελεί ένανθεσμό που καθόρισε τους αγώνες του τένις όπως τους γνωρίζουμε σήμερα: Τον τρόπο που προσμετρώνται οι πόντοι, τα παιχνίδια και τα σετ και τη «δεύτερη ευκαιρία» στο σερβίς.

Οι δύο θεσμοί άγγιξαν την κορυφή και απέκτησαν διεθνή αναγνώριση. Από τη μια, το Wimbledon αποτελεί πλέον ένα από τα πιο σημαντικά τουρνουά παγκοσμίως και συγκεντρώνει τις πιο ενδιαφέρουσες αναμετρήσεις ανάμεσα σε σπουδαίους αθλητές και από την άλλη, η Stella Artois διατήρησε τα υψηλά standard της και την ποιότητά της, κέρδισε την εμπιστοσύνη του κόσμου και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για εκείνους που θέλουν να δημιουργήσουν τη δική τους ιστορία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ